Bravely Default 2 Recenze Bravely Default 2

Bravely Default 2

Martin Synek

Martin Synek

25. 2. 2021 13:00 4

Jak se povedlo nejaktuálnější staromilské RPG?

Reklama

Žánr japonských her na hrdiny mi nikdy nebyl cizí. Nicméně doba, kdy jsem tyto hry vyhledával a aktivně je hrál, již dávno pominula. Možná je to částečně způsobeno tím, že mi chybí dostatek času k tomu, abych se těmto hrám mohl plně věnovat desítky či stovky hodin. Dnes recenzovaná Bravely Default 2 studia Claytechworks pro kapesní konzoli Nintendo Switch přichází s konceptem, který jsme byli zvyklí vídat právě v době největší slávy her jako Final Fantasy, Chrono Trigger nebo třeba Dragon Quest. A to rovnou se všemi jeho klady a zápory. Zda jde o hru, které byste měli věnovat nemalý kousek svého času, se dozvíte v několika odstavcích níže.

HONBA ZA KRYSTALY

Příběh Bravely Default II se rozprostírá na ploše několika desítek hodin. Začíná probuzením námořníka, shodou okolností i vašeho svěřence Setha na pláži v blízkosti království Halcyonia, kde je nalezen princeznou Glorií a jejím oddaným ochráncem Sirem Sloanem. Po standardních seznamovacích frázích se příběh začíná pomalu rozvíjet, a tím se Seth zaplétá do spletitého kolotoče událostí, které jej dovedou až za čtyřmi krystaly, kterými musí zdejší hrdinové zastavit blížící se apokalypsu. Do námořníkovy party se v průběhu hry přidá mnoho zapamatovatelných tváří, ale ti nejdůležitější ze všech budou vždy bojovat po jeho boku. Na dlouhou dobu se jimi stanou kouzelník Elvis a nebojácná Adelle.

Ovšem jak praví staré přísloví o dvou stranách jedné mince, ani zde nebude nouze o nenadálá spojenectví či zrady ve vlastních řadách.

Každá z postav má svou motivaci, proč se do boje se zlovolnými živly zapojuje. Princezna Gloria přišla o svou zemi, a proto žije v azylu právě v Halcyonii, aby odtud mohla hledat zbylé krystaly. Sloane je jeden z bojovníků Světla, který se zapřísáhl chránit Glorii svým životem a je jejím věrným doprovodem. Elvis a Adelle jsou spojenci, kteří se vydali hledat bájnou a mocnou knihu, po které prahne právě floutek Elvis, kterého jsem si oblíbil hned od samého začátku. Ovšem jak praví staré přísloví o dvou stranách jedné mince, ani zde nebude nouze o nenadálá spojenectví či zrady ve vlastních řadách. Jen tak pro pořádek se sluší napsat, že bych nerad dále prozrazoval konkrétní příběhové nuance, abyste nepřišli o některé ze zajímavých překvapení.

Jak bývá u podobných her zvykem, připravte se na čtení spousty textu. Rozhovory jsou na každém kroku a ve většině případů se až zbytečně táhnou. Příběhové cutscény jsou dabované, ten zbytek je však tradičně pouze v textové podobě. Pokud budete chtít doopravdy proniknout do zdejšího loru, můžete tak učinit skrze tlačítko „plus“ na Switchi a přejít tak do jedné z příběhových kapitol. Ty jsou opět řešeny formou rozhovoru mezi zúčastněnými charaktery. Neangličtinářům spíše doporučuji, aby se hře vyhnuli, protože je zde nemalé množství náročného čtení, včetně různých přízvuků, kterými jednotlivé postavy mluví.

STATEČNĚ KUPŘEDU!

Bravely Default 2 je především explorativní rpg, kde se svou družinou putujete světem, plníte mnoho různorodých úkolů a v nemalé míře bojujete. Na první pohled opět uchvacuje grafická podoba hry. Ta si bere částečně styl z Octopath Travelera, který doplňuje o chibi postavy jednotlivých aktérů (minimalistické vzezření postav s typicky větší hlavou).  Stačí se podívat na obrázky v přiložené galerii. V hlavních městech se to hemží lidmi a dění sledujeme z pevně daného úhlu kamery, kterou lze odzoomovat. Ve městech je nutné vyřešit, kromě hlavních příběhových misí, mnoho vedlejších problémů místních obyvatel, což de facto znamená přijít na místo, tam zrubat pár nepřátel v tahových soubojích a odměnou dostat přesně ten předmět, který je potřeba přinést. 

V ranné fázi hry dostanete možnost zkoumat herní svět pomocí lodě.

Mimo hlavní města bude parta dobrodruhů prozkoumávat svět hlavně po svých. Kamera snímající prostor pěkně shora nabízí maximální přehled nad situací a dává hráči možnost obejít útočící monstra. Jelikož souboje neprobíhají náhodně, všechny aktivní protivníky je možné dopředu vidět a dobře se na ně připravit. Po světě je možné narazit na mnoho skrytých míst, kde naleznete vše od truhel s vybavením až po tajné protivníky. Hlavní hrdinové si osvojí některý z mnoha hlavních jobů, který lze doplnit o vedlejší specializaci. Je tedy nutné si pečlivě zvolit strategii a povolání, která vám v boji dají větší výhodu nad protivníkem, protože samotné tahové souboje se postupem času stanou doopravdy tvrdým oříškem, který prověří vaše nervy.

Stejné je to i s tříděním surovin, které vedle peněz sbíráte. Časem přijdete na to, jaké předměty se hodí nosit a které můžete s klidným svědomím prodat u některého z kupců. Je třeba zmínit i to, že v rané fázi hry dostanete možnost zkoumat herní svět pomocí lodě. Tu vyšlete na průzkum a poté pouze kontrolujete, co na své cestě loďka objevila a přivezla. Několikrát mi má bárka zachránila kůži dovozem nějakého fajn předmětu.

PRINCEZNA NA TAHU!

Doposud jsem záměrně nenapsal nic o tahových soubojích, které jsou jádrem celé hry. V klasicky izometrickém pohledu na bitevní plochu proti sobě stojí hráčem ovládané postavy a tlupa protivníků. V základu jde o využití battle pointů v jednotlivých tazích. Kromě možnosti zaútočit, prozkoumat či použít některý z předmětů, jsou zde volby Brave a Default, které hru zásadně odlišují od ostatních tahových bitev, jaké znáte třeba z Final Fantasy. Default je obranné postavení, které přidává jeden battle point. V tomto postavení jste imunní vůči útokům soupeře, sami ale logicky nezaútočíte. Brave naopak přidává za nashromážděné battle pointy další tahy. Tím se ze soubojů stává patřičně strategická bitva, kde je nutné správně rozložit tahy jednotlivých postav.

Kromě běžných trolů či ještěrkolidí, rybotvorů nebo prasočlověků budete bojovat s rozsáhlou škálou roztodivných kreatur.

Do toho všeho je nutné započítat, že se každá z postav se specializuje na něco jiného a postupem hrou zjistíte, že bez mága nebo zdatného healera se mnohokrát nelze vůbec obejít. Jak hrdinové levelují, úměrně tím samozřejmě roste obtížnost v soubojích s jakýmkoli protivníkem. Zde si neodpustím jednu z výtek. Přestože nejsou souboje náhodné, je jich i tak velká spousta. Hlavně v prvních deseti hodinách herního času mě často zbytečné opakování stejných bitev několikrát v řadě po sobě až nezdravě frustrovalo. Pozdější fáze hry sice přidala na obtížnosti, nicméně bylo možné účinněji utíkat před bitvou nebo jednodušším způsobem vpadnout do zad protivníka a tím získat v bitvě výhodu.

Bravely Default 2
i Zdroj: Hrej.cz

Souboje jinak probíhají tak jak jste z tahovek zvyklí. Hledáte slabiny nepřátel, útočíte správnými hrdiny na správné nepřátele, používáte mnoho různorodých předmětů. Mezi ně samozřejmě patří vše od ošacení, přes zbraně až k prostředkům pro doplňování zdraví či many. Samozřejmě existuje i možnost vyvolání speciálního útoku, který má na protivníky devastující účinky. Kromě běžných trolů, ještěrkolidí, rybotvorů nebo prasočlověků budete bojovat s rozsáhlou škálou roztodivných kreatur. Jejich počet z hlediska typu nepřítele ale není nijak vysoký. Souboje s příběhovými postavami či bossy jsou sice perfektním oživením, ale stále jde o tu stejnou strategii a k vítězství se časem vždy prokoušete. 

STARÉ NOVOTY

O Bravely Default 2 by toho šlo napsat doopravdy spoustu. Je to levoboček série Final Fantasy a jako takový z legendární série vychází. Nicméně i tak přešlapuje na místě. Hraje se přesně tak, jak bych chtěl, aby se hrál v době, kdy jsem se v žánru vyžíval. Dnes je ale situace o malinko složitější a nevím, zda bude přílišné lpění na zastaralé, byť notně vylepšené formuli fungovat i u současných fanoušků JRPG. Zde jsem byl malinko zklamán i já. 

Dvojsečnou zbraní je zde i samotné grafické zpracování, které je na první pohled super, obzvlášť pokud jde o průchod městy. Pohyb ve volném světě už tak skvěle nepůsobí a celkový dojem se rapidně zhorší. V bitvách hra také neoslní, nicméně někteří protivníci vypadají moc hezky, což je způsobeno převážně zajímavým designem postav. Pochvalu zaslouží hudba, která se dynamicky mění a několikrát jsem se přistihl, že jen nehybně stojím uprostřed krajiny a užívám malebných tónů zdejšího podkresu.

Bravely Default 2
i Zdroj: Hrej.cz

Na závěr je důležité říci jednu věc. Jste-li hráči JRPG klasického střihu, hru si kupte. Jde o záležitost, která prověří vaše kvality v tahových soubojích, kterých je zde doopravdy hodně a se hrou se dá strávit naprosto obří množství času. Nováčci by se měli však mít na pozoru, protože v prvních několika hodinách hra umí pekelně frustrovat. Hlavně repetitivními souboji se stejnými protivníky. 

Bravely Default 2
Nintendo Switch Switch

Verdikt

JRPG klasického střihu se všemi jeho klady i zápory. Pro fanoušky obrovská porce zábavy, nováčkům však doporučuji rozhlédnout se jinde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama