Elite Beat Agents Recenze Elite Beat Agents

Elite Beat Agents

František Fuka

František Fuka

15. 8. 2007 22:00 6
Reklama

Rytmické hudební hry jsou mimo Japonsko vyloženě okrajovým žánrem a i když nejste ochotni louskat kanji, máte problém zahrát si jiné, než ty nejznámější (Dance Dance Revolution, Frequency, Guitar Hero), jistě vás potěší, že se na náš trh dostávají Elite Beat Agents, kteří fungují na zcela stejném principu jako dva díly japonské hry “Osu! Tatake! Ouendan”.

Elite Beat Agents
i Zdroj: Hrej.cz
EBA ovšem obsahují nejen zcela jinou grafiku a hrdiny, ale především zcela jiné písničky: Místo bizarních japonských vypalovaček se dočkáme slavných hitů v angličtině od Davida Bowieho, Village People, Madonny, Jamiroquaie nebo Rolling Stones. Vlastně, to trochu lžu. Uslyšíme sice jejich písničky, ovšem kvůli autorským právům je nezpívají oni, nýbrž (většinou kvalitní) imitátoři. Jde ovšem o normální digitální audio se skutečným zpěvem a skutečnými nástroji, žádnou MIDI napodobeninu...

Základní princip hry je jednoduchost sama. Na dolní obrazovce se objevují kolečka, kolem kterých se pomalu zmenšují kruhy. Vždy přesně v okamžiku, kdy se kruh dotkne okraje kolečka, musíte se kolečka dotknout stylusem a ono zmizí. Pokud se nestrefíte do správného okamžiku, ubyde vám trocha energie. To je 90% hry. Zbytek tvoří “hadi”, po kterých musíte stylusem jezdit a kolo, které musíte stylusem co nejrychleji roztáčet (to je trochu otravné, protože přitom nejde o rytmus, ale výhradně o rychlost, ale je toho v každé skladbě maximálně pár vteřin).

Abyste EBA hráli, teoreticky byste vůbec nepotřebovali poslouchat zvuk a mohli byste se řídit pouze vizuálními nápovědami. Zábavnost hry tkví ale v tom, že všechny animované prvky jsou rytmicky sladěny s písničkami, které při hře hrají. Takže pokud písničku znáte zpaměti, je hra podstatně snazší, protože víte, že musíte ťukat/tahat v jejím rytmu. V pozdějších levelech a vyšších obtížnostech pak dochází k tomu, že bez znalosti písničky nemáte nejmenší šanci level dohrát, natož s dokonalým hodnocením. A pokud už nějakou písničku máte “v paži”, cítíte pořádné zadostiučinění, když ji bez stresu dokážete vyťukat a připadáte si při tom jako velký muzikant.

Elite Beat Agents
i Zdroj: Hrej.cz
Překvapivé je, že hra EBA má také příběh. Spočívá v tom, že tajní agenti (při největší obtížnosti agentky), jacísi “Muži v černém”, cestují po světě a pomáhají lidem (a dokonce zvířatům) řešit problémy za pomoci hudby a zpěvu, což v průběhu hry vidíme v podobě animovaných příběhů! Při vašem rytmickém vyťukávání na horní obrazovce běží velmi stylové 2D animace a na dolní obrazovce tancují sami agenti ve 3D, přičemž obojí se dynamicky mění podle toho, jak dobře si vedete! Je to velice dobře technicky provedeno, má to bizarní atmosféru a je to zvláštním japonským způsobem legrační a roztomilé.

Hra vám vydrží velmi dlouho. Písniček je téměř dvacet a vyšší obtížnosti jsou naprosto pekelné. Kromě toho EBA poskytují několik multiplayer módů (versus i kooperativní), přehrávání záznamů vašich “koncertů” (abyste si mohli vychutnat všechny příběhové animace, na které se nemáte čas dívat při hře) a odemykání různých blbůstek.

Elite Beat Agents nejsou pro každého (především ne pro ty, kterým chybí cit pro rytmus), ale je to výborný příklad toho, jak citlivě “poameričtit” šílený japonský koncept a dobrá zábava i pro ty, kteří nad hudebními hrami dosud ohrnovali nos.

Elite Beat Agents
Nintendo DS

Verdikt

Jedna z nejlepších rytmických her vůbec (a nejlepší pro DS).

Co se nám líbí a nelíbí?

Nejen výborné audio, ale i video. Unikátně šílená atmosféra. Téměř 20 písniček, každá ve čtyřech obtížnostech.
Při hře musíte mít zvuk nahlas (nebo sluchátka). Některé cover verze nedosahují kvalit originálů.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama