Carnival Games Recenze Carnival Games

Carnival Games

Jan Horčík

Jan Horčík

5. 12. 2007 23:00
Reklama

Dnešní hráči už si to dokáží jen stěží představit, ale byly doby, kdy počítače ani herní konzole neexistovaly. Vydáme-li se o nějakých 40 let nazpět, zjistíme, že o herních konzolích teprve tiše sní pár vědátorských podivínů. Protože v televizi tou dobou také nic pořádného nedávájí a navíc je to všechno černobílé, je jedním z největších pozdvižení, které mohou lidé zažít, kočovná pouť. Ať už je to vyhlášená Matějská, nebo menší pouti na vesnicích a maloměstech, vždycky to znamená spoustu různých stánků, kolotočů a jiných atrakcí. Pro dospělé občas pěknou kocovinu a nemálo utracených peněz, pro děti zase chvilkové vytržení od všedních školáckých povinností.

Přesně to samé v bledě modrém nabízí nová sbírka miniher Carnival Games pro Nintendo Wii. Předně, udělá vám menší díru do kapsy. Těch 40 dolarů (cena v korunách zatím nebyla stanovena, ale určitě nepůjde o jednoduchý přepočet) není na paklík jednoduchých pouťových miniher právě přiznivá. Navíc v konkurenci takových hitů jako WarioWare, Rayman Raving Rabbids nebo i Mario Party 8 vyznivá nakonec párty sbírka Carnival Games jako chudý příbuzný. Není to dáno ani tak mizerným audiovizuálním zpracováním, které má alespoň pouťový styl. Problém je spíš v samotných minihrách. Je jich sice pětadvacet, ale ne nadarmo se říká "Méně je někdy více".

Carnival Games je další sbírkou miniher potvrzující, že jednoduše ne všechny hry se ze skutečného světa dají přenést do světa virtuálního. Nebo, a to je také jedna z možností, to prostě vývojáři z Cat Daddy Games nezvládli. Tak či onak, zkoušení síly, házení balónků, střílení do kachniček, nebo třeba provlékání očka kolem drátu s napětím - všechny tyhle hry mají jedno společné. Buďto jsou nesmírně obtížné (provlékání očka), protože wiimote je opravdu citlivé zařízení, nebo naopak přespříliš jednoduché (kachničky, zkoušení síly). Některé z nabízených miniher začnou nudit hned po prvním vyzkoušení, jiné teprve po chvíli hraní, jen málokterá z nich vydrží delší dobu.

Navíc, přestože si v úvodu hry můžete vybrat vlastní postavičku, nejedná se o Mii, ale o něco připomínajcí "pouťové Mii". Hra nejspíš původně byla stavěna pro využití Mii, ale chudobarevné Mii postavičky se produktovým manažerům nezamlouvaly, a tak zapojili do hry spoustu barevných oblečků a různé typy ksichtíků. Výsledek je ale nepřesvědčivý. Stejně jako je naprosto zcestné odměňování virtuálními hračkami. Na co mi asi tak umělohmotné panenky z bitů a bajtů budou, hmmm? Už vůbec jsem pak nepochopil "minihru" s věštěním budoucnosti. Plněním jednotlivých miniher můžete otevřít přístup k novým bonusům, ať už jde o další minihry, případně nové oblečky pro vaše postavy. Jediné, co Carnival Games jakž takž tahá nahoru, je multiplayer až pro čtyři hráče. Účastníci vaší rozjeté domácí párty nejspíš Carnival skutečně ocení, ale teprve v pozdních nočních nebo brzkých ranních hodinách.

Všechno, co jsem napsal výše, má jeden podstatný háček. Může vám to totiž být úplně ukradené. Carnival Games je sbírka miniher určená pro úplně jiný typ zákazníků, než představuje 99% čtenářů Hrej. Je to čistý kalkul na jednorázový strojek tisknoucí peníze. Hra, která obsadí přední pozice na pultech a stojanech v prodejnách, právě ve výši očí dospělých a hlavně dětí. Děti uvidí obal hýřící barvami s rozjuchaným pánem s hůlkou, rodiče si přečtou název "Carnival", číslovku 25 - a bude ruka v rukávě. Nenásilná, zábavná hra určená pro malé děti, dospělé i starší, kteří běžně téměř nehrají a na Wii zatím mají jenom Wii Sports, maximálně ještě Wii Play. A těch 40 dolarů? Ale kdeže, vždyť jsou Vánoce! Děti budou mít radost, rodiče pokoj, a příští rok se tady uvidíme znovu...

Carnival Games
Windows PC
Wii Wii

Verdikt

Průměrná sbírka průměrných a podprůměrných pouťových miniher. Doporučujeme pouze jako skupinovou zábavu pro ne- a příležitostné hráče, případně jako párty hru.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velké množství různých miniher, vcelku zábavný multiplayer až pro čtyři hráče.
Minihry jsou buďto příliš jednoduché nebo smrtelně obtížné, nesmyslné bonusy, odměny a vůbec, celé je to takové cirkusácké. Nemastné, nesla(v)né.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama