Juiced 2: Hot Import Nights Recenze Juiced 2

Juiced 2

David Kubec

David Kubec

3. 11. 2007 23:00 3
Reklama

Předem si ujasněme – Juiced 2 Hot Import Nights, druhý díl někdejší konkurence arkádovému králi Need for Speed, jsou závodní hrou s licencovanými vozy. Jednotlivé herní pasáže sestávají z projíždění daného typu tratí bez jakéhokoliv provozu proti různému počtu protivníků. Součástí je nakupování aut, jejich vylepšování pro stránce vizuální i výkonové, sázení na vítěze v závodu a odemykání jednotlivých herních možností, lig, automobilů a dalších bonusů. Klasické závodění je obohaceno o drift, neboli smykování, navíc během celé hry objevujeme tzv. DNA jezdců a máme možnost pronásledovat protivníka k jeho nervozitě. Přičtěte totálně nerealistický, ale hratelný jízdní model a máte Juiced 2 v kostce.

Licence na vozy musela stát balík. Setkáme se téměř s třicítkou vozů s detailními modely. Jednotlivé možnosti jejich vylepšování jsou pod taktovkou nejznámějších tuningových firem. Vedle toho také budeme moci měnit vzhled vozu, a to celkem zásadním způsobem. Díky perfektnímu grafickému zpracování vozy dostávají doopravdy jinou tvář, radost pohledět. Hezkým detailem je také možnost nalepit si na karoserii nálepku s logem firmy, která nám pak dá slevu 5% na další nákupy. Krom zaplacení sumy z vyhraných peněz budeme muset pro odemknutí daného vylepšení absolvovat jednu výzvu, krátký závod, který nenásilně prodlužuje herní dobu.

Tratí je slušná řádka, jezdí se v obou směrech a graficky jsou různodé. Jejich obtížnost není příliš vysoká, jelikož i nejostřejší zatáčky se dají projet smykem – což nás sice znatelně zpomalí, ale zároveň doplní nitro, tedy zrychlení, které ihned zužitkujeme. Bohužel, jakkoliv vypadají závody opticky opravdu skvostně, dojem z nich kazí soupeři. Totiž během hraní zjišťujeme jejich „DNA“, jakousi statistiku stylu jízdy – zkrátka někoho předjedete a objeví se vám nápis. Jenže jeden každý řidič jezdí vždy naprosto ideticky, předvídatelně, a k tomu navíc všichni soupeři jezdí stejně a jediný rozdíl mezi nimi je pouze maximální rychlost jejich vozu. Celý humbuk okolo údajně nové, revoluční featury zvané DNA považuji za prázdnou bublinu. Naopak se mi během závodění líbila možnost protivníka znervóznit. Stačí mu dostatečně dlouho viset za zadkem a automaticky pak nabourá do nejbližší zdi. Bohužel, doba, po kterou budeme muset na protivníka civět, je poměrně dlouhá a často spíše klasicky předjedeme konkurenci.

Celá hra je rozdělena do deseti lig, v každé máme určitý počet úkolů, které musíme splnit. Jde o úkoly typu umístění na prvním místě, najetí daného skóre v driftu, či vítězství v některé ze speciálních disciplín. Mezi ně patří eliminátor (každé kolo vypadne poslední závodník, kdo zůstane, vyhrává), jízda jednoho kola na čas, bez bourání, projetí tratě s danou minimální rychlostí a také honička, kdy proti svému soupeři s mnohonásobně silnějším vozem máte několik vteřin náskok. Tyto režimy hezky modifikují závody jako takové, ale nejde o nic světoborného. Nejlepší z nich drift, který už nějaký ten pátek není novinkou, ale je snad poprvé zpracován velmi pěkně a zábavně. Navíc pokud během driftu nabouráte, přičte se vám alespoň polovina najetých bodů, takže si tyto smyky budete poměrně užívat.

Za jeden z nejhorších a nejméně pochopitelných prvků celé hry považuji její zasazení do rádoby lechtivého balení. Zde může zaplesat srdce jen hodně zarytého šovinisty. V intru i během hry se nám prezentují polonahé slečny, na pozadí menu sledujeme siluety tanečnic, před závodem nás sexy ženský hlas informuje o trati a druhu závodu a tak dále. Kdyby byl ve hře nějaký příběh nebo třeba minihry s lovením srdcí žen, proč ne, takto ovšem lascivnost vyznívá velmi lacině až trapně. Možná že autoři mířili na kategorii opravdu mladých, nadržených nebo naivních hráčů, ale podle mě se musí zákonitě minout - maskovat kopii Need for Speed Underground zaříznutými kalhotkami - no nevím, nevím.

Hudební doprovod je na výši, skvěle doplňuje atmosféru pololegálních závodů. V kombinaci s grafikou dělá technologické zpracování z Juiced poměrně atraktivní záležitost, jíž prominete mnoho chyb. U odpočinkové hry jde o únosnou daň. Jasně, auta se chovají spíše jako lodě, drží na silnici jako přibitá v libovolné rychlosti, ale pocit z jízdy, kdy moc neřešíte, je zde velmi dobrý. Ačkoliv se jednotlivé ligy jen opakují s lehce zvyšující se obtížností, určitě se budete pár hodin dobře bavit. Otázkou je cena – Juiced 2 je vlastně "datadisk" s minimem opravdových novinek, lehce nadprůměrnou hratelností, dobrým zpracováním a trapnými prvky a nedostatky. Kdyby byla hra zdarma rozdávána na ulici, určitě bych se jí nebránil. V jakémkoliv jiném případě bych se dlouze zamyslel, jestli nemám doma v šuplíku něco staršího a lepšího - je velká šance, že ano.

Juiced 2: Hot Import Nights
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS

Verdikt

Průměrná závodní arkáda, která je víc datadiskem než důstojným pokračováním.

Co se nám líbí a nelíbí?

grafika, hudba, vylepšování vozů a pocit z jízdy - to vše je dobře zvládnuté
soupeři jsou směšní, macho vyznění hry trapné, herní náplň silně repetitivní
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama