Jaws Unleashed Recenze Jaws Unleashed

Jaws Unleashed

taltos

taltos

4. 12. 2006 23:45 1
Reklama

Roku 1975 představil Steven Spielberg filmovým nadšencům jeden z nejlepších thrillerů historie - Čelisti. Teror v podání obrovského lidožravého žraloka uchvátil a zároveň vyděsil tolik diváků, jako téměř žádný jiný snímek předtím. Pak přišly další tři díly, které už Spielberg nerežíroval a na jejich kvalitě i diváckém ohlasu to bylo znát, v negativním slova smyslu. S výjimkou stařičkého titulu pro Amigu se film Čelisti svého videoherního zpracování nedočkal, což nyní změnilo vývojářské studio Appaloosa Interactive (tvůrci Ecco the Dolphin!) a společnost Majesco. Svou hru však tyto dva subjekty pojaly velmi zajímavě. Ujmete se totiž ovládání nebezpečného žraloka, s nímž budete brázdit vody oceánů, plnit poměrně netradiční úkoly a krmit se rybím, ale převážně lidským masem.

Střemhlav do hlubin oceánů

Příběh Jaws se dá s klidným srdcem přehodit na vedlejší kolej, protože se ani zdaleka nejedná o nějaký dějový skvost. Jak jsme již říkali, ujímáte se role lidožravého žraloka ze slavného filmu, kterého dost naštvali majitelé zábavních center u tropického ostrova Amity, kam jezdí spousta lidí na dovolenou. Odplata na sebe nenechala dlouho čekat a jako na potvoru se čelisti žraloka zakousnou do syna majitele největší firmy na ostrově, Environplus. Do sporu se ještě přidává nadšený biolog Michael Brody, který by si zase přál obrovský exemplář bílého žraloka pro vědecké výzkumy. I když se může zdát, že bude okolo vaší "postavy" hodně rušno, tak jediné příběhové informace vyplynou z poměrně krátkých filmečků, které však ničím nezaujmou, ani svou technickou kvalitou.

Ovládání žraloka je poměrně jednoduché a intuitivní. O poznání déle si budete muset zvykat na kameru, která dělá neplechu prakticky neustále a z jejich kousků vám půjde hlava kolem. Na malém prostoru je nějaké manévrování prakticky nemožné a trefit se ploutví například do podvodní klece, kde číhá potápěč, je téměř nad lidské síly. Žralok má ve svém repertoáru několik základních pohybových manévrů a samozřejmě nechybí i nějaký ten útok. Konkrétně jde o dva druhy, kdy kromě jiného můžete vyskočit i na pevninu a schlamstnout tam svou oběť. Pokud se ale ocitnete mimo vodu na více jak deset sekund, tak váš žralok lekne nedostatkem kyslíku. Kromě kousání můžete oběť i chytit a ještě ji nějakou dobu rvát v čelistech kroucením myši. Na rozbíjení předmětů i různých budov je zase nejlepší úder zadní ploutví a nechybí ani možnost překvapit oběť útokem zpod hladiny.

Dětská hra nebo krvavý masakr?

Základy hry tvoří příběhové mise, kterých je ve hře celkem deset. Nízký počet misí, které jsou dále rozděleny na menší části pomocí checkpointů a animací, je vynahrazen slušnou délkou jednotlivých úkolů různého charakteru. Nechybí mezi nimi pojídání koupajících se turistů, žraní zástupců zákona, probourávání skleněných barikád, odemykání hydraulických dveří, ničení přístavů, nebo útěk z výzkumné laboratoře a zoologické zahrady. Možná si říkáte, že na podobných úkolech není nic zvláštního. Nesmíte však zapomínat na fakt, že ovládáte velkého žraloka, takže takové zničení rafinérie nelze provést "klasickým způsobem". Přesto se po prvních několika misích začnou úkoly opakovat a přichází stereotyp, kdy většinou někoho zabíjíte, nebo přenášíte v zubech.

Mezi jednotlivými levely se můžete volně pohybovat okolo ostrova Amity a nabírat nové (hlavní i vedlejší) úkoly, nebo jen tak kousat okolo projíždějící lidi na vodních skútrech. Za plnění vedlejších misí přitom, stejně jako za absolvování příběhových misí, dostáváte zkušenostní body. Každá taková výzva se skládá ze tří, čím dál obtížnějších částí a ve většině případů jde o chycení nějakých podmořských zvířat, nebo ničení pozemské techniky. Získané body pak můžete klasicky využít ke zlepšení svých schopností, kterých je celkem pět -  účinnost útoku (dosah, přesnost), síla útoku, rychlost pohybu, míra ukazatele hladu, zdraví. Pokud máte nedostatek rtuti v kolonce hladu, tak váš žralok začne rychle slábnout a klesá mu i zdraví. Hlad můžete zahnat sežráním jakýchkoliv živočichů, nejlépe lidí, čímž se vám doplní i zdraví. Hra vás bohužel k plnění vedlejších misí nijak zvlášť nemotivuje. Vylepšování schopností je sice docela fajn, ale k tomu vám pohodlně vystačí body z misí hlavních (nachlup stejné problémy, plynoucí z nedostatečné propracovanosti herního světa, lze vytknout i Just Cause - pozn. ed.).

Zábava bez záruky

Co se grafické stránky týče, tak se dá hra rozdělit na dvě poloviny. Podmořský svět je vykreslen hezky barevně i dostatečně detailně a pochválit lze i model a přirozené pohybové animace žraloka, jehož rychlý pohyb pod hladinou vás v prvních okamžicích hraní tak trošku uhrane. Zpracování světa nad hladinou je však bída sama, což je zcela evidentně "zásluha" použitého enginu, který nedokáže vykreslit nic lepšího, než kostrbaté postavy lidí, hranaté vrcholky hor a celkově nevýrazné prostředí. Technickou zastaralost hry ještě podtrhávají nekvalitní příběhové filmečky a hudba, která je ve hře přítomna v extrémně minimalistické podobě, protože jsem ji během hraní tak nějak nezaznamenal.

Kdyby se tvůrci raději vydali cestou kreslené grafiky, zrušili krev i násilí a celou hru nevydali pod licencí Čelisti, tak bychom si mohli říct, že jde o velmi pěkný a zábavný titul, vhodný hlavně pro menší hráče. Takto však musíme konstatovat, že jde o hru, která nemá žádnou cílovou skupinu a zůstává tedy v jakési šedé zóně, kde si ji všimne jen pár nadšenců. Pochybuji, že si dospělí hráči odskočí zaplavat ve žraločí kůži do oceánu namísto toho, aby se věnovali hraní jiných povedených her, na něž letošní vánoční trh rozhodně není skoupý. Naproti tomu pro děti je hra až příliš brutální a náročná. Zbývá tedy jen malé procento lidí, kteří si Jaws zahrají buď ze zájmu, nebo kvůli částečné originalitě, či kvůli spojitosti s legendárním filmem Čelisti.

Jaws Unleashed
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Jaws Unleashed doplácí hlavně na to, že není jasné, komu je hra určena. Pro děti je hra příliš násilná a krvavá, pro dospělé hráče zase nezajímavá a jednoduchá. Kdo tedy zbývá? Pokud si hovíte v trhání lidských těl, nebo milujete filmovou předlohu, tak vás tato bude chvilku bavit. Jinak ruce pryč.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jedinečná možnost hrát za lidožravého žraloka, zpočátku zajímavá naplň misí, chvilku zábavné plavání v moři, vylepšování atributů a pěkné animace žraloka.
Brzy se dostaví stereotyp a nuda, opakující se náplň misí v druhé části, celkově mírně podprůměrné technické zpracování, není jasné, pro kterou cílovou skupinu je hra určena.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama