Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší
i Zdroj: Nvidia
Hardware Článek Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší

Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

28. 4. 2023 15:40

Seznam kapitol

1. ZNOVU A JEŠTĚ LÉPE 2. S UMĚLOU INTELIGENCÍ NA VĚČNÉ ČASY 3. CO NA TO GERALT? ANEB VÝSLEDKY DLSS 3 V PRAXI

Tu tam jsou doby, kdy nová grafická generace znamenala jen mírně nižší spotřebu a pár procent výkonu navíc. A že jsme si takových upgradů „užívali“ celá léta! Inovace se dnes odehrávají hlavně na poli technologií, ale módní zkratky jako DLSS či RTX koncovým zákazníkům často mnoho neříkají. Jaké novinky tedy přináší notebooková iterace grafických karet NVIDIA GeForce RTX 40?

Reklama

S UMĚLOU INTELIGENCÍ NA VĚČNÉ ČASY

Jak již bylo řečeno, technologie DLSS se v grafických kartách řady RTX 40 nachází už ve své třetí iteraci. Jak to funguje? Technologie umí renderovat hru v nižším rozlišení, a následně ji upscalovat do rozlišení vyššího, což pro vás v teorii znamená podobnou kvalitu obrazu při znatelně vyšším výkonu.

Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší
i Zdroj: Nvidia

A nutno dodat, že praxe nám už v dřívější iteraci DLSS 2.3 ukázala, že podporované hry opravdu umí při zanedbatelně nižší kvalitě obrazu běžet o desítky procent rychleji. Ba co víc – pokud vám nevadí kompromisnější kvalita obrazu, dostanete se klidně i na násobky původního frameratu, což se ještě několik let zpět zdálo takřka nemyslitelným. U karet RTX 40 je potom DLSS nepřekvapivě zase o něco rychlejší a kvalitnější, a to konkrétně díky novým Tensor jádrům 4. generace.

Ochutnávka nových technologií NVIDIA – DLSS 2.3 a RTX Global Illumination
i Zdroj: Hrej.cz

Ochutnávka nových technologií NVIDIA – DLSS 2.3 a RTX Global Illumination

Rok se s rokem sešel a jak už je touto dobou takřka tradicí, po našlapaném listopadu jsme se opět ocitli uprostřed herního…

13. 1. 2022 12:45

Jenže hlavní výhoda DLSS 3 leží ještě trochu jinde. Konkrétněji je řeč o technologii Frame Generation, která vám díky využití umělé inteligence dovede dopočítávat snímky. Tedy citujeme-li přímo Nvidii: „DLSS vzorkuje více obrázků v nižším rozlišení a využívá pohybová data a zpětnou vazbu z předchozích snímků k rekonstrukci nativní kvality obrazu.“ Dle konkrétní hry bychom se pak měli bavit až o čtyřnásobném nárůstu výkonu.

Ano, takto ambiciózním prohlášením se věří opravdu těžce. I proto si na našich stránkách již brzy budete moct přečíst podrobný test notebookové NVIDIA RTX 4060, ve kterém si blíže posvítíme na výkon hned v pětici titulů s podporou DLSS 3. Než se ale kartě budeme věnovat důkladněji, nedalo nám to a krátce jsme vyzkoušeli alespoň dvě hry – konkrétně stálici v podobě třetího Zaklínače, a také ukrutně rychlou Forzu Horizon 5.

Testovací specifikace

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU603ZV-N3009
Grafická kartaNVIDIA RTX 4060
ProcesorIntel Core i7-12700H 2,3/4,7 GHz (14C/20T)
Paměť RAM16 GB DDR4
Pevný diskNVMe SSD Micron 2400, 512 GB
Operační systémWindows 11 Home
Ovladače grafické kartyNVIDIA GeForce Game Ready 531.68
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama