cars-radiator-springs-adventures
Auta: Dobrodružství z Kardanové lhoty Recenze Cars - Radiator Springs Adventures

Cars - Radiator Springs Adventures

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

12. 7. 2006 22:56 1
Reklama

Her doprovázejících filmy se v posledních letech objevilo jako hub po dešti. Každý větší trhák musí mít po boku svou interaktivní zábavičku a to hned pro celou škálu zařízení, počítačem počínaje, přes Playstation, Xbox a konče třeba Nintendo DS. Zapomenout nesmíme ani na JAVA hry pro mobilní telefony, kterých už dnes nepřeberně a některé filmy se dočkají i několika titulů.

Dvě odlišná škatulata

Cars - Radiator Springs Adventures
i Zdroj: Hrej.cz
Očekávaný animovaný film Auta od společnosti Pixar má podpořit také hra. Všechny filmové fanoušky ináruživé hráče však musíme ještě před samotným recenzováním trošku zchladit, pokud v jejich hlavě vytanula představa nadupané závodní pařby, v níž si budou moci zajezdit s hrdiny z filmu. Radiator Springs Adventures není totiž tou ve světě poměrně kladně hodnocenou hrou, která vyšla ještě na celé řadě jiných platforem včetně PC, ale něčím trochu jiným.

Copak to tedy je?

Už jenom to, že se gamesa nachází na pouhém jednom CD v nás vzbuzovalo podezření, že nás nic úžasného nečeká. Ne, že by se dnes ještě nedala udělat slušná počítačová hra s instalací o velikosti kolem 700 MB, ale prostě a jednoduše, většina dobrých her s 3D grafikou už si dnes žádá několik kompaktů, když ne přímo DVD. U DVD nyní zůstaneme, tedy ne tak úplně, ale tato oficiální hra Cars pro PC má s DVD dost společného. Skládá se totiž z celé řady drobných hříček, které jsou podobné těm, jež se nacházejí jako bonusy u originálních DVD s filmy. Samozřejmě, že grafické zpracování je v tomto případě lepší (i když ne všude), ale jelikož obsahuje Radiator Springs Adventures hlavně různé hlavolámky a zkoušky rychlosti vašich reakcí, není toto přirovnání úplně od věci. Na výběr máte v hlavním menu tři položky, pod první nazvanou Activies je deset miniher různých druhů, pod druhou s nápisem Legends race (tak trochu) závod a třetí skrývá nastavení. Nyní tedy k jednotlivým hrám.

Cars - Radiator Springs Adventures
i Zdroj: Hrej.cz

Activities

Deset aktivit, v nichž budete hrát za Bleska i některé jeho kamarády. Zhruba polovina gamesek jsou jen upravené klasiky jako had apod.

Hip Hop it up
Vaším úkolem je po Doktorovi opakovat pohyby, kterých postupem času přibývá a je tím pádem těžší si je v daném pořadí zapamatovat.

Fill ‘er up
Blesk se stavil na návštěvičku u pumpy a hned dostal práci. Musí plnit nádrže zákazníků, kteří si přijeli pro benzín. Máte naproti sobě daný vůz a dva stojany po jeho každém boku. Na stojanech je po třech ikonách, které se v různém pořadí rozsvítí. Vy máte poté v tomto pořadí stisknout ony ikony. V podstatě se jedná o úplně tu samou hru, jakou je Hip Hop it up, jen v jiném prostředí a lehce pozměněným systémem hry.

Cars - Radiator Springs Adventures
i Zdroj: Hrej.cz

Doc’s Tune up
Docela zábavná záležitost. S pomocí myši máte vytáhnout z různě se klikatící trubky v motoru šroub. Nesmíte se dotknout stěny, jinak začínáte znovu. Jedná se o jednu z nejlepších her v tomto výčtu, i když u starších hráčů už ani tak nepůjde o jejich zručnost jako o snímací schopnosti myši.

Sarge’s Boot Camp
Jedete s Bleskem a musíte se vyhýbat překážkám, některé lze i přeskakovat. Auto v každém levelu zrychluje a zhoršuje se samozřejmě i cesta.

Drivin-in and out
Naprosto klasický hlavolam. Ve čtvercové oblasti je nacpána řada aut spolu s Bleskem. Vy máte za úkol je posunout tak, aby mohl Blesk odjet pryč, přičemž můžete s vozy pohybovat jen dopředu a dozadu.

Cars - Radiator Springs Adventures
i Zdroj: Hrej.cz

Luigi’s Fantastico Fun
Šestou hrou je chytání předmětů, opět stará známá věc. Luigi hází pneumatiky a vy jako jeho pomocník je máte chytat. Občas se ve vzduchu objeví i jiný předmět, kterému se je potřeba naopak vyhnout.

Radiator Springs Curious
A co si zahrajeme teď? Co takhle procvičit si paměť? Zkuste si co nejrychleji zapamatovat rozmístění předmětů na desce u Lizzie a poté, co zmizí, je vrátit na místo.

Tow the line
Burák chytá na parkovišti auta a táhne je za sebou. Jedná se o již výše zmíněného „hada“ dobře známého z mobilních telefonů.

Tractor roundup
Traktory nesmí chybět. Vždyť ve filmu byly jedním z nejvtipnějších prvků. Hádejte, co s nimi budete dělat? Kdo viděl film, už určitě ví. Samozřejmě děsit, aby se převrátili a starý dobrý Burák si užil trochu legrace.

Speed trap
Šerif si rád posvítí na každé piráty silnic a nyní jich má před sebou hned několik. Musí se vyhnout překážkám a dohnat každého z nich.

Legend's race

Hrajete za Bleska a s každým vyhraným závodem se vám otevře možnost vyzvat nového soupeře z městečka. Úkolem je správně řadit a docílit tím plynulého zrychlení, díky kterému svého oponenta předjedete.

 

Cars - Radiator Springs Adventures
i Zdroj: Hrej.cz

 

Co víc dodat?

Graficky samozřejmě hra neodpovídá současným standardům, i když občas využívá i trojrozměrného zobrazení. Jednoznačně je určena malým dětem, které může zabavit opravdu na dlouhé hodiny. Ti starší by si měli dávat v obchodě pozor, aby sáhli po správném disku. Zklamání v podobě obyčejného hlavolamu či závodění soustředícího se pouze do klikání ve chvíli, kdy ručička otáčkoměru najede na číslo pět na ciferníku, by nemuseli úplně rozdýchat.

Auta: Dobrodružství z Kardanové lhoty
Windows PC

Verdikt

Je dobře, že vývojáři myslí i na ty nejmenší, tato hra si u nich najde určitě celou řadu náruživých hráčů řvoucích po deváté večer, že ještě nechtějí za žádnou cenu jít spát, dokud s Bleskem neodjedou alespoň jeden další závod (jedním rozumějte alespoň deset).

Co se nám líbí a nelíbí?

Poměrně dost her, které menší děti zabaví, obzvláště tedy, pakliže viděli film a začalo u vás doma šílenství kolem všeho s nálepkou „Cars“.
Starší děti může Radiator Springs Adventures omrzet naopak rychle, protože dohrát jednotlivé minihry nezabere nijak moc času.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama