Euro Truck Simulator Recenze Euro Truck Simulator

Euro Truck Simulator

Filip Sladký

Filip Sladký

13. 9. 2008 22:00 14
Reklama

Hrou Euro Truck Simulator navazují SCS Software na svou sérii 18 Wheels of Steel (dále již jen 18WOS), která slavila úspěch nejen v rámci naší malé herní zemičky, ale i daleko za hranicemi. Na 18WOS jsem narazil až nedávno, když jsem se snažil mermomocí nalézt něco, co by mi zamezilo se až přílišně věnovat studiu. Svůj účel splnil bezvadně. Výborně jsem se odreagoval a příjemná hratelnost mě nutila příjmat další a další zakázky. Člověk by neřekl, jak může být virtuální řízení kamiónu zábavné. Pojďme se společně podívat na to, jak obstojí fanoušky očekávaný nástupce, Euro Truck Simulator, v dnešní konkurenci.

Dopravní kolaps na dohled

Jediným a také zásadním herním módem je kariéra. Po stisknutí tlačítka “Nová hra” budete požádáni o výběr startovní lokace a následně se ocitnete v autosalonu plném nablýskaných tahačů. Na přítomné obchodníky se z vaší kapsy směje sto tisíc dolarů a vy si v klidu můžete vybrat stroj, který se v blízké budoucnosti stane prakticky vaším druhým domovem. Sto tisíc není zanedbatelná částka, ale pokud jste si mysleli, že si s tak velkým počátečním kapitálem i přes výběr tahače vystačíte dlouho, jste na omylu. Budete rádi, že si na nejbližší benzínové pumpě dotankujete dostatek nafty na svou první cestu za zakázkou. Je libo výlet do Vídně? A nebo do Varšavy? Zpočátku se se svým osmnáctikolovým monstrem dál nedostanete, ale nebojte. Záleží jen na vás, kdy se vám odemkne zbytek evropských států.

Po nastartování svalnatého motoru se budete chvíli potýkat s relativně dost citlivým ovládáním, ale zručnějším řidičům se povede dostat tahač pod kontrolu během několika prvních kilometrů. Na přehledné mapě podobající se autoatlasu najdete všechny dostupné dopravní tahy, a tak se nemusíte bát, že byste například s přívěsem plným prasátek zajeli někam do neznáma. Pokud není orientace na mapě zrovna vaší silnou stránkou, nezoufejte. Pro takové z vás jsou kolem silnic rozestavěny informační cedule, kde najdete vše, co je třeba.

Během cest si musíte hlídat několik faktorů. Zaprvé jsou to logicky dopravní předpisy. Fyzicky na policejní auta ve hře sice nenarazíte, ale jízda na červenou nebo způsobení dopravní nehody se vám náležitě vymstí. Neviditelný policejní úředník vše zaeviduje a po splnění zakázky vám z honoráře strhne odpovídající finanční částku. Hledťe si předpisů, jinak se můžete hladce dostat do finanční krize a sny o projížďce po dalších státech se vám rozplynou jako oblak smogu nad Pekingem. Za druhé – dejte si pozor na ukazatele stavu paliva a únavy. Vážně nemám rád zvuk škytajícího motoru, který dostal žízeň zrovna uprostřed té zdánlivě nekonečné pustiny, kde není po benzínce vidu ani slechu. A s mikrospánkem taky nejsem zrovna kamarád. Co vy?

Bez práce nejsou koláče!

Po hromadě splněných zakázek jsem zatoužil po lepším a rychlejším tahači. Zastavil jsem se tedy v nejblížším městě a vypravil se do příslušného salonu. K mému překvapení jsem zjistil, že je možné zakoupit výkonnější tahač na protiúčet, avšak stále jsem neměl dost financí. “To se budu muset ještě tolikrát ploužit přes půlku Evropy v té kraksně?!”, stěžoval jsem si. Nic jiného mi nezbylo. Člověk se musí nadřít, aby si vydělal dostatek peněz na další postup kariérou. Pro odemknutí všech států za účelem rozšíření vašeho pole působnosti budete totiž potřebovat řádově desetitisíce dolarů. A to není zrovna málo.

V 18WOS měl každy hráč možnost najmout si zaměstnance, kteří vydělávali na jeho soukromé radovánky. Časy se však mění. Konkrétně v případě Euro Truck Simulatoru padá všechna zodpovědnost jen a pouze na vás.

To okolo vážně projela Škodovka?

Po grafické stránce se hra oproti svým předchůdcům posunula o veliký krok kupředu. Pokud se v autech vyznáte natolik, že si nepletete Trabanta s BMW, budou vám některá vozidla připadat povědomá. Vývojáři opravdu pilně zapracovali na modelech a vy si tak připadáte jako na domácích silnicích a dálnicích. Nejezdí okolo vás jen různě barevné čtverce na hranatých kolech, to vážně ne. Místo okřídlených šípů nebo čtyřech kruhů však na maskách chladičů uvidíte pouze smyšlené klikyháky. Licencovaná vozidla budou možná někomu scházet, ale já osobně to v tomto případě nepovažuji za nutnost.

Jak to dopadlo se sliby ohledně detailnějšího zpracování měst? Bledě. Upřímně – nevidím absolutně žádný rozdíl. Při průjezdu zahlédnete pouze malý počet vesměs ohavných budov, které jsou navíc ve většině případů naprosto nepoužitelné. Jediné, co mi vykouzlilo alespoň malý úsměv na tváři, je celkem zdařile zpracovaná Žižkovská věž v Praze. Schází snad už jen houf lezoucích batolat.

Euro Truck Simulator se nevyvaroval několika chybiček, ale celkově se jedná o více než důstojného nástupce starších titulů od SCS Software. Nejen skalní fanoušky žánru potěší netradiční hratelnost, nenáročný systém hry a příjemné zpracování. Pokud hledáte titul, u kterého si chcete odpočinout a pokud možno nepřemýšlet, bude pro vás rozhodně zpříjemněním nejednoho pozdně letního večera. Pokud tedy zrovna nejste ekologickými aktivisty a nepřejete si vymazat všechna motorová vozidla z povrchu zemského. Chopte se pevně volantu a šťastnou cestu!

Euro Truck Simulator
Windows PC

Verdikt

Velice žádané zboží pro fanoušky žánru, které vás naučí respektovat řidiče kamionu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Vylepšené grafické zpracování, originalita, umělá inteligence, možnost uložení hry na libovolném místě
Stále stejné dopravní komunikace, místy stereotypní vývoj kariéry, ovládání (pokud nevlastníte volant)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama