Hatred Recenze Hatred

Hatred

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

13. 6. 2015 09:00 69
Reklama

Není těžké říct, že Hatred je špatná hra. Těžké je si to obhájit tak, aby člověk nevypadal už na konci prvního odstavce jako duševní dement. Neexistuje pro to totiž jen jeden důvod, je jich víc. Všechny jsou však tak trochu na hraně a jistě by se s nimi dalo dlouho polemizovat. Přitom právě debata ohledně Hatred je v zásadě zbytečná věc. Proč mluvit o něčem, co si příliš pozornosti nezaslouží? Její polští autoři už teď vyhráli. Docílili totiž toho, aby se o jejich podprůměrné hře mluvilo i v českých sdělovacích prostředcích, které nemají s hrami nic společného.

TO JE MÁLO

Ať to máme z krku – ze všeho nejdříve proberme ono tolik zmiňované násilí, které bylo v souvislosti s touto hrou skloňováno snad na každém kroku. Upřímně, je ho relativně málo. Relativně proto, že vy sice v průběhu hry zabijete stovky lidí, ale až na závěrečné hrátky s plamenometem a občasné hození granátu se vaše aktivita bude omezovat na střelbu ručními zbraněmi. I díky zvolené perspektivě, kdy se na dění na obrazovce díváme z ptačího pohledu a víceméně černobílé stylizaci, zapadne jakékoliv brutální násilí do nevýrazné šedé hmoty. V GTA V je násilí daleko drastičtější, protože se na něj díváte zblízka. V libovolném dílu série Assassin’s Creed zase proteče během soubojů na obrazovce mnohem více litrů krve. Proč se o nich nebavíme v podobných konotacích jako v případě Hatred? Protože zabíjet lidi není ani v GTA ani v AC vaším primárním úkolem, za jehož splnění byste se dostali v příběhu o kus dál.

V Hatred neděláte nic jiného než střílíte do lidí. Ti jsou velmi často bezbranní a spíše před vámi utíkají, ale brzy narazíte i na vyzbrojené policejní a armádní jednotky, které se vaší křížové výpravě chtějí postavit. I vzhledem k tomu, že samotný akt střelby do civilního obyvatelstva nedovedli sami autoři zasadit do jakéhokoliv smysluplného kontextu (o nastavování zrcadla nemůže být ani řeč), přijdete si po pár vteřinách skutečně hloupě. A sorry, pokud se někdo v diskusi začne ohánět příběhem o osamoceném mstiteli, který si svou zlost vybíjí na lidech, kteří určitě také nejsou bez viny, tak je buď hlupák, nebo Hatred nehrál. Nic takového ve hře totiž není. Na začátku a konci každé z úrovní sice vidíte snaživě vysvětlující animaci, která vám má dát důvod jít zabíjet. Jejich rádoby drsné vyznění ovšem spočívá v odříkávání řízně znějících, ale jinak zcela banálních vět, které si čmárají do sešitu fyziky hormony nadopovaní puberťáci.

Hatred je ztráta času i peněz.

Ani z čistě technické stránky není Hatred žádný zázrak. Grafiku sice pohání Unreal Engine čtvrté generace a zejména na animacích výbuchů a různě se převalujících zbytků trosek po nečekané detonaci půlky budovy by se páslo nejedno oko, lačnící po dobře vypadajících efektech. Pozitivní dojem ale bude velmi rychle zchlazen během animací poprav. Ano, v Hatred jsou i popravy a vy je budete muset vykonat proto, abyste si doplnili zdraví. Během našeho testování se však nezřídka stalo, že se buď hlavní postava i se svou obětí propadla texturami, případně začala problikávat a v kombinaci s rotací kamery (během poprav se zcela změní perspektiva) jsem byl vážně rád, že celé toto smutné divadlo šlo vypnout.

Již zmíněná černobílá stylizace s občasnými barevnými záblesky (při explozích, ohnivých scénách nebo na policejních majácích) má něco do sebe a rozhodně ji nelze jen tak šmahem odsoudit. I vzhledem ke komplexnosti některých úrovní je ale občas náročné se pohybovat bez větších záseků. Problém nastává zejména ve chvíli, kdy se nepřítel/civilista nachází za zdí, či v jiné výšce než vy. Autoři na to sice trochu pamatovali a nechali siluety postav v takovém případě viditelné, ovšem pokud se jich sejde víc na jednom místě, budete mít velké problémy rozlišit kdo je nad vámi, kdo se schovává za rohem a kdo stojí přímo vedle vás.

ZBĚSILOST V SRDCI

V takové situaci často nezbývá nic jiného, než začít zběsile střílet kolem sebe. Hatred je „twin stick“ střílečka, což znamená, že jednou rukou ovládáte svou postavu a druhou určujete směr střelby. U tohoto žánru je potřebná přesnost a rychlost. Zde se nepovedlo ani jedno. Na gamepadu jste relativně přesní, ale smrtelně pomalí. U komba klávesnice s myší se zase otočíte rychleji, ale kvůli volně se pohybujícímu zaměřovači (který nerespektuje výšku, na kterou míříte) nemáte jistotu, že střílíte tam, kam chcete.

Hatred
i Zdroj: Hrej.cz

Ani jedno není ideální a minimálně v mém případě právě nepřesné ovládání vyústilo v několikanásobný restart celé úrovně. A ačkoliv Hatred nabízí pouhých sedm levelů, které lze projít s trochou snahy za tři hodiny, nefér obtížnost vás nenechá je dohrát všechny v kuse. Checkpointy si tu totiž musíte zasloužit za plnění dílčích úkolů typu „postřílej lidi v obchoďáku“ nebo „způsob nehodu vlaku.“ Jakmile je využijete, musíte začít odznova. Opravdovým bonbonkem jsou pak chvíle, kdy na vás nepřátelé střílí mimo obraz, ale vy je zasáhnete pouze ve chvíli, kdy je máte buď v zorném poli, nebo alespoň na displeji radaru.

Hatred je ztráta času i peněz, která se snaží hrát na šokující strunu a bohužel jí to vychází. Alespoň do té míry, že se o ní mluví. Jistě se najdou její fanatičtí příznivci, ale fanatické příznivce má i porno s trpaslíky, kteří divně smrkají. Po dohrání ve mně zůstal na poměrně dlouhou dobu pocit čisté prázdnoty. Přemýšlel jsem, komu je tato hra vlastně určena. Masochistům asi ne, ti se vybičují k heroickým výkonům sami, doslova. Fandům stříleček také ne, technické chyby jsou natolik evidentní, že je nezachrání ani líbivá stylizace. Odpověď je ale ještě jednodušší, než si myslíte. Je určena k tomu, aby kolem ní vzniklo mystérium a lidé si ji ze zvědavosti koupili, čímž přispějí autorům na děvky, chlast a chlebíčky. Snad tato recenze pomohla alespoň trošku demytizovat pochybný kult kolem této zcela zbytečné a zapomenutelné hry.

Hatred
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Hatred je hloupá a blbá hra, která si nezaslouží vaši pozornost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama