Fire Department 3 Recenze Fire Department 3

Fire Department 3

Josef Murcek

Josef Murcek

5. 12. 2006 23:59 3
Reklama

Jako malý jsem si přál být požárníkem, nebojácným hrdinou, který upřednostňuje životy jiných před svým vlastním. Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří měli stejný sen a rovněž se jim nakonec nesplnil. Máme však výbornou zprávu, vývojáři z Monte Cristo nám k částečnému splnění našeho snu dávají báječnou příležitost svým třetím dílem v sérii Fire Department, kde převezmete kontrolu nad týmem hasičů.

Fire in the hole!

Pokud jste žádný z předešlých dílů nehráli, nemusíte se obávat, že byste o něco důležitého přišli. Co je vlastně FD3 zač? Jedná se o real-time strategii z hasičského prostředí, ve které jde především o chladnou hlavu a velmi rychlé rozhodování. Děj je prostý - po neúspěšném zásahu, při kterém zahyne pár lidí uvězněných v hořící budově, je z řad hasičů vyloučen váš kamarád, který onu tragédii nešťastně způsobil. Ze soudní síně odcházel s pohledem, který měl být předzvěstí událostí, které se po pěti letech na místech vašich záchranných akcí začnou dít. Je jasné, že tahle série požárů není způsobená vlnou veder…

Příběh není až tak důležitý, tvoří ale základ pro celkem dvanáct různých misí, které na sebe žádným způsobem nenavazují. Není to na škodu, mise jsou totiž poměrně různorodé a díky dobrému designu se v nich rozhodně nebudete nudit. Prostředí jsou celkem rozmanitá a netradiční. Zasahovat budete například na letišti, v biologické laboratoři, bance, přísně střežené věznici, uvnitř Eurotunelu nebo dokonce u jaderného zařízení.

Rychlá rota v akci

Jak zřejmě tušíte, práce požárníka nespočívá jen v hašení ohně. Je sice pravda, že jsou různé druhy požárů, na které musíte použít správný typ hasící směsi, ale to by na pořádnou hru sotva stačilo. Proto máte v týmu kromě standardních hasičů i několik speciálně vycvičených požárníků, kteří se zaměřují zpravidla na jednu konkrétní činnost. Například s přístupem do uzavřených objektů vám pomůže technik, který dokáže snadno opravit poškozený generátor a obnovit tím dodávku elektrické energie. Do nepřístupných míst, zachvácených požárem, se násilím dostane vyprošťovací jednotka pomocí své sekery nebo šikovné rozřezávačky. Záchrana civilistů také nemusí být zrovna jednoduchou záležitostí. Pokud se totiž zranění lidé nacházejí ve vyšších patrech budovy, je třeba se k nim urychleně dostat. K jejich záchraně využijete služeb záchranáře, který se díky své horolezecké výbavě dokáže dostat na ta nejnepřístupnější místa.

Zdravotník poskytuje pomoc zraněným osobám přímo na místě, obzvláště těm, které by už nepřežily ani převoz sanitkou. Psovod společně se svým čtyřnohým přítelem dovede nalézat přeživší pod troskami, avšak využijete ho jen minimálně, což je škoda. Posledním představovaným je Frank – velitel celého týmu, který bez problémů zvládá funkce všech ostatních, prostě hotový Brouk Pytlík. Ke zefektivnění práce máte k ruce různá požární vozidla jako například cisterny (ať už s vodní nebo pěnovou náplní), hasičské auto s výsuvným žebříkem či sanitky, které využijí hlavně zdravotníci pro léčení zraněných civilistů. Pro úspěšné zdolání krizové situace je nutné se naučit používat všechny členy týmu, protože častokrát budete ovládat každého člena týmu a každé vozidlo zvlášť!

Láska jen na první pohled

Po absolvování tréninku se vás zmocní pocit, že je hra poměrně dost jednoduchá a nic vás nemůže překvapit. Pochopitelně tomu tak není, což zjistíte hned v první misi. Při vytahování letadla z hangáru dojde ke vznícení cisterny s palivem a budete mít co dělat, abyste vše urychleně napravili. O podobně nemilá překvapení není ve hře nouze a vy tak budete mít vždy plné ruce práce s tím, abyste zachránili vše, co se zachránit dá. V FD3 není čas na odpočinek, počítejte se zběsilým klikáním myší a napjatými nervy. Bohužel všeho moc škodí. Postupem času hra zevšední a i když budete mít stále co na práci, jednoduše se ztratí prvotní hratelnost. Východisko ze vzniklých situací naleznete celkem rychle, a tak vše ostatní už je jen rutinní záležitost. Je to vážně škoda, protože ze začátku se bavíte opravdu královsky.

Co zamrzí ještě více, je nedostatečný betatesting. Nad chybami v grafice se dá mávnout rukou, což už nelze říci o faktu, že se některé naskriptované situace spouští o dost dříve a vy tak i při nejlepší vůli nestihnete například zachránit některého z civilistů. Mise končí nezaviněným neúspěchem a následuje restart. Jako zajímavost musím uvést jistý bug, díky kterému si v některých misích dost výrazně pomůžete v boji proti ohni uvnitř uzavřené a zastřešené budovy. Účinně jej totiž lze likvidovat hasičským autem, který přitom stojí venku! Jakže se tam ona hasící látka vlastně dostane, to už vám nepovíme.

Suma Sumárum

Po grafické stránce vypadá FD3 vcelku slušně a svižně se hýbe i na průměrných počítačových sestavách, což potěší. Autoři dávají hráči možnost si zazoomovat až k povrchu, což oceníte zejména v momentě, kdy operujete v interiéru budovy. Po stránce ozvučení však hra mírně pokulhává. Doprovodná hudba sice není špatná a leckdy vás i motivuje k rychlejší akci, jenže se náhodně zapíná jen občas. Zmínku si zaslouží kompletní počeštění, včetně docela povedeného dabingu.

Hra obsahuje i multiplayer se dvěma módy: „Společné jednotky“ a „Spolupráce“. V prvním si můžete zahrát všechny mise ze singleplayeru, přičemž hráči ovládají jen jeden tým. Docela komicky pak vypadá situace, kdy se dva hráči náhodou trefí a ovládají naráz jednoho hasiče. Nebožák se jen zmateně otáčí na místě, protože nestíhá reagovat na požadavky obou hráčů. V druhém modu má již každý hráč k dispozici svůj vlastní tým. Mapy jsou v nabídce sice jen tři, ale zato obrovské. Na nich se nachází velký počet požárů, aby hráčům nějakou dobu trvalo, než vše dostanou pod kontrolu. Celkově není multiplayer nijak úžasný, ale jde o příjemnou přidanou hodnotu.

Přes veškeré neduhy, které hru provázejí, působí celek slušným dojmem a nemusí se rozhodně za nic stydět. Jelikož se u nás prodává ze sympatických 299 Kč s kompletní českou lokalizací, rozhodně si své fanoušky najde, i díky zpracování netradičního hasičského prostředí.

Fire Department 3
Windows PC

Verdikt

Fire Department 3 patří mezi kvalitnější budgetové hry, které jsou dnes v obchodech k dispozici. Hodnocení se vyhouplo přes průměr hlavně díky přívětivé ceně a kompletní české lokalizaci. Škoda jen, že autoři nevěnovali více času betatestingu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Výborná atmosféra a dynamická akce, nezvyklé hasičské prostředí, dobrá cena, kompletní česká lokalizace.
Postupem času hra začíná nudit, nepříjemné bugy, chyby v ozvučení.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama