Astro Bot – dojmy z hraní roztomile návykové skákačky
i Zdroj: PlayStation
Preview Astro Bot Článek Astro Bot – dojmy z hraní roztomile návykové skákačky

Astro Bot – dojmy z hraní roztomile návykové skákačky

Dominik Tománek

Dominik Tománek

27. 6. 2024 13:00

Řada oznámení během letošního Summer Game Festu mi udělala radost, ale když došlo k oficiálnímu představení skákačky Astro Bot, zůstal mi na tváři úsměv ještě dlouho po skončení roztomilého traileru. Přiznám se, že jsem záviděl zahraničním kolegům, kteří si mohli další dobrodružství s Astrem vyzkoušet už v Los Angeles. Teď jsme ale naštěstí stejnou možnost dostali i my a musím říct, že úsměv na tvář se během přibližně 45minutového dema vrátil zpět.

Reklama

Předchozí počin Astro's Playroom je hrou, která umně kombinuje infantilní „hračičkovství“ se zábavnou hratelností. Hra je navíc předinstalovaná v každém nové konzoli PlayStation 5 a slouží jako interaktivní prezentace všechno, co umí ovladač DualSense. Šlo o jednohubka, u které mě mrzelo, že není delší. Proto tady je Astro Bot, který slibuje mnohem větší porci obsahu a nabízí více než 80 úrovní na 50 planetách a v šesti galaxiích. Místní zloun unesl a roztrousil více než 150 vašich robotích kamarádů, které budete muset zachránit. Nejde jen o obyčejné robůtky, ale i konické postavy napříč celou historií značky PlayStation. Na svých cestách tak potkáte Krata, Nathana Drakea nebo Ratcheta, je toho ale mnohem víc. 

Astro Bot – dojmy z hraní roztomile návykové skákačky
i Zdroj: PlayStation

S úsměvem na tváři

Každý svět, který prozkoumáte, nabízí nové mechanismy a výzvy, díky nimž hra zůstává stále svěží. Hra vás rychle naučí mnoha způsobům, jak se s nimi vypořádat, a i když jsou na vás házeny nové koncepty prakticky na každém kroku, nikdy se necítíte zahlceni. Dává jen tolik, abyste měli pocit uspokojení, když dokončíte každou další úroveň. K vyzkoušení jsme dostali 3 klasické levely a 2 speciální výzvy. 

Kouzlo Astro Bota spočívá v tom, jak přirozeně integruje funkce ovladače DualSense a jak to všechno působí plynule. Haptická odezva, adaptivní triggery neb gyroskop vám prostě drasticky zlepšují pocit z hraní. Každá úroveň začíná tím, že Astro na své lodi ve tvaru DualSense přistane na povrchu místní planety a už jen tato úvodní část hravě využívá gyroskop. Těším se, co si pro nás tvůrci připravili v dalších úrovních. 

Několikrát zmíněný úsměv vám nicméně při některých výzvách možná spadne. Ne snad, že by se dělo něco špatně, ale i přes svou roztomilou grafiku a stylizaci vás hra v některých pasážích dokáže potrápit. Na konci posledního levelu tak na mě čekala obří chobotnice, která prověří všechny vaše dosud naučené schopnosti. A nebudu lhát, že po skončení levelu jsem měl lehce zpocené dlaně. 

Datum 6. září budu netrpělivě vyhlížet. 

Astro Bot je hra, kterou PlayStation této generace potřeboval, a která konečně ukazuje, proč si PS5 může užít celá rodina. Díky častým checkpointům, dostatku nových výzev a zábavnému ovládání je snadné se do hry ponořit. Stejně jako v moderních hrách s Mariem je tu stále co řešit, od záludně rozmístěných sběratelských předmětů až po nepovinné místnosti s výzvami, které vyžadují dokonalé načasování a přesnost. Pár desítek minut, které jsem v Astro Botovi strávil, mě přesvědčilo, že jde minimálně u mě o jednu z nejočekávanějších her letošního roku a datum 6. září budu netrpělivě vyhlížet. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama