Heroes of Might and Magic III HD Recenze Heroes of Might & Magic III HD Edition

Heroes of Might & Magic III HD Edition

vaclavbednarhrej@seznam.cz

vaclavbednarhrej@seznam.cz

28. 1. 2015 17:01 31
Reklama

Před 15 lety jsem neměl řidičák, práci ani peníze. I tu blbou občanku mi měli dát až za rok. Neznal jsem alkohol a na dovolenou jsem jezdil s rodiči. Nevěděl jsem, čím bych jednou chtěl být, a ani jsem to neřešil. Taky jsem byl panic a ještě pár let to tak mělo zůstat (míň než 15, aby bylo jasno!). Moc si z té doby nepamatuju. Ale vím, že už tehdy jsem hrál Heroes of Might & Magic III. A taky od té doby neuplynul jediný rok, kdy bych téhle hře alespoň pár dnů nevěnoval.

HRDINOU CELÝ ŽIVOT

Je to tak jedna z nejvytrvalejších aktivit mého života, podobně jako třeba... dýchání. Začínal jsem na dvojce a mám rád celou sérii (teda s výjimkou čtyřky, ta je totální bordel) včetně posledního dílu, ale trojka je trojka. Dodnes si třeba pamatuji úžasnou atmosféru jedněch bílých Vánoc před mnoha lety, kdy se dole chystá štědrovečerní večeře a já na počítači v ložnici u rodičů hraju jakousi zimní mapu za Tower, zatímco za oknem padají vločky. Pravda, řečeno nahlas mi to s odstupem času teď zní trochu asociálně, ale byla v tom určitá magie.

Grafika jako taková je samozřejmě pořád stejná, žádné nové modely ani efekty nečekejte.

Za těch 15 let jsem Heroes III postupně instaloval na nespočtu počítačů, notebooků a smartbooků, na Windows 2000, XP, Vista i 7. A občas mě při tom napadla nepříjemná myšlenka - co až je jednou prostě nerozchodím? Nebo co hůř - co až je jednou nainstaluju na nějaké nové super hyper mašině, a rozlišení bude už tak strašně zastaralé, že se mi prostě přestanou líbit? Asi chápete, kam tím mířím - HD edice pro mě byla stejně radostná zpráva, jako smrt dobrosrdečného motorkáře pro člověka zoufale čekajícího na transplantaci srdce. Mám dalších 15 let!

SPOUSTA NOVÝCH PIXELŮ

Osobně jsem hru testoval v rozlišení 1920 × 1080 a vypadá v něm velice k světu. Grafika jako taková je samozřejmě pořád stejná, žádné nové modely ani efekty nečekejte. Ale kdo by tu blýskavou nádheru chtěl měnit? Hlavní je, že všechny hrany a přechody jsou i ve fullscreenu konečně ostré. Při návštěvě města a v bitvách je sice obraz ze stran decentně oříznutý, ale přímo na herní mapě není se širokoúhlým zobrazením žádný problém a máte tak i větší přehled o dění kolem.

Je vidět, že vizuální potenciál hry je už vytěžen opravdu na maximum, takže u některých detailů se nelze zbavit dojmu určité neostrosti, ale jako celek vás ani na větším monitoru nic neruší. Na druhou stranu musím přiznat, že kdybych byl jen náhodným kolemjdoucím a viděl HD edici u někoho na monitoru, nejspíš by mě vůbec nenapadlo, že to není originál. Ta hra je prostě úplně stejná a museli byste mít obě verze vedle sebe, aby vám ten rozdíl naplno došel.

Také je pravda, že už mám zkrátka vnímání Heroes of Might and Magic zkreslené. Moje přítelkyně (se kterou máme sex už léta, klidně se jí zeptejte, fakt!), se při pohledu na jednu z bitev smála, až se za břicho popadala, jak se ty figurky při nejvyšší rychlosti pohybu směšně proháněly bojištěm. Načež prohlásila něco v tom smyslu, že to snad jsou nějaký devadesátky. Ano, pořád jsou to devadesátky, HD edice na tom nic nemění, i když šlape až na občasné delší přemýšlení bezchybně.

A JINAK? NO, JINAK NIC

Do poslední chvíle jsem doufal, když už ne v nové jednotky, tak alespoň v nové mapy, případně snad novou kampaň. Protože přinejmenším v oblasti map by trojka potřebovala inovaci jako sůl. Těch největších, kde jedině můžete využít plný potenciál hry při hraní v jednom hráči, bylo vždycky zoufale málo. Stejná je i kampaň, která v případě tohoto dílu není zdaleka tak zábavná, jako u těch pozdějších. Součástí není ani žádný obsah z datadisků, zkrátka je to Heroes of Might and Magic III v takové podobě, v jaké 28. února léta páně 1999 vyšel.

Pevně ale věřím, že na mapách komunita i díky zabudovanému editoru zapracuje. A zatímco dřív bylo dost těžké prokousat se k těm opravdu dobrým záplavou průměrných, Steam, resp. Steam Workshop by v tom nyní mohl hodně pomoci. Já sám jsem snad rok v kuse hrál jenom jednu staženou mapu s názvem Kurgadako. Byla gigantická a naprosto nesmyslně těžká. Když měl můj hrdina základní atributy kolem třicítky, jezdili na mě protivníci s devadesátkami. Ale když jste vydrželi... Jen díky téhle mapě vím, že počítadlo zlaťáků se při dosažení miliardy přehoupne do mínusu, a že armáda 250 tisíc kostlivců bez problémů pobije tisíce a tisíce draků...

Celá tahle edice bude spíš příjemné retro za necelé čtyři stovky pro již dávno chycené fanoušky, ty nové už zřejmě oslovit nedokáže.

Jsem také docela zvědavý, jak se současná generace postaví ke hře více hráčů. Doba se za posledních 15 let hodně zrychlila a také dost zpohodlněla. Představa mnohahodinové kolové střídačky u jednoho počítače působí jako něco z jiného světa a ani na více počítačích nebudou dlouhé prostoje při čekání na tahy protihráče jistě ničím vítaným. Jako celá tahle edice to bude spíš příjemné retro za necelé čtyři stovky pro již dávno chycené fanoušky, ty nové už zřejmě oslovit nedokáže.

Jenže, dneska tu nejsme od toho, abychom hodnotili hru jako takovou. I když jsem se o ní zase příšerně rozkecal, jako vždycky. Tu už čas dávno prověřil a zasloužila by si včetně české lokalizace jistě známku nejvyšší. Ale jelikož po obsahové stránce této edice není moc co hodnotit, byla by to možná spíš práce pro zkušeného grafika, aby ohodnotil kvalitu výsledku. Pro mne jakožto hráče je výsledek dobrý, tedy za tři.

Odpověď zkušeného grafika: Odpověď je ano.

Heroes of Might and Magic III HD
Windows PC

Verdikt

Jestli ještě nejste připraveni se Heroes III vzdát, HD edice prodlužuje životnost o další léta. Naprostá absence nového obsahu z ní ale dělá spíš technologický patch než cokoliv jiného.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama