Eye of Judgment Recenze Eye of Judgment

Eye of Judgment

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

20. 11. 2007 23:00 8
Reklama

Magic měl snad jedinou nevýhodu: byli jste odkázáni jen na svou fantazii a brzo se veškeré souboje staly čistě kalkulační záležitostí. Vaše něco s útokem 8 zaútočilo na soupeřovo něco s obranným číslem 5, a tudíž mu natrhlo řitní věneček. Samozřejmě, že si to výrobci uvědomovali, a tak dost často spolupracovali s animátory či komiksovými kreslíři, kteří hráčům předvedli, jak je jednotlivé vykládání karet děsně cool – viz kupříkladu Yu-Gi-Oh. Byly i pokusy udělat něco takového přímo v počítači a kupříkladu Magic se objevil i v PC podobě, ale tam zase chybělo sbírání karet, šmelení, svačení herních začátečníků a podobné zábavy. A hlavně – hráli jste sami, jen proti počítači.

Což se teď změnilo. Teď se konečně na PlayStationu objevila hra, která všechno spojuje dohromady. Hrajete na počítači a hrajete kartami. Můžete si namíchávat balíčky a dokupovat karty – a pak je vidíte oživlé, jak se mlátí na obrazovce. Eye of Judgment.

Ovládněte systém

Je to především zásluha maličkosti zvané Eye Toy. Tu dostanete ke hře, spolu s podložkou a paklíkem karet. Pak už jen stačí zabrat s vševidoucím okem herní pole a položit první kartu. A sledovat, jak vám ožije. A jak se pustí do souboje se soupeřem.

Na rozdíl od Magicu tu nehrajete na životy, ale na ovládnutí pole. Hrací plocha se skládá z devíti čtverců, na které vykládáte karty – pokud jich obsadíte pět, máte vyhráno. Jinak jsou pravidla už hodně podobná. V každém tahu si vyberete kartu, dostanete určitý počet many, za ni pak můžete vyvolávat příšery či sesílat kouzla. Hraje se na kola a během každého kola můžete udělat jednu z několika věcí. Vyvolat příšeru, hodit kouzlo, dát pokyn k útoku. Je samozřejmě na vás, jestli začnete vyvolávat slabší monstra hned na začátku, nebo jestli počkáte, až si nasyslíte trochu many a vypustíte na plochu něco silnějšího.

Pokud dojde na souboj, přepne se hra do arény, kde mají protivníci možnosti si to vyříkat. Nejdřív buší útočník a pak dostane šanci mu to oplatit napadený. Samozřejmě, pokud už v té chvíli není mrtvý, není k útočníkovi otočený zády, nebo jeden z nich nemá dalekopalné zbraně či kouzla. Pak je souboj trochu jednostrannou záležitostí. Do toho ještě promlouvají specializovaná políčka, která dodávají postavám sílu, či jím naopak škodí, možnost spojit útoky a podobné srandy.

Lidé a monstra

Na rozdíl od Magicu, kde sami ovlivňujete přísun many (a jedna z bojových variant byla i přímý útok na zdroje many, takže soupeř mohl mít ruku plnou silných příšer, ale nikdy neměl dost magie na to, aby je mohl vyvolat), tady dostáváte každé kolo stejnou várku – což trochu ubírá možnost taktizování. Na druhou stranu zase musíte víc uvažovat, kam svou příšeru umístíte a jakým směrem jí natočíte.

V „startovním“ balíčku, který je ke hře přibalený, je převaha příšer. Kouzel je jen pár a týkají se hlavně zúrodňování hracích polí, případně získání many obětováním některé ze svých figur. Čili je hra spíš o síle jednotlivých monster... ale to se může s dalšími pakly změnit.

V Eye of Judgment jde i o rychlost. Na rozhodnutí máte určený čas, který není dobré překročit, ale především: hra připomíná piškvorky a pokud budete čekat, až budete moci vyvolat patřičně silné monstrum, může se stát, že soupeř mezitím stihne obsadit celou herní plochu skupinou chcípáků. Pokud je člověk při vyvolávání dost rychlý, tak může vyhrát, aniž by došlo k jedinému souboji.

Vedlejší příznaky

Můžete hrát s počítačem (a to hned na několik obtížnosti), nebo – což je mnohem zábavnější – rozdat si to s kolegou. Nemusí si kupovat přístroj, stačí mu koupit si vlastní karty. i když si nejsem jistý, jak snadno se u nás budou dát sehnat. Vždycky je otázka, jak se ten který nový fenomén chytí. Kdo hrál nějakou magicoidní hru, určitě sám ví, kolik z nich zkrachovalo a že je na nic, mít doma sestavený dokonalý balíček plný smrtících komb, když jste jediný, kdo tu hru hraje. A jelikož je u Eye of Judgement přibaleno kartiček jen pár, suché základní balení, tak by to v tomhle případě nějaké rozšíření opravdu chtělo.

Doufejme, že se u nás tahle hra chytne a balíčky s kartami (a patrně i rozšiřujícími CD s novými animacemi) budou k dostání. Je to splněním snu každého kartičkáře. Už si nemusíte představovat, jak soupeře zadupete do země - můžete to vidět přímo na obrazovce.

Eye of Judgment
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP

Verdikt

Originální a chytlavé využití Eye toy. Pro lidi se sběratelskou vášní to bude mor. Stačil Magic... a tady se vám navíc každá karta předvede ve skvělé animaci.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zajímavý nápad a skvělé zpracování. Díky možnosti přikupování dalších karet je množství bojových kombinací téměř neomezené. Hrát můžete s počítačem na několik obtížností, s několika variantami balíčků, nebo s kolegou. Navíc je tu spousta bonusů, můžete si svůj balík převést do počítače a prohlížet si ho tam... a je tu i hodně podrobný návod.
Pokud vás to chytí, tak se připravte utrácet za karty. Je také nutná znalost angličtiny... nebo někdo, kdo vám bude překládat. A na zajímavější herní kombinace si budeme ještě muset počkat.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama