Commandos 2 HD Remaster Recenze Commandos 2 HD Remaster

Commandos 2 HD Remaster

David Plecháček

David Plecháček

17. 2. 2020 10:50 4
Reklama

Bez mučení přiznám, že mám mnohem radši první Commandos než-li to druhé. Zastávám názor, že madridské Pyro Studios přineslo s pokračováním prvky, které hře ve výsledku spíše uškodily. Spoiler alert: Nic z toho samozřejmě remaster 19 let staré hry neřeší. Mohl ale změnit můj úsudek, který se ve mně zakořenil někdy v té době. Žel bohu, nestalo se ani to. Ba právě naopak – jestliže má být značka Commandos opět v kurzu a její předlohou má být Men of Courage tak, jak si představují autoři remasteru z Yippee! Entertainment, tak to bych rád poprosil Zeleného bareta, aby se mnou neměl slitování. Toho bych se asi dožít nechtěl...

NA SMARAGDOVÉM POBŘEŽÍ

Série Commandos patří do skupiny real-time taktických izometrických her, jejichž boom přišel na konci minulého století a na začátku toho aktuálního. Ačkoliv se svým způsobem mohou tehdejší autoři pasovat do role zakladatelů tohoto specifického žánru, v němž dostanete do rukou několik hrdinů s jedinečnými schopnostmi, jejichž správné použití vede ke splnění úkolu a zdárnému cíli, už u druhého dílu jim zřejmě přišlo, že je potřeba koncepci upravit a hratelnost výrazně oživit. Commandos 2 má v mých očích několik „chyb“, které z tohoto rozhodnutí pramení, ale které zároveň v žádném případě nelze přičítat remasteru. V tehdejší době novátorský přístup ke hratelnosti nicméně zapříčinil to, že hra nabyla na komplexnosti. Každý z členů komanda měl svůj inventář, budovy dostaly interiéry, navíc hra byla hratelná v kooperaci... Zdánlivě drobných, pro hráče ale důležitých novinek bylo v roce 2001 poměrně dost. A tak měli poměrně dost práce i renovátoři z Yippee!.

Jak by tak nějak člověk očekával, hra je ostřejší, detailnější, s možností nastavení dnes již standardních rozlišení.

Jako správní vorkoholici se jedné části rovnou zbavili. Commandos je sice ryzí hra pro jednoho, stejně tak jako třeba šachy, ale druhý díl nabízel možnost nechat kus práce kamarádovi a o zbytek se postarat sám. Co na tom, že v tehdejší době se jednalo o vachrlaté řešení, důležité bylo, že bylo nějakým způsobem funkční. V remasteru pro jistotu chybí úplně. Možná by někdo namítl, že začínáme kritiku od toho nejméně důležitého, možná ale trochu kontroverzně odvětím, že se ani nejedná o kritiku. Jednak, absence tohoto režimu je mi upřímně takříkajíc volná, ve hře jej rozhodně nijak nepostrádám, jednak ale o její nepřítomnosti hovořili autoři už před vydáním. Jestli je to ve vašich očích omluva, nebo ne, to necháme na vás, jisté ale je, že Commandos 2 HD Remaster má mnohem větší problémy... takže na absenci kooperace poměrně rychle zapomenete.

V ALTERNATIVNÍ REALITĚ

Abychom ale začali tím jediným pozitivem, tím je grafická podoba hry, minimálně po její technické stránce. Jak by tak nějak člověk očekával, hra je ostřejší, detailnější, s možností nastavení dnes již standardních rozlišení. Ostatně to jsou přesně důvody, proč by si měl někdo remaster koupit. Původní hra, a to ať se bavíme z těch let o čemkoliv, už zkrátka nevypadá úplně dobře. Stárne, pochopitelně. Remaster vám dává určitou šanci na to, že si nebudete muset sundat růžové brýle, ale že až hru spustíte, řeknete si, že tak nějak přeci jen vypadala. Na druhou stranu, na to nepotřebujete vytahovat k počítači kreditní kartu, přihlašovat se do nějakého obchodu a zadávat své platební údaje. Stačí si najít balíček HD textur, které vám udělají přibližně stejnou práci. Samozřejmě chápeme, že ne každému se do takové operace chce a někdo zkrátka touží po pohodlí, ve světle dalších událostí ale doporučujeme, abyste se nad podobnou možností alespoň zamysleli.

Pokud bychom tedy došli k myšlence, že po nainstalování remasterované verze uvidíte hru, aniž byste museli sundat zkrášlující růžové brýle, stejně neuvidíte tutéž hru, kterou máte zapsanou v paměti. Vydavatelství Kalypso totiž rozhodlo, že remaster nebude obsahovat žádné symboly tzv. Osy, v případě Commandos 2 tak nejde jen o nacistické Neměcko a s ním související insignie, ale i o Japonsko, kam naše elitní jednotka též v rámci hry zavítá. Mám pro vás možná opět trochu kontroverzní reakci, protože i tohle je mi upřímně jedno. Jediná emoce, kterou ve mně toto rozhodnutí vyvolává, je lhostejnost, a jediné, jak na to budu reagovat, je zvednuté obočí do grimasy údivu. Víc si v tomto případě autoři nezaslouží. Samozřejmě možná jste jiné nátury a nad politickou korektností vám svrbí prsty a máte obsedantně kompulzivní představy nějaké peprné a řádně dlouhé reakce třeba dole v komentářích, ale já takový prostě nejsem. Stejně s tím člověk nic nenadělá. A bohužel, opět musím na konci tohoto bloku připomenout, že problémy hry jsou někde úplně jinde, takže nad něčím takovým... možná nakonec taky mávnete rukou.

NA ROZBOMBARDOVANÉM POLI

Celou hru totiž trápí bugy. To je to poslední, co byste od remasteru čekali – situace by měla být přesně opačná. Chcete si hru připomenout, jaká byla, a chcete si ji jen koupit, nainstalovat a hrát bez sebemenších problémů. V tom vnímám hlavní podstatu remasterů starých her, které mohou na některých zařízeních kvůli nekompatibilitě zlobit a s řešením problémů byste trávili neúměrně velké množství času, až byste to možná nakonec vzdali. To sice není vyloženě případ druhých Commandos, jejich „klasická“ verze zase takové problémy nedělá, tím spíš ale nechcete utrácet peníze za něco, co problémy dělá. Než přejdu ke konkrétním případům, začnu asi tím nejhorším, a tím je nestabilita. Commandos 2 padá častěji jak hvězdy na nebi v době Perseid. Co způsobuje problémy upřímně nevím, ale jako koncového uživatele mě to ani příliš nezajímá. Jediné štěstí spočívá v tom, že hra je relativně svižná, takže pokud pravidelně ukládáte, za moment jste zase ve hře a těch pár posledních neuložených kroků uděláte s nadávkami znovu.

Můžete jen doufat, že některé bugy vyústí přinejlepším jen v poplach, mnohem častěji ale končí načtením pozice nebo restartem celé mise. Jenže jak takovou hru hodnotit?

Pokud nemáte hru projitou křížem krážem – stejně jako já – budete mít ještě jeden problém. Mnohdy bug ani nerozeznáte. Neznám moc více frustrujících věcí, než když přemýšlíte nad tím, jestli děláte špatně něco vy, nebo jestli něco dělá špatně hra. Pokud máte hru z roku 2001 v malíku, jste relativně v bezpečí, protože tak nějak tušíte, jak se má kdy zachovat, pokud jste ale hráli titul kdysi a teď si jej chcete spíše osvěžit a možná se mu pokoušíte propadnout, budete zkrátka občas bloudit a přemýšlet, co dál. Jestli se daná akce spustí sama nebo čeká, až nějak rozestavíte své spolubojovníky, jestli v tu chvíli není lepší hru znovu opětovně načíst a zkusit to znovu, nebo jestli máte být trpěliví a čekat, to jsou momenty, kdy byste si nejradši šli zahrát něco jiného a tento remaster už nikdy nezapnuli.

Naneštěstí jsou ve hře i jiné, vtipnější a smutnější bugy zároveň. Třeba když šplháte po laně, na vrchu přelézáte zábradlí a vaše postava zůstane zaseklá za ním ve vzduchu a nemůže se hnout. Z ničeho nic na vás ale nepřátelé začnou střílet (na místo, kde vůbec nejste), a až když zemřete, objeví se vaše mrtvola tam, kde by zřejmě skutečně měla podle vašeho zběsilého klikání být. Když s pomocí detektoru kovu nenarazíte na minu, která pod vámi vybuchne, taky vás to nepotěší. Můžete jen doufat, že některé chyby vyústí přinejlepším jen v poplach, mnohem častěji ale končí načtením pozice nebo restartem celé mise. Jenže jak takovou hru hodnotit? Commandos 2 je pro mnohé legendární hrou, jako taková by si ale zasloužila naprosto precizní péči. Výsledek je oproti tomu tristní, který prakticky nedává žádný důvod k nákupu. Máte-li pevné nervy, kvalitu Commandos v základu neztratilo. Geniální koncept zůstává geniální i po letech a je jen škoda, že podobných her není víc. Společnost Mimimi s Shadow Tactics navíc ukazuje, jak moderně mohou tyto hry vypadat a jak perfektně se dají hrát. O takové hry strach nemám. Když ale člověk vidí, jak se Kalypso se svými studii stará o Commandos, o jeho budoucnost mám vážné obavy...

Commandos 2 HD Remaster
Xbox Xbox One
Linux Linux
Windows PC
Apple Mac
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Remaster druhého dílu Commandos sráží obrovské množství technických chyb. Zbytek nedostatků vedle nich vypadá jako naprosté nic, a k tomu všemu chybí jakákoliv přidaná hodnota. Proč po něm tedy vůbec sahat?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama