Ice Age 2: The Meltdown Video Game Recenze Doba ledová 2: Obleva

Doba ledová 2: Obleva

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

12. 4. 2006 22:43 10
Reklama

Když roku 2002 prosvištěla kinosály po celém světě animovaná komedie Doba ledová, nikdo asi netušil, jak velký humbuk udělá. Především pak zmiňovaný veverák Scrat se stal velice oblíbenou postavičkou a veškeré jeho skeče dokázaly rozesmát i toho největšího mrzouta. Proto se rozhodli producenti ze studia 20th Century Fox vytvořit pokračování. Přeci jen vidina velkého zisku tekoucího do kapes dotyčných producentů je přeci krásná. Mamut Manny, lenochod Sid a šavlozubý tygr Diego jsou zkrátka zpátky a my se můžeme vrhnout do jejich dalšího dobrodružství!

Triviální příběh, ale dětem to nevadí

Hra vychází z příběhu stejnojmenného snímku, nutno říci, že věrně, avšak již zde se může leckdo podivit. Předem musíme upozornit, že hra je především pro malé hráče a jestliže k ní budete přistupovat jako k plnohodnotnému titulu pro širokou veřejnost, nejspíše jí odepíšete během prvních pěti minut. Příběh se tedy točí okolo oblevy, hrozí tání ledovců a zaplavení krásného údolí, ve kterém žijí veškerá zvířátka i naši hrdinové. Proto je jejich hlavním úkolem zachránit kromě sebe samotných i své zvířecí přátele a odvést je tak na bezpečné místo. Toť vše. Jedná se o přesně o tu verzi příběhu, který vymyslel scénárista při ranním pití ovocného džusu či prohlížení některého z pánských časopisů. Ale co? Vadí to někomu? Možná, ovšem dětem to bude naprosto jedno a navíc budou rády, že uvidí ještě větší počet veselých postaviček a tím pádem i více humorných scének.

Rayman v době ledové

Žánrem hry se stává typická hopsačka à la Rayman. Jestliže jste se někdy s tímto mužíkem setkali, jistě víte, co vás čeká. A tak budete se Scratem procházet mnoha rozličnými úrovněmi, kterých je celkově ve hře rovných 10. Během nich posbíráte několik stovek tolik oblíbených žaludů a splníte mnoho úkolů a miniher, kterým jsme věnovaly závěrečný odstavec. Proto navštívíte ledová prostranství, studenou řeku plnou zmrzlých ledových ker, stejně tak všemožné jeskyně, ale i roztátý les a různé krajinky poseté rozkvetlými květinami, dostanete se dokonce i do žaludku obrovské velryby. Výjimku netvoří ani nepříliš vlídně vypadající bažiny či temné podzemí plné pavouků a království lenochodů. Každé prostředí má své obyvatele a zároveň i vaše nepřátele. Během putování tak můžete narazit na lední medvědy, otravné brouky hovnivály, divoká prasata, zákeřně se smějící opice, ozubené rybičky, nepopsatelné rosolovité tvory uvnitř velryby, odporné pavouky, ještěrky, žáby... Je toho zkrátka moc a to je jedině dobře. Všechny nepřátele můžete přemoci chlupatým ocasem a prackami, kterými se umí Scrat pekelně rychle ohánět. Při větším počtu nepřátel se dokáže ještě rychle roztočit (trochu okopírované od tasmánského čerta z Looney Tunes) a tím smést všechny okolo. Komu aby ani toto nestačilo, může vzít do pracky šutr a mrsknout ho, směr blížící se nepřítel. Krom toho, že může veverák běhat, mlátit a házet umí překvapit i dalšími pohyby. Skoky jistě nemusím představovat, stejně tak lezení po zvýrazněných místech. Někdy povrch neklouže a tak můžete rovnou vylézt na patřičné místo, jestliže však narazíte na skálu zmetka, musíte během svého lezení mačkat pravé myšítko. Potěšilo i vyčmuchávání skrytých dobrůtek. Tímto odpadají frustrující situace, poněvadž přemoci můžete opravdu každého. Nabízí se však otázka, zda v této hře může frustrující situace vůbec nastat, jelikož hra je neskutečně jednoduchá a během hraní jsem opravdu nenarazil na nějaký tužší oříšek, resp. žalud.

Konzolové ovládání i kamera

Nikoho jistě nepřekvapí zpráva o typickém konzolovém ovládání, s kterým souvisí i tolik odsuzovaná kamera. Ta může leckdy překvapit, ovšem ve většině případů se točí naprosto odlišným směrem, než ve kterém hlavní hrdina stojí. A tak se párkrát stane, že prostě vyběhnete úplně podivně a pokud zrovna stojíte na kraji útesu, vězte, že to nepotěší. I když můžete kameru natočit pomocí myši, není to většinou k ničemu dobré, automaticky se kamera totiž nastaví do jiného úhlu a peklo tak může začínat znovu.

Audiovizuální zpracování

Neurazí ani nevytrhne. Pro tuto hru je však dostatečně hezké. Postavy jakoby z oka vypadly těm z filmu a i okolní prostředí, ve kterém se budete pohybovat působí dobrým dojmem. Však screenshoty napoví. HW náročnost je minimální, takže hru spustí i majitelé starších sestav. Audio stránka hry je na výtečné úrovni. O dabing se postarali hollywoodské hvězdy, které propůjčily své hlasy i hrdinům ve filmu. Těšit se tak můžete na Seanna Williama Scotta, Johna Leguizama nebo Queen Latifah. Koncem dubna se v České republice začne prodávat hra s profesionálním českým dabingem pod hlavičkou CD Projektu. O český dabing se postarají stáří známí z předchozího dílu – Jiří Lábus, Ota Jirák, Zdeněk Mahdal či Kateřina Brožová.

Zábavné mezihry po celou dobu

Aby level design nenudil a hlavním úkolem tak nebylo jen pouhopouhé sbírání žaludů, můžete se těšit na obrovskou porci různých zpestřujících miniher. V hlavně mi nejvíce utkvěl bowling, při kterém jste strefovali tučňáky. Dále si pak v roli lenochoda Sida vyzkoušíte sjezd ledovou dráhou s mnoha skokánky, nutkající k dělání speciálních triků. V kůži šavlozubého tygra Diega zase budete chytat dva neposedné vačnatce. Tyto mezihry patří mezi to nejzábavnější, co hra nabízí. Kdyby chyběly, byla by Doba Ledová 2 podstatně nudnější, více stereotypní záležitostí. Takto je herní zábava bohatá a bavit se mohou všichni, nejen nejmladší diváci/hráči.

Ice Age 2: The Meltdown Video Game
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2
Nintendo GameCube GameCube

Verdikt

Doba ledová 2: Obleva je povedený hopsací titul, který ocení především nejmenší hráči. Nabízí nenáročnou zábavu, vtipné scénky, veselé postavičky a mnohé další ingredience, které mají děti tak rádi. Navíc na konci dubna i v kompletně českém znění!

Co se nám líbí a nelíbí?

Opravdu zábavné mezihry společně s příjemným vizuálním zpracováním a povedeným dabingem se postarají o vtipné momenty.
Jak se dalo čekat, největším problém se opět stává nepříjemná konzolová kamera a s ní související ovládání.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama