Grand Theft Auto: Chinatown Wars Recenze Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

22. 3. 2009 23:00 24
Reklama

Už jsme měli italy, afroameričany, bývalé obyvatele východní Evropy, a teď přišla řada na další národnostní menšinu, na Číňany. (Tedy menšinu aspoň v Americe – zkuste přijet do Číny a říct jim, že jsou národnostní menšina. Každý si před vámi uplivne a na místě, kde se utopíte, vznikne nové Čínské moře) Je to zajímavá cesta a jsme zvědaví, kam tvůrce dovede: že bychom za pár let hráli za romského hrdinu ve hře Grand Theft in Tramvaj? Ovšem momentálně máme Huang Leeho, spratka z bohaté (a zločinecké) rodiny, který přijíždí do Ameriky, aby dovezl strýčkovi vzácný rodinný meč. Ovšem na místo předání přisviští další auto, rozpoutá se přestřelka a Lee místo v náručí svého strýčka skončí i s autem na dně přístavu. Nebýt rychlého bušení stylusem do zadního skla, asi by tam i umřel, ale díky vašemu zásahu vylézá z vody a jde za svým příbuzenstvem a za pomstou. Začíná jeho cesta k moci a ke slávě.

Zpátky do placata

I když se i DSkové GTA drží konceptu otevřeného pískoviště, kde si v podstatě můžete dělat, co chcete, je tady jeden zásadní rozdíl. DS - a to si přiznejme - není ze všech konzolí ta nejvýkonnější a tak, aby se do ní všechno vešlo, vrátili se tvůrci k systému GTA 1 a 2 - všechno vidíme pěkně zvrchu. Což může být ze začátku trochu šok. Nejen kvůli zcela jinému ovládání, ale i kvůli tomu, že zatímco playstationové GTA vám umožňovalo většinu času jezdit tak, že byste při akci Kryštof nepřišli ani o bod, tady to prostě nejde. Ulice jsou úzké, provoz hustý, a tak se chodník stává součástí vozovky a chodci součástí asfaltu. Čili zapomeňte na realismus. Pokud byste se snažili jezdit podle předpisů, bylo by jednoduší se na kradení aut vykašlat a chodit po městě pěšky. Běh je překvapivě skoro rychlejší (tedy než vám dojde dech).

Jasně, ani minulé díly GTA si nehrály na realistický dopravní simulátor, ale tady už se to mnohem víc blíží klasickým arkádám, kde se na nějaké předpisy moc nehraje. Mrtvý chodec, dobrý chodec. K tomuhle stylu sedí i způsob vyřizování si problémů s policisty. Už nejde o to jim ujet, jde o to je zdemolovat. Když jich zničíte předepsaný počet, ostatní se na vás vykašlou a nechají vás plavat. Není to zrovna realistické, ale je to zábavné.

Na realismus se nehraje ani v příběhové části. Na rozdíl od civilní a až do sociálního dramatu hozené čtyřky jsou Chinatown Wars brané hodně s nadsázkou a chvílemi se až pohybují na hraně parodie. Liga za ochranu číňanoameričanů (nebo jaký je přesný PC termín) už určitě sepisuje protestní petici.

Ekonomický simulátor drogového dealera

Vašim základním posláním bude získat zpátky ukradený meč a přitom ještě tak mimochodem zjistit, jak to bylo se smrtí vašeho otce. Ovšem jelikož mluvíme o GTA, tak není pochyb, že tenhle herní základ bude obalený spoustou nepovinných misí pro různé kriminální živly. Budete jezdit, závodit, krást, střílet, rozbíjet auta a vašim hlavním zdrojem obživy bude obchodování s drogami. Tráva, herák, extáze, kokain, ať se to píchá, kouří či šňupe, všechno máte v nabídce.

“Jsem ušlechtilý muž.“
„Jsi drogový dealer.“
„Tak jsem ušlechtilý drogový dealer.“
„A jsou snad nějací jiní?“

Rockstar Games je firma, která dokáže i na malém přístroji vyvolat velkou kontroverzi. Kašlete na mise! Stačí jezdit po městě, kupovat drogy a za výhodnější cenu je prodávat. Za vydělané peníze si pak můžete koupit další bejvák (čili ukládací pozici) či nové auto. Což se zdá sice docela nesmyslné (proč kupovat něco, co si můžete ukradnout), ale v prodejní nabídce jsou auta, na která ve městě nenarazíte – třeba buldozer, pohřební vůz, tank nebo formule 1. Taky můžete vrazit veškeré peníze do stíracích losů a doufat, že se na vás konečně usměje štěstí.

Jinak je obchod s omamnými látkami až dětsky snadný. Obvykle se vám hned napíše, kolik můžete vydělat, na mapě se vám ukazují pouliční dealeři, a tak si za chvíli popojíždění můžete přijít na slušný balík. Člověk už se diví, proč se na nějaké posluhování triádám úplně nevykašlete a neživíte se čistě jako dealer. Je to jednodušší a bezpečnější. Dokonce vám hra nabídne grafy a tabulky, a tak si můžete, jako správný obchodník, hned zkontrolovat, z jaké zakázané substance máte nejvyšší zisky.

Ano, je to nemorální, ale jakmile zjistíte, že na začátku máte za jednu misi padesát dolarů a jeden kšeft s bílým práškem vám může hodit i čtyři tisíce, skončí morálka v odpadkovém koši s posmrkanými kapesníky a jde se dealovat. Ale bacha, pokud vás chytnou policajti s větší zásobou drog, tak vám zabaví jak je, tak peníze. Proto je lepší se občas stavit na některé ze svých základen a tam si všechno uložit.

Minihry

GTA vždycky sázelo na různé minihry a blbůstky, které můžete provozovat mimo hlavní mise. Házení šipek, hraní kuželek, sex s prostitutkami - samé oblíbené činností. A DS samozřejmě nemohlo tyhle minihry nechat plavat. Zvlášť, když je pro ně (a pro stylus) jako stvořené. Využijete je na příklad i při kradení aut. Některá jsou zablokovaná a budete muset buď odšroubovat desku a zkřížit drátky, šroubovákem zašťourat v zapalování, nebo zjistit a naťukat správný kód. Nic z toho není extra náročné, ale je to zpestření. Stejně jako vyrábění molotovových koktejů či seškrábávání stíracích losů. Pravda, nutnost rychle vytasit stylus a začít s ním mávat může být trochu otravná – zvlášť, když ho jinak ve hře moc nepoužijete. Ale dá se na to zvyknout a časem už vám ruka po peru vystřelí automaticky, kdykoliv vlezete do ukradeného vozu.

Malý? Ani náhodou.

Samozřejmě, někde se velikost přístroje musela projevit – a je fajn, že to je hlavně v příběhových pasážích. Tam se prostě budete muset spokojit se statickými záběry na načrtnuté hlavy a s textovými pasážemi. Taky hudebních stanic tu nenajdete tolik jako v klasickém GTA a budete se muset spokojit pouze se čtyřmi.

Ale jinak je město Liberty City skoro dokonalou kopií těch z minulých, stejně rozlehlé a stejně funkční. Nadnesená komiksová grafika se tu s spojuje s realistickou fyzikou a s živým chováním obyvatel. Znáte to, když prší, vytáhnou deštníky, když se střílí, začnou utíkat, když jedete, cpou se vám do vozovky, abyste je mohli přejet, občas se i bez vašeho přičinění rvou a honí. A i když vidíte všechno svrchu, jsou vozy i budovy třírozměrné – což poznáte hlavně ve chvíli, kdy vám auto po nárazu začne dělat dělat ve vzduchu piruetu, nebo když jedete po dvou kolech.

Propracovaná grafika je ale to nejmenší. Důležité je, že vám i kapesní verze GTA přínáší hodiny správné amorální zábavy, ježdění, závodění, střílení a rvačky (klobouk dolů, velmi jednoduše a přehledně zpracované) i demoliční minihry. Je tu dokonce i multiplayer, ve kterém si můžete změřit síly až se čtyřmi parťáky najednou, a to jak v závodech, tak v GTA verzích boje o vlajku (ovšem každý z nich musí mít vlastní kopii hry).

Jak se vám Grand Theft Auto: Chinatown Wars bude líbit, to částečně záleží i na tom, jaké máte s GTA zkušenosti. Pokud jste už prošli všemi novými díly na PlayStationu (či jiných velkých konzolích), může vám dělat problém zahodit zažité zkušenosti a začít hrát GTA znovu – a více arkádově. Možná se přes to ani nepřenesete a budete brát DSkovou verzi spíš jako takový celkem zbytečný nárůstek, se kterým se není třeba rozptylovat. Z hlediska fandů DS je ovšem GTA: Chinatown Wars jasná volba. Je skoro až nepochopitelné, jak se do tak malé krabičky všechno vejde, tolik hry, postav, vedlejších misí a přehnaného násilí.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars
PlayStation PSP
Nintendo DS

Verdikt

Chinatown Wars je rozhodně jednou z nejlepších her pro DS. Solidní grafika, dobré ovládání, minihry... na malém přístroji se vám zhmotní obrovský svět.

Co se nám líbí a nelíbí?

Stejně otevřené hřiště jako u „velkých“ GTA. Můžete jezdit, střílet, obchodovat s drogami, cokoliv se vám zachce
Vytknout se dá jen vyprávění příběhu pomocí statických obrázků... a to, že si můžete na rádiu naladit jen pár stanic
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama