Cubemen Recenze Cubemen

Cubemen

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

19. 7. 2012 22:54
Reklama

Epická videa ze hry dávají tušit jedinému, opět se nám na obrazovkách střetávají dvě civilizace od počátku věků na smrt znesvářené a snažící se rozhodnout o dalším osudu lidstva. Modří a rudí, sem tam i žlutí, zelení, a tak dále, však to znáte. Zde skutečně není moc co dodat, scenáristé rozhodně nebyli silnou oporou týmu u našich protinožců, avšak s tím se u takovéto malé hříčky nemusí počítat. Důležitá je hratelnost a schopnost hráče zaujmout na první poklepání myšidlem.

Základní princip hry je jednoduchý, Cubemen je na první pohled klasická tower defense hra. Malá hříčka, dalo by se říci, se třemi základními módy – defense, skirmish a mayhem. První jmenovaný je svou podstatou nejblíže jádru klasických TD her – stavíte věže a bráníte se náporům nepřátel. Jednoduché, efektní, stokrát ozkoušené a stále funkční. Ve skirmish módu potom jde o souboj jeden na jednoho, ať už proti počítačovému soupeři či proti protivníkovi lidskému. Zlatým hřebem je pak mód mayhem, kde se jedná skirmish rozšířený na hru více hráčů. Až potud dobré, nebo chcete-li – to klasické a osvědčené, pro mnohé hráče žánrem dosytosti nakrmené možná až nuda i šeď, avšak pouze u klasiky naštěstí autoři neskončili.

Škatulata hejbejte se!

Onen zlomový a na první pohled revoluční prvek spočívá v samotném názvu hry. Nestavíte totiž pouze věže, ale vaším úkolem je rozestavovat muže, živé bytosti s vlastní hlavou. A s těmi pak také můžete pohybovat, kam se vám zlíbí a kam vám mapa dovolí. To přináší svěží vítr do taktických možností a dozajista i úbytek starostí. Však si jistě mnozí z vás vzpomenou na ty vyškubané vlasy v momentě, kdy se s hráčovým kýchnutím ozvalo klepnutí myši a nešťastně umístěná věž byla na světě.

Otevřenější svět taktiky pro hráče pak ale paradoxně dává vyniknout slabinám hry samotné. Kupříkladu, s onou vlastní hlavou u jednotek to nebude až tak horké a budete tak kolikrát svědky velmi zajímavých kreací, nejčastěji pak střílením do zdi, za kterou se nachází vysmátý protivník, jenž pochopitelně vyrábí to stejné, akorát ze druhé strany. Dalším čelo leštícím a strategii bourajícím prvkem v chování jednotek je pak samotné vybírání si cílů, jednotkám sice můžete zadat cíl, avšak to samy za sebe po chvilce zruší a vyberou si jiný, lepší a ještě teplý. Proč, to jen těžko odhadovat, pravděpodobně je za tím schován nějaký algoritmus, avšak mně se podařilo vypozorovat akorát tak nějakou implementaci random().

Kostičky všech zemí, spojte se!

A když se opět vrátíme k názvu hry, nelze si nevšimnout, že nejen postavičky, ale i grafický kabátek je od něj odvozen – vše je takové hranaté. Stylizace je to pěkná a funkční, těžko pak říci, nakolik se autoři inspirovali vlastními myšlenkami, nakolik si chtěli usnadnit modelování či nakolik se jen nechali svézt na módní vlně nastavené tolikrát skloňovaným Minecraftem.

Avšak ať už byly původní pohnutky jakékoli, grafika je funkční a slouží svému účelu. Někomu může připadat strohá až příliš, ale zde bych se přiklonil k tomu, že se jedná pouze o otázku vkusu. Zamrzí tak jen zmatené ovládání kamery, která pak není vždy schopná vnést pořádek na bojiště a může být zdrojem nejedné, v rozčilení rozlité, kávy. Kamera pak ruku v ruce s faktem, že vaši cubemeni střílí stále hlava nehlava dá vyniknout potěšující absenci možnosti likvidovat vlastní jednotky.

V jednoduchosti je síla!

Anebo taky není, záleží na vašem úhlu pohledu a s čím ke hře přistoupíte. Jednotky sice rozmisťujete, ale nelze je vylepšovat, maximálně tak léčit. Hezké by také jistě bylo, kdyby místo vylepšení vaši kostičkoví mužové získávali zkušenosti a do hry by tak byly vneseny prvky RPG, avšak i toto zde chybí. Výčet módů je malý a celkově tak tyto rysy podtrhávají fakt, že se jedná o malou a nenáročnou hříčku, jež má ambice pobavit spíše na kratší časové úseky.

Ale čert to vem i se všemi těmi nedostatky, až doteď jsem byl neutrální až negativní, ale faktem je, že Cubemen se hrají prostě skvěle, vše perfektně odsýpá a vy si při hraní vzpomenete na své nejlepší zážitky s tímto žánrem, kterému korunují věty typu: „už jen jeden level a jdu spát!“.

Cubemen
Windows PC

Verdikt

Chytlavá záležitost, jíž podráží nohy i hodnocení akorát přílišná zjednodušenost. Avšak díky velmi atraktivní ceně rozhodně za vyzkoušení stojí!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama