Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší
i Zdroj: Nvidia
Hardware Článek Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší

Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

28. 4. 2023 15:40

Seznam kapitol

1. ZNOVU A JEŠTĚ LÉPE 2. S UMĚLOU INTELIGENCÍ NA VĚČNÉ ČASY 3. CO NA TO GERALT? ANEB VÝSLEDKY DLSS 3 V PRAXI

Tu tam jsou doby, kdy nová grafická generace znamenala jen mírně nižší spotřebu a pár procent výkonu navíc. A že jsme si takových upgradů „užívali“ celá léta! Inovace se dnes odehrávají hlavně na poli technologií, ale módní zkratky jako DLSS či RTX koncovým zákazníkům často mnoho neříkají. Jaké novinky tedy přináší notebooková iterace grafických karet NVIDIA GeForce RTX 40?

Reklama

Článek vznikl ve spolupráci se společností NVIDIA.

Předně se bavíme o zbrusu nové architektuře NVIDIA Ada Lovelace, která se oproti předchozí generaci RTX 30 vyznačuje trojnásobnou (!) provozní efektivitou – tedy stejným výkonem při třikrát nižší spotřebě. V běžných stolních počítačích to znamená zejména nižší účty za elektřinu, v noteboocích se ovšem bavíme bezmála o revoluci. Proč? Inu, váš nový herní notebook při hraní na cestách vydrží signifikantně déle.

S tím samozřejmě souvisí i stabilnější taktovací frekvence, a tedy schopnost soustavně dodávat plný výkon po delší dobu. Zmínku si zaslouží také mnohem nižší tepelné emise, ovlivňující mj. i hlasitost ventilátorů. Starší herní notebooky si člověk poslechově snadno spletl s přistávajícím letadlem, což architektura NVIDIA Ada Lovelace velice účinně řeší – samozřejmě za předpokladu, že výrobci konkrétních notebooků chlazení úplně nepodcení.

Co nového přináší grafická řada NVIDIA GeForce RTX 40? Notebooky budou nejen znatelně rychlejší, ale i chytřejší
i Zdroj: Nvidia

Dramatické zlepšení efektivity tedy nesouvisí jen s úsporou peněz, ale prakticky se všemi provozními vlastnostmi, což je zásadní zprávou obzvláště u přenosných herních zařízení. S těmito nově nabitými poznatky vás tedy pravděpodobně nepřekvapí informace, že nový grafický čip RTX 4090 se stává s přehledem nejvýkonnějším notebookovým řešením současnosti. Dle nezávislých herních testů si oproti předchozí RTX 3080 Ti, která samozřejmě také není žádným „ořezávátkem“, polepšil o zhruba 50 %.

Dobrou zprávu však máme i pro ty, jejichž rozpočet na koupi nového notebooku nedosahuje rozpočtu na koupi slušného ojetého automobilu. Na architektuře NVIDIA Ada Lovelace jsou totiž postaveny i zbylé novinky řady RTX 40, tedy RTX 4080, RTX 4070, RTX 4060 a RTX 4050. Všechny výhody této úsporné platformy si tedy užijete i na běžně dostupných (nejen) herních noteboocích.

O vyšší efektivitě již byla řeč, ale na jaké novinky se můžete dále? NVIDIA tento balíček pojmenovala Max-Q 5. generace, a zahrnuje následující:

  • DLSS 3 – nová generace technologie Deep Learning Super Sampling, tedy inteligentního doostřování obrazu. Tentokrát za pomoci umělé inteligence, která dovede velmi účinně zvýšit výkon při minimálním zhoršení kvality obrazu.
  • High Efficiency On-Chip Memory – paměťové moduly, které ve srovnání s předchozí generací zdvojnásobují propustnost – a to vše při více než 10násobné kapacitě a vyšší energetické efektivitě.
  • Ultra-Low Voltage GDDR6 Memory – vysoce efektivní grafická paměť GDDR6 s doposud nejnižším použitým napětím.
  • Tri-Speed Memory Control – grafické kartě je umožněno dynamicky přepínat do úsporných paměťových módů.

O DLSS 3 a jejím vlivu na výkon i kvalitu obrazu ještě bude řeč, za zmínku však rozhodně stojí i významný rychlostní pokrok v ray tracingu, tedy realistické simulaci chování světla. S architekturou Ada Lovelace navíc NVIDIA klade zvýšený důraz i na tvůrce obsahu, kteří se mohou těšit na kvalitnější streamování s rychlým kodekem AV1, až dvojnásobnou akceleraci exportu videa u karet RTX 4080 a RTX 4090, či zrychlení renderovacích časů za pomocí právě DLSS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama