INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších adventur nebo logických her z roku 2022
i Zdroj: Vlastní koláž
Invaze Článek INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších adventur nebo logických her z roku 2022

INVAZE - Připomeňte si pět nejzajímavějších adventur nebo logických her z roku 2022

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 2. 2023 15:30

Komunitní část letošní ankety INVAZE 2022 spěje do závěrečných fází. Zatímco vy volíte nejlepší hry uplynulého roku v různých kategoriích, my vám v průběhu měsíce v každé z těchto kategorií připomínáme pět nejzajímavějších tipů. Nemusí jít nutně o ty největší favority nebo nejlepší hry, ale spíše o kousky, které herním průmyslem pořádně rezonovaly.

Reklama

Invaze spěje do samotného závěru. Pojďme si v posledních hodinách před finišem intenzivně připomenout několik posledních kategorií. Jednou z nich je velmi nabitá kategorie adventur, hororů a logických her, kde byla loni úroda obzvlášť bohatá.


Syberia: The World Before 

18. března | Microids | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Čtvrtý díl kultovní adventurní série Syberia vycházel ve stínu úmrtí jejího autora, designéra a umělce Benoîta Sokala. Naštěstí ale titul udělal čest památce svého duchovního otce, poslední dobrodružství Kate Walkerové, a tentokrát i záhadné historického osobnosti Dany Roze, opět přineslo unášející a mrazivé vyprávění zasazené do působivého, alternativního světa inspirovaného střední Evropou, tedy i Českou republikou.

Příjemné je, že si tentokrát příběh mohli užít majitelé téměř všech platforem, kde hra postupně vycházela, a to i s povedenou českou lokalizací. Ostatně porozumění příběhu, a komplikovanému provázání osudů Kate a Dany je pro zážitek ze hry naprosto klíčové. Kromě klasické hratelnosti stojící na dialozích a průzkumu prostředí autoři přinesli i několik velmi povedených a graficky propracovaných logických hádanek, a hra obecně nešetří detaily a působivým zpracováním světa. Prostě vším, co byste od Syberie čekali.

Recenze Syberia: The World Before - adventurám ještě neodzvonilo
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Recenze Syberia: The World Before - adventurám ještě neodzvonilo

30. 8. 2022 11:20

Herní sága Syberia jistě patří do výkladní skříně dnes už téměř mrtvého žánru point and click adventur. Na její čtvrtý a asi…


Lego Star Wars: The Skywalker Saga

5. dubna | TT Games | PC/Xbox/PlayStation/Switch

Naštěstí už jsou pryč ty doby, kdy studio TT Games s železnou pravidelností plodilo jednu hru inspirovanou Lego světy za druhou. V současnosti sází spíše na kvalitu, a bylo to znát na jejich loňské novince Lego Star Wars: The Skywalker Saga. Ta, jak už název napovídá, nabídla kompletní odvyprávění příběhu filmových Star Wars v humorném, stavebnicovém podání, a nad rámec toho přihodila obří množství dalších bonusů.

Šlo tedy o jednu z vůbec největších Lego her historie, a výsledek opravdu stál za to. Dříve adaptovaných šest dílů hra kompletně přepracovala, a samozřejmě nabídla i nové příběhy nejaktuálnější filmové trilogie. Výčtem všech dostupných prvků bychom mohli vyčerpat zbylou kapacitu článku, stačí tedy jen dodat, že jde o splněný sen všech fanoušků dánské stavebnice i světa Star Wars, který navíc tradičně můžete odehrát v zábavné kooperaci s kamarádem na jednom gauči.


Stray 

19. července | Blue Twelve Studio | PlayStation/PC

Při pohledu na Stray bylo asi každému hráči jasné, na co autoři sázejí. Láska ke kočkám je v internetových komunitách dost univerzální, a titulů, ve kterých byste čtyřnohého chlupatce ovládali moc není. Stray nabídl přesně to. Unikátní zážitek plynoucí z průzkumu postapokalyptického prostředí plného robotů v kůži zatoulané kočičky okamžitě uhranul řadu fanoušků, a i když nejde vyloženě o přelomovou hru, mluvilo se o ní opravdu intenzivně.

Ano, hratelnostně jde o celkem standardní akční adventuru, která ani není moc dlouhá a nenabízí moc robustní příběh. Perfektní zpracování mňoukavého protagonisty je ale natolik významnou a atraktivní složkou, že v kombinaci s potemnělým světem a několika příjemnými nápady vytvořila hru, na kterou i v redakci s láskou vzpomínáme. Uvidíme, jestli se roztomilý hrdina někdy vrátí, nebo se autoři příště vrhnou na úplně jiný, originální projekt.

Recenze Stray, splněného snu milovníků koček
i Zdroj: Hrej.cz / Tadeáš Pepř

Recenze Stray, splněného snu milovníků koček

20. 7. 2022 19:15
1

Jen málokterý hrdina má takovou šanci na okamžitou lásku hráčů, než opuštěná kočka. Právě na to sází Stray. Jde ale jen o…


Immortality 

30. srpna | Sam Barlow | Xbox/PC

Mezi originální projekty můžeme rozhodně řadit tvorbu designéra Sama Barlowa. Ten se po unikátních vyprávění Her Story a Telling Lies vrátil s podobně pojatým Immortality, a tentokrát se mu povedlo dosáhnout zřejmě nejvyšších kvalit. V našich končinách sice titul příliš vysokých hodnocení nedosáhl, zahraniční recenzenti a především herní fanoušci na něj ale nenechají dopustit, a ne náhodou se velmi často objevoval i v našich výběrech během redakční ankety.

Odhalování okolností tragického příběhu hlavní hrdinky, kterou opět sledujete prostřednictvím mozaiky na první pohled nahodilých videozáznamů a filmů, je velmi návykovým a především velmi ojedinělým zážitkem, který vás dost hluboce zasáhne. V tomto ohledu je prostě Barlow mistr řemesla, i když si dle svých slov možná příště dá s “filmovými” hrami pohov a zkusí se pustit cestou klasické 3D grafiky. Nebyla by to ale škoda?

Vyhlížené Immortality od Sama Barlowa přichází na telefony. Výhodu mají předplatitelé Netflixu
i Zdroj: Half Mermaid Productions

Vyhlížené Immortality od Sama Barlowa přichází na telefony. Výhodu mají předplatitelé Netflixu

Investigativní videohru Immortality si můžete od konce srpna zahrát na počítačích a konzolích Xbox. Nyní, po měsících čekání…

17. 11. 2022 10:40

Pentiment 

15. listopad | Obsidian Entertainment | Xbox/PC

Loňský rok byl ze strany Xboxu velmi chudý, jeden světlý bod ale přece jen vznikl. Stylizovaná detektivka Pentiment už svým odhalením hodně zaujala, a na podzim se i přes menší produkční hodnoty zařadila mezi nejočekávanější hry vůbec. Láskyplný projekt malé skupinky vývojářů z Obsidianu nakonec vysoká očekávání splnil, a přinesl přísně příběhovou záležitost, která hráče přenesla do drsného 16. století.

V něm se odehrává příběh umělce Andrease Malera, který se spíše náhodou zaplete do komplikovaných dějin malé vesnice Tassing. V Evropě to hřmí náboženskou revolucí, a ve zdejším klášteře zrovna jako na potvoru umírá násilnou smrtí významný politik. Maler se i díky své zvědavosti a bohatému vzdělání stává jednou z klíčových osobností vyšetřování. Hutné dialogy, zajímavý příběh plný dobových souvislostí a především naprosto vypilovaná historická stylizace dělá z Pentimentu velmi ojedinělý projekt, který alespoň trochu napravil pachuť z jinak nevýrazné nabídky exkluzivní tvorby platforem Microsoftu.

Recenze Pentiment, detektivního příběhu s fantastickou stylizací
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Recenze Pentiment, detektivního příběhu s fantastickou stylizací

14. 11. 2022 15:00
2

Studio Obsidian zároveň vyvíjelo tři projekty. Ten nejmenší, ale dost možná nejzajímavější z nich konečně dorazil. Je…


V anketě ale samozřejmě můžete hlasovat pro celou řadu dalších adeptů na výhru. Záleží především na vás. Hlasování končí, se svým názorem tedy rozhodně neotálejte. Zapojením do ankety se navíc zároveň zařadíte do soutěže o hodnotný dárek v podobě SSD disku od generálního sponzora Invaze, společnosti Samsung!

Vypusťte sílu Samsung SSD 980 PRO, modelu navrženého pro náročné hráče a technicky zdatné uživatele. Nabízí vysoce výkonnou šířku pásma a propustnost pro náročné použití ve hrách, grafice, analýze dat a dalších oblastech. Načítání her je rychlé, takže můžete více hrát a méně čekat.
INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!
i Zdroj: Vlastní koláž

INVAZE 2022 Komunitní část - Hlasujte pro nejlepší hry uplynulého roku!

Herní rok 2022 je za námi. V rámci vůbec posledního ohlédnutí za uplynulou sezónou přichází tradiční INVAZE Hrej.cz, v rámci…

10. 1. 2023 12:00
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama