Cube Recenze Cube

Cube

Michal Křivský

Michal Křivský

25. 5. 2007 22:54 1
Reklama

Když se řekne Cube, fandům sci-fi filmů se jistě vybaví stejnojmenný snímek. Ale zkraje musíme všechny zklamat. Žádná spojitost s Kostkou zde není. Cube na PSP je logickou hrou, která sází na originální zpracování a snaží se ohromit rozlehlostí. Číslo 135 udávající počet levelů není definitivní. Hra nabízí ještě bonusové úrovně, další jsou přístupné v multiplayeru a pokud by to snad někomu nestačilo, lze prostřednictvím editoru udělat zásobu na několik let dopředu. Ale proč by to někdo dělal?

Rubikova kostka?

Cube je 3D logickou hrou, a pokud máte problém s orientací v prostoru, nebo patříte do skupiny lidí, jimž rychlé přetáčení a změny pohledu nedělají dobře, můžete klidně přestat číst. Ostatní si mohou vyzkoušet, jaké to je v 3D pekle, kde dominují krychle a neexistuje žádná gravitace. V každé úrovni je připravena dráha z pospojovaných kostek a kdesi na druhém konci je umístěna tzv. úniková zóna. Vyobrazena je jako žlutý teleport. Kurzorem ovládáte průsvitnou krychli, která se umí překlápět do všech směrů a právě vlivem absence gravitace nejste omezeni jen na horní plochu dráhy (což je zde pojem značně relativní), ale můžete se pohybovat po všech plochách. Jedna stěna kostky je vždy přilepena k povrchu dráhy. Pád do prostoru opravdu nehrozí. Kamera vás při tom neustále sleduje a snaží se pohled přizpůsobovat, s čímž i otrlí hráči, kteří měli z deskriptivní geometrie samé jedničky, budou mít problémy. O stavbě levelů více napoví obrázky, nebo video.

Val, val!

Komplikací však není jen problém s překlápěním a změnou pohledů na dráhu, ale po cestě se objevují různé překážky, s nimiž si musíte poradit nebo se jim šikovně vyhnout. Na dlouhé lelkování není prostor, časový limit běží. Zprvu vám to nepřijde. Úrovně zařazené v kolonce Easy jsou opravdu snadné, a pokud si zapamatujete všechny instrukce z tutoriálu, neměli byste narazit. Ale hned jak začne přituhovat – tedy levely začnou být složitější, delší a napěchované aktivními prvky a překážkami, už to taková procházka růžovým sadem není. Naopak. Než se kolikrát zorientujete, ručně otočíte kameru, přiblížíte a zase oddálíte pohled, abyste zjistili, co je před vámi, ztrácíte drahocenné vteřiny. Pak už se hraní Cube zvrhává ve zkoušení a postupem pokus-omyl pilujete každý detail, abyste pak dali celý level na jeden zátah. Někomu se to může zdát zábavné, nám ne.

200 v cestě

Přijít s ryze 3D logickou hrou nebyl jistě špatný nápad. Zprvu je otáčení, přetáčení a zkoumání nástrah opravdu zábavné. Ale záhy se všechno okouká a zbude jen logická stránka. Prostředí si je hodně podobné a doprovodná hudba brzy leze na nervy. Originálně je navržené hlavní menu, v němž si volíte obtížnost. Zde se po vzoru levelů přivalíte do sekce Easy a vyberete si odpovídající větev s tématicky zařazenými úrovněmi. Abyste mohli zkusit těžší obtížnost, musíte nejprve zdolat ty snazší. A co v cestě překáží? Různé nálepky přikazující směr pohybu, zakazující pohyb, brzdící, ale objeví se i pohyblivé akční prvky, strážci, kteří dokáží střílet, atd. S průsvitnou kostkou můžete také sbírat předměty a na pravém místě je používat. Na řadu také přijdou spínače, ale třeba i zaslepování propastí atd. Špatným uvážením lze dospět do mrtvého bodu, kdy je nutný restart úrovně. Tedy ne pouze kontakt s nepřítelem či vypršením časového limitu. Do toho tu také jsou předměty – klíčky, jejichž sbíráním se posléze dají odemykat bonusové levely. Možností je opravdu hodně a komu nevadí 3D (a má na to dostatečnou mozkovou kapacitu), může v Cube najít zalíbení. Ale problému a zdržování s úpravou kamery se nevyhne nikdo.

Více hlav víc... zábavy?

Cube není jen o individuálním namáhání šedé kůry mozkové. Můžete vyzvat i kamarády a to dokonce prostřednictvím funkce share, kdy druhý hráč nemusí vlastnit disk. Pro sdílenou hru je dostupných 16 levelů, přičemž k dispozici jsou módy battle a kooperace. Jinak lze přes ad-hoc spojení hrát i úrovně vytvořené v editoru levelů. Cube je sice originální titul, ohromí zpracováním i počtem úrovní, ale těžko u něj vydržíte tak dlouho, abyste jej pokořili. Tak dobrá hra to opravdu není.

Cube
PlayStation PSP

Verdikt

Logické hry jsou tu od toho, abychom si nad nimi lámali hlavu. To Cube sice splňuje, ale autoři zapomněli, že bychom se také měli trochu bavit.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velký počet levelů vás jistě na nějakou dobu zaměstná. Nestačí mít pouze vysoké IQ, ale také trpělivost a pevné nervy.
Velmi rychle se vyčerpá. Vyhoření přispívá mizerná práce s kamerou a stereotypní prostředí.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama