Gamescomové dojmy z Hyenas a rozhovor s vývojáři - Rodí se před námi velký průšvih?
i Zdroj: Sega
Preview Hyenas Článek Gamescomové dojmy z Hyenas a rozhovor s vývojáři - Rodí se před námi velký průšvih?

Gamescomové dojmy z Hyenas a rozhovor s vývojáři - Rodí se před námi velký průšvih?

Radek Raudenský

Radek Raudenský

29. 8. 2022 14:00

Seznam kapitol

1. DOJMY Z UKÁZKY 2. ROZHOVOR S PRODUKTOVÝM ŘEDITELEM

Když jste se poprvé dozvěděli o Hyenas, co jste si pomysleli? Ano, teď předpokládejme, že o kompetitivní střílečce z dílen Segy vůbec víte, pokud ne, trochu vám jí představíme. Sega se v minulosti z velké části soustředila na své tradiční značky a nerada experimentovala. Nová strategie, za kterou možná stojí nové vedení, nebo snaha přizpůsobit se novým trendům v herním průmyslu, ale velí opačně – vydavatel se svými studii zkouší úplné novinky, příkladem budiž právě střílečka Hyenas. Asi největším překvapením oznámení Hyenas je fakt, že na něm pracuje studio Creative Assembly, tvůrci strategické série Total War.

Reklama

Na Gamescomu jsme měli možnost podívat se na vůbec první gameplay záběry z hry, které byly navíc komentované. Prezentace proběhla za zavřenými dveřmi, tudíž k ní neměli přístup privátní návštěvníci, pouze zájemci z řad novinářů. I přes to ale bylo video velice tematické a komentář společně se hrou samotnou dal jasně najevo, jakým směrem se hra chce ubírat, což nám následně v rozhovoru potvrdil i produktový ředitel Alex Honeysett.

NIC NOVÉHO POD SLUNCEM

Na první pohled nepřináší Hyenas nic nového pod sluncem, zkrátka využívá a kombinuje již fungující prvky jiných titulů. Proti sobě se postaví nejméně dva tříčlenné týmy, jejichž úkolem je z mapy ukrást určité předměty a utéct s nimi. Samozřejmě bojují proti sobě, ale olej do ohně přilévá i třetí strana umělé inteligence, která stojí na různých místech na mapě a tvoří tak překážku mezi vámi a lootem.

Velice podobný princip přineslo před časem Hood: Outlaws & Legends, které se odehrávalo ve středověku. Hyenas je zasazeno do celkem standardní budoucnosti, tudíž se nacházíme na jakési vesmírné stanici a souvisí s tím i veškeré vybavení. Hráči mají k dispozici střelné zbraně, pokročilé gadgety a v určitých místech na mapě mohou obléknout Zero-G oblek nulující gravitaci a vy se tak můžete vznášet ve vzduchu.

Z hlediska hratelnosti musím uznat, že gunplay vypadal z videa poměrně dobře. Záběry pocházely z alpha verze hry, tudíž se má výtka vůči staticky stojícím NPC může časem změnit a stejně tak i názvosloví různých předmětů, k čemuž se ještě dostanu. Grafika určitě neurazí, jde o lehký nástřel komiksové Borderlands grafiky, která je dostatečně detailní, ale zároveň barevná. 

Ukázka kladla opravdu velký důraz na „foam grenade“, tedy pěnový granát, který měl několik použití. Po dopadu mohl vytvořit zeď částečně odolnou vůči střelám ze zbraní, pokud se ale dotkl nepřítele, zavalila ho pěna, z níž se musel chvíli pracně dostávat. Souboje s hráči pak vypadají celkem standardně, představit si můžete třeba uzavřené souboje v Apex Legends. Jak jsem již zmínil, Hyenas kombinují několik prvků dohromady, které mohou, ale nemusí fungovat – vše bude záležet na první betaverzi i tom, jak se hra prezentuje. A tady, alespoň za mě, cítím obrovský nátlak ze strany vydavatele a největší úskalí hry. 

JSEM DIVNEJ?

Hyenas už svým grafickým stylem jasně naznačují, že míří na mladou generaci hráčů, samotná prezentace v gameplay videu, které jsme měli možnost vidět my, ale byla ještě o několik tříd… „horší“. Jak mi prozradil Honeysett, se kterým jsem měl rozhovor, námět hry byl vytvářen tak, aby byl „relatable“. V češtině se mi těžko hledá jedno slovo, zkrátka by ale hráči měli s tímto tématem souznít, souhlasit s ním a mít pocit, že jde přesně o to, co hledají. 

Taková situace se nemohla obejít bez bizarního výkřiku „YAY CAPITALISM“ moderátorky videa. Fuha, to je síla.

Hra si tak pohrává s velmi moderními motivy a myšlenkami mladších generací - často se bojuje proti kapitalismu, diskriminaci žen a menšin. Přesně o tom celá prezentace hry je. Ve hře tak nekradete jen tak něco, ale kradete „merch“, tedy luxusní zboží, často se o „merchi“ mluví jako o sběratelských předmětech. V určitých částech se ale mluvilo spíše o „pop culture loot“, tedy jakési „popkulturní kořisti“. Proč? Dle studia hráče nezajímají obyčejné diamanty nebo zlato. Emoce v nich ale umí vyvolat právě merch nebo pop culture loot. Vesmírné stanice, na kterých se hra odehrává, jsou domovy miliardářů, kteří již nechtěli žít s plebsem na zemi. Skupiny Hyenas (z čehož ostatně vychází jejich označení) se tak vydávají do luxusních domovů a okrádají zbohatlíky o přebytečné cetky. Taková situace se nemohla obejít bez bizarního výkřiku „YAY CAPITALISM“ moderátorky videa. Fuha, to je síla.

Dostáváme se i k postavám hry. Těch bude v nabídce celkem šest, zblízka jsme viděli hratelnost tří z nich. Nejde mi přímo o jejich třídy (ty jsou klasické sniper, assault apod.), nýbrž o jejich prezentaci. Jedna z postav, Galaxia, je drag queen, přičemž se vyznačuje velmi… odhalujícím outfitem, až mě to překvapilo. Vzpomeňme na diskuze nad tím, že ženské postavy především v MMORPG hrách bývají zobrazovány až zbytečně explicitně – v tomto případě to ale nejspíše neplatí. Údajně studio diskutovalo se zástupci společenských skupin, které jsou ve hře představeny, a design postav bylo tvořen na základě jejich zpětné vazby. Cílem bylo vytvořit opravdu silné a výrazné osobnosti – pokud to tak skutečně bylo, nemám s tím problém, minimálně na první pohled o tom ale dost pochybuji a obávám se, jak hráči na prezentaci postav zareagují.

Z prezentace hry jsem si odnášel klubko emocí a rozhodně nebyly pozitivní, spíše převládalo výrazné rozčarování. Jde především o pocit trapnosti, odtrženosti, zklamání i bezmoci z toho, co jsem právě viděl. I když samotná hratelnost nevypadá špatně, mám strach, že se hra snaží velmi křečovitě tlačit na mladistvý styl a zároveň nenabízí prakticky nic výrazněji atraktivního. První problém jí zatopí u komunity, ten druhý může odsoudit k neúspěchu.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama