Command & Conquer: Rivals
i Zdroj: Hrej.cz
Command & Conquer: Rivals Recenze Command & Conquer: Rivals

Command & Conquer: Rivals

Martin Synek

Martin Synek

14. 12. 2018 15:40 8
Reklama

Letitá realtime strategická série Command & Conquer už má své nejlepší časy dávno za sebou. Poté, co studio Westwood pohltil moloch EA, přestalo studio de facto existovat. Nicméně značka C&C pak ještě nějakých deset let fungovala, avšak na svědomí ji měla různá studia vždy pod vydavatelem z EA Games. Nicméně za dnešní novinkou stojí studio Redwood a rozhodně si zde nepočtete o velkém herním titulu. Jde o mobilní free-to-play hru, která těží hlavně z toho, že má v názvu právě ona příslovečná dvě velká C. Zda-li dělá svým velkým bratrům po letech čest, to se dočtete na následujících řádcích.

KANE ŽIJE!

Mobilní C&C Rivals se svým zpracováním dotýká jedné z klasických příběhových větví, kterými se zabývaly jejich velké strategické série. Přesněji jde o tibériovou válku, započatou již prvním dílem oblíbené realtimovky. Setkáte se tedy s jednotkami a zbraněmi Global Defense Initiative (GDI) a Brotherhood of Nod. Každá ze stran má k dispozici rozličné generálské jednotky (ano přijde i charizmatický Kane), které povedou vaše vojsko do bitvy proti živým soupeřům, protože prim a hlavní náplň tvoří souboje jeden na jednoho neboli PvP.

Principem hry je získat silo a udržet jej do té doby, než vystřelí smrtonosné rakety. Tím zničíte soupeřovu základnu dříve, než on smaže z povrchu zemského tu vaši.

Nehodlám dlouho chodit okolo horké kaše. Nečekejte další strategický klenot, který by vás donutil sedět u vašeho mobilního zařízení dlouhé hodiny. Tvůrci se rozhodli navrhnout hru po vzoru oblíbených her, jako jsou Clash Royale nebo Hero Academy. V jednoduchosti by šla tato mobilní hra popsat jako kombinace tower defense her s prvky MOBA. Pokud vám ani jeden z žánrů nic neříká, vězte, že nejde o žádnou převratně složitou záležitost a proniknout do hry pro vás určitě nebude problém, protože jednotlivá pravidla jsou velmi snadná na pochopení. Navíc jednotlivé bitvy vám zaberou maximálně kolem pěti minut. Vše je tedy docela svižné.

JEDNODUCHÉ PRINCIPY

C&C Rivals se odehrává vždy na jedné obrazovce, na které je rozprostřena celá herní mapa, rozdělená do hexagonů. Vy i soupeř disponujete hlavní základnou a uprostřed mapy je nukleární silo a tři místa, které je možno obsadit. Principem hry je získat silo a udržet jej do té doby, než vystřelí smrtonosné rakety. Tím zničíte soupeřovu základnu dříve, než on smaže z povrchu zemského tu vaši. Své jednotky můžete po mapě posouvat libovolně, avšak vždy je potřeba počítat s tím, že jedna jednotka či vozidlo, znamená obsazený jeden hexagon. Svoji hlavní bázi lze dále vylepšovat a rozšiřovat například o kasárna pro výrobu vojáků, nebo třeba o válečnou továrnu, která slouží pro výrobu techniky. V neposlední řadě je třeba zmínit, že na veškeré vybavení či jednotky je při hře potřeba tibérium, které v průběhu bitvy taktéž musíte těžit pomocí harvesterů.

Že jde o free-to-play titul poznáte během pár prvních kroků v tutoriálu, který vás provede herními základy. Ze začátku jde všechno hladce a vy se posouváte dál a dál. Pak ovšem nastanou první dvě tři bitvy proti živému oponentovi a rychle zjistíte, že ne všechno půjde dělat přesně tak, jak byste chtěli. Veškeré jednotky ve hře je totiž možné upgradovat za nasbírané zlaté mince, které dostáváte za absolvované bitvy nebo je naleznete v bednách. Existuje také třetí způsob, jak k herní měně přijít. To už však musíte sáhnout hluboko do kapsy a vytáhnout reálné chechtáky, abyste si za ně koupili nejvzácnější platidlo ve hře, tedy diamanty. Ty je pak možné opět směnit za penízky a směle pokračovat ve vylepšování a nakupování.

OSLÍČKU, OTŘES SE!

Jestliže jste nabyli dojmu, že to doposud nezní tak špatně, tak vězte, že začátek opravdu nebude nejhorší a bude probíhat přesně tak, jak jsem popsal výše. Hra se ovládá na dotykovém displeji vašeho mobilního zařízení velmi pohodlně a tak do šestého levelu jsou veškeré bitvy i docela zábavné. Stále dostáváte nějaké bedny zdarma, nové jednotky i nové stavby. Poté ale zjišťujete, že nemáte proti svému soupeři moc šancí a tak to zkoušíte do aleluja, až nasbíráte dostatečný počet zlaťáčků a upgradujete jednotky do takového stavu, abyste byli schopni konkurovat svým oponentům. A nebo opět použijete peněženku a nakoupíte dostatek všeho.

Abyste se vyrovnali svým oponentům, budete často muset vybírat právě mezi cestou šílenství z grindování nebo právě monetizovanou variantou, která vám ulehčí hraní.

Protože jde o free-to-play titul, s mikrotransakcemi jsem samozřejmě počítal, jelikož je nabízí de facto každá druhá hra na mobilní zařízení. Mám ale takový pocit, že i zde to EA hodně přestřeli a absolvování neuvěřitelného počtu bitev kvůli nagrindování zdrojů mi přijde nefér. Tvůrci se holedbali, že nebude potřeba platit, abyste si dobře zahráli, ale spíše opak je pravdou. Abyste se vyrovnali svým oponentům, budete často muset vybírat právě mezi cestou šílenství z grindování nebo právě monetizovanou variantou, která vám ulehčí hraní. Přesto budete stále pociťovat, že je oponent silnější než vy. Tady to mají největší konkurenti již více propracované a soustředí se spíše na monetizaci prostřednictvím vizuálních vylepšení, nikoli výhodou ve hře.

JAK TO BUDE DÁL?

Hru jsem testoval na svém telefonu, který má operační pamět 4GB (konkrétně jde o model Samsung Galaxy S8) a troufám si tvrdit, že by mělo jít o optimálně vybavený stroj určený pro takové hraní. Vše se hýbalo svižně a graficky také nejde o nic špatného. Nevím, do jaké míry zkoumáte grafiku u her na mobilní telefony, ale tady mi vše připadá účelně a správně odladěno. Připojení ke hře trvá velmi krátkou dobu a hrajete prakticky ihned. Nebýt zbytečných mikrotransakcí, které v pozdějších fázích hry fungují na principu pay-to-win, jednalo by se o docela fajn oddychovku na cesty.

Command & Conquer: Rivals
i Zdroj: Hrej.cz

Hra je zdarma a vyzkoušet si jí může každý. Nejspíše až čas ukáže, zda bude mít Command & Conquer Rivals nějakou budoucnost. Zda si k této hře najde cestu i početná komunita hráčů, to je zatím ve hvězdách. Pokud tvůrci nezmění systém progrese, který nebude počítat s tím, že do hry budete vkládat nesmyslné množství finančních prostředků, abyste se posunuli dále v hraní, většina hráčů od hry po plynulém začátku hru vypne a odinstaluje. Na trhu totiž existuje více her, které jsou minimálně stejně kvalitní a jejich mikrotransakční model netrestá hráče.

Command & Conquer: Rivals
Android Android

Verdikt

Až čas ukáže, jaké jsou pravé kvality této mobilní hry. Nyní je až do morku kostí prolezlá mikrotransakcemi a mizerným systémem progrese, který trestá hráče, kteří neplatí, zdlouhavým grindem. Po vyzkoušení hru patrně opět odinstalujete a budete se věnovat jiným, které si váš čas zaslouží více.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama