FIFA 15 Recenze FIFA 15

FIFA 15

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

13. 10. 2014 15:46 8
Reklama

Co chcete každý rok vymýšlet nového na fotbalu? Dvaadvacet lidí běhá po trávě a kope do míče, občas se raduje jedna jedenáctka, občas druhá. Pokud jste právě teď nespadli z Marsu a fotbal vidíte poprvé v životě, řeknete si, že je to každý rok o tom samém. Stejně na tom zřejmě byli i vývojáři z EA Sports. Letos se totiž nesnažili za každou cenu inovovat, přijít s něčím novým, co by se mimořádně vyjímalo na krabici, dokonce nás ani nenutí do nových módů čistě kvůli achievementům. Letos si zcela vystačí s dobrým fotbalem.

TOHLE JE FOTBAL

Vystačíte si s ním ale i vy, obzvlášť pokud se vám u konzole nebo v knihovně na Originu válí předchozí ročník? Zcela upřímně – ano. Jakkoliv byl loňský ročník, který zavítal rovněž na konzole nové generace, lidmi převážně chválen, letos prvotní údiv vystřídalo nadšení z toho, že engine Ignite konečně zařadil plnou rychlost. Vše vypadá daleko živěji, uvěřitelněji a realističtěji. Nečekané kamerové prostřihy dodávají stoprocentní televizní prezentaci šmrnc a záběry na obličeje, stále trochu strnulé, byste si při zapauzování se skutečným Messim a Ronaldem klidně splést mohli.

Změny během samotného zápasu pocítíte při prvním kontaktu s míčem. Chová se jinak, je cítit jeho váha, váš hráč ho nemá jenom přilepený k noze, ale skutečně s ním pracuje. To samé se dá říci i o fotbalistech samotných. Můžete je při bránění tahat za dres. Můžete při útoku cítit váhu obránce, který nedá vašemu útočníkovi šanci v pořádném rozletu. Můžete se vztekat při reflexivním zákroku brankáře, který jste v sérii FIFA ještě nikdy neviděli. Už se nedá říci, že každý hráč je individualita jen proto, že u svého jména má tři zlaté štítky. Rooney se bije adekvátně své výšce a váze, Hummels si vybírá vždy to správné postavení pro obranný zákrok a Neuer vytahuje jednu neuvěřitelnou robinzonádu za druhou. Díky nejrůznějším sliderům si lze navíc vše zcela přizpůsobit a například pro někoho až manické tempo trochu snížit.

Chcete hrát rychlou exhibici? Do minuty jste na trávníku.

Pokud jsme se u minulých ročníků pozastavovali nad „online režimy“ a chtěli je hodnotit jakoby odděleně od singleplayerového zážitku, ve FIFA 15 už to není dost dobře možné. Kromě trenérského a kariérního režimu se pod každou z mnoha dlaždic skrývá offline i online varianta daného módu. Vše je řešeno maximálně efektivně, tudíž pro přechod k online režimům stačí posunout pravým analogem na jinou dlaždici v tom samém prostoru a... to je vše. To, že se zde není třeba rozepisovat o filigránsky řešeném menu a jeho nejrůznějších vychytávkách, ale stačí pouze říci, že vše funguje bez sebemenší chybičky a v maximální možné míře, je při vzpomínce na některé „kreativnější“ ročníky ta největší pochvala, kterou lze sérii FIFA dát. Stejně tak funkčnost každého z módů není třeba zpochybňovat. Chcete hrát rychlou exhibici? Do minuty jste na trávníku. Online sezona za váš oblíbený tým? Hra si pamatuje prvotní nastavení, a pokud si nepotřebujete upravit sestavu po aktualizaci soupisek, můžete hrát opravdu okamžitě. Právě tyto detaily odlišují FIFU jednak od konkurence typu Pro Evolution Soccer (alespoň tedy v případě loňského dílu), ale také od konkurence, která neexistuje, neboť dosáhnout právě této úrovně okamžité přístupnosti není práce na jeden nebo dva roky.

TÝM SNŮ

Pokud bychom se přeci jen měli u některé části nejnovějšího dílu na chvíli pozastavit, bude to rozhodně Ultimate Team. Jako vždy v něm sbíráte kartičky svých oblíbených hráčů, koušete si nehty při animaci otevírání nového zlatého balíčku za 7500 zlaťáků a licitujete během aukcí s ostatními, kteří také chtějí Theo Walcotta jen za 9800!!! To vše je na svém místě a je stále stejně zábavné. Nově si ale můžete vytvořit takzvané koncepční jedenáctky, kdy si na základě vašich proměnných můžete nechat zpracovat „ideální“ tým za co nejmenší nutnou vynaloženou sumu peněz. Následné doplňování, kdy se z šedých kartiček stávají bronzové, stříbrné a následně zlaté, funguje parádně jako motivace pro další hraní. Snad jen nabídka pohárů a odměn za vyhrané sezony by mohla být o fous bohatší. Hrát neustále dokola ten samý turnaj a doufat, že s aktualizací přibude zrovna ten, na který napasujete alespoň jeden z vašich ansámblů, je lehce otravné.

Velmi příjemný pocit z hraní ve skutečnosti nahlodává jen minimum chyb. Během zhruba pěti desítek zápasů se několikrát stalo, že hráči předvedli podivnou animaci, nebo si naběhli do velmi podezřelých pozic. Stejně tak bychom dovedli vymyslet z fleku dva, tři nové módy, které by hru dovedly stoprocentně obohatit a určitě je nutné zmínit i fakt, že se hraní nového dílu budete muset kvůli dalším změnám v obraně a chování brankářů učit v podstatě nanovo. FIFA 15 je ale po čertech zábavnou hrou, kterou vydržíte hrát po celý rok a budete si ji celých dvanáct měsíců užívat. Ať už v malých doušcích v tempu jednoho zápasu týdně, nebo během úporných víkendových tazích, při kterých nekoukáte nalevo, Co víc si přát? Snad jen PES 2015 pod redakčním drobnohledem, tamtamy totiž zvěstují, že se Japonci letos v tom nejlepším možném slova smyslu zbláznili...

FIFA 15
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Skvělý fotbal, který je přístupný začátečníkům, přísný na veterány, ale hlavně po všech stránkách zábavný.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama