Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned Recenze GTA IV: The Lost and Damned

GTA IV: The Lost and Damned

Jan Horčík

Jan Horčík

11. 3. 2009 23:52 9
Reklama

Nebudeme to zdržovat, rovnou vám naservíruju jednu pořádnou pecku mýho mládí. Deep Purple a jejich Highway Star. Tenhle song mi vždycky znova připomene, že starej Johnny se pořád eště umí pekelně rozparádit. Jo, když je potřeba vodvýst zatraceně dobrou práci, ti starý fialoví mazáci z vás dokážou dostat i poslední kousek energie. Sice tam melou furt něco vo autech, ale vo tom to přece nejni. Ta energie, to cejtíte každym pórem svýho těla a docela snadno si jako hvězdu dálnice představíte svůj nablejskanej... Á, volá nám první posluchač, a to sem eště ani nestačil vyhlásit první soutěž.

"Tak vo co de brácho?"
"Hele Johnny nemel furt a pusť tam ňáky fláky né, woe?!"
"Pravdu díš, ňák sem se zakecal, takže tady to valí..."

Deep Purple - Highway Star

Upřímně, vždycky sem si chtěl vyzkoušet, jaký to je bejt DJ v rádiu. A řeknu vám, je to pěkně divný. Jak dyž mluvíte do zdi. A zdi jak známo moc často nevodpovídaj. Takže volejte, pokud budete mít co říct. [ze zadní části studia se ozývá křik]

"Tak kde je to zboží?"
"Já.. já nevím, o čem to mluvíte?
"Vo čem to mluvim? Kurva mluvim vo..." [tupá rána pěstí]
"Jednom..." [tupá rána pěstí]
"Velkym..." [tupá rána pěstí]
"Kufru..." [tupá rána pěstí]
"Plnym zatracenýho koksu, ty šmejde kravaťáckej, tak to koukej vyklopit!"


Život může bejt vobčas pěkný peklo, co? Billy, no tak, neřvi mi tady do vysílání!

"Ten hňup snad chce upadnout do bezvědomí nebo co!"

Billyho nejspíš neznáte, tak já vám ho stručně představim. Billy je prezident. Prezident našeho motorkářskýho gangu. Nejsme právě andílci, vo tom žádná. Vlastně sme asi dost ztracený. Nebo zatracený. Nejspíš vobojí. Billy se zrovna teď snaží vod majitele tohodle rádia zjistit, kam se poděla jistá zásilka, kterou máme převzít.

"Johnny co tam furt meleš do toho mikrofónu kurňa poď mi s nim pomoct!"

No ale dost keců, je tady další vypalovačka.

Alice Cooper - Go to Hell

Vypadá to, že to tady bratři budou muset trochu prohledat, páč ten slizkej zmetek prostě nic neřekne. Vo to víc čas mám, abych se s váma moch' podělit vo svoje moudra. Heleďte, Billy je blázen, to jako né že né. Vod tý doby, co ho pustili z vodvykačky, tak sem s nim na nože. Jenomže je to prostě šéf. Dyž šéf řekne, že chce zpátky svojí motorku, tak jí taky dostane. Dyž řekne, že vymlátíme tohle zatracený rádio, tak ho sakra vymlátíme. Držíme spolu, jako bráchové. Krucinál, já se vám tady svěřuju a někdo sem do toho volá...

"No co je ksakru?"
"Héj tady Jimmy ty bastarde co to tam vyvádíte?"
"Brácho no kde se flákáš, zas čóruješ ňáký bajky je mi jasný neřikej nic..."
"Né to né dyk víš, rodinka a tak, nemužu do toho zas spadnout rovnýma nohama. Hele ale něco mi řiká, že nebude dlouho trvat a tenhle váš výstup se dostane do nepravejch uší a rázem tam budete mít švestek jak při jarní sklizni..."
"Neboj hochu, to je pořešený."
"Dyž to řikáš ty Johnny. Udělej mi radost chlape, zahraj něco pro starýho Jimmyho."
"Řek sis vo to."

Takže tady je jedna klasika pro starýho Jimmyho, kterej tak rád vosahává mladý maso a tolik nesnášý levý cajty.

AC/DC - "Touch Too Much"

"Hej, Johhny, máme co sme potřebovali!"
"Výborný, dejte mi eště pár minut..."


Dívejte, život bajkera nejni žádný peříčko. Žijete ze dne na den. Dyž sem fungoval jako viceprezident klubu, hlavní pro mě byl byznys, s každym se zkusim nejdřiv radši dohodnout, než začne lítat olovo. Ale dyž nejni zbytí, tak nejni zbytí. Billy je magor, vidí to trochu jinak. Vlastně dost. Taky už má něco za sebou. Vod tý doby, co se vrátil, sou přestřelky na dennim pořádku, takže s našim dvorním zbrojařem Terrym teď žhavíme drát denně. Stejně tak dyž vodejde někomu z nás stroj, stačí jedno zavolání a už  se veze nová mašina. Je to pohodlný, ale přijít vo kejhák můžeš naprosto kdykoliv. Volá ti bejvalá, že je kdesi a kolem ní parta feťáků, který jí chtěj zabít nebo províst něco mnohem horšího. No a co mám potom dělat jinýho, než tam prostě vlítnout a problém vyřešit, žejo?

[z venku se ozývají blížící se policejní sirény]

Vypadá to, že budu muset končit. Doufám, že se vám tahle krátká změna programu líbila a že sme vám aspoň trochu voživili další nudnej den v Liberty City. Fízlové už se blížej, ale eště vám tam stihnu šoupnout poslení flák, pro všechny rovný bajkery na týdle planetě! Pamatujte, zítra už může být všechno úplně jinak...

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Rockstaři si prostě nepřestanou dělat ~$del, ale zároveň ani nepřestanou sunout herní médium k zářným zítřkům. Další sarkastická, ale zároveň mrazivě reálná sonda do temného podsvětí velkoměsta vás opět ujistí... O čem? Mimo jiné i o tom, že Microsoft moc dobře věděl, proč vypláznul miliardu korun za exkluzivní přídavek pro GTA IV. On za to prostě stojí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělé dialogy, výtečné animace a cut-scény jako takové. Projíždět se na dvoukolém oři v nočním Liberty City s hudebním podkresem od nejslavnějších rockových hvězd má neuvěřitelné koule. Přestřelky v exteriérech, ale ještě víc v interiérech dýchají hollywoodskou atmosférou. Bimbající se pták také rozhodně posouvá herní médium o mílové kroky kupředu.
Zběsilá fyzika motorek, které se občas chovají jak gumový člun. Ovládání místy není tak vychytané, jak by mělo být, stejně jako zbytečně přehnaná obtížnost - zvlášť když máte mířit při jízdě z motorky. Invalidní biker hned v úvodní scéně mě málem rozložil na malé subatomické částice smíchu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama