Assassin's Creed Unity - Dead Kings Recenze Assassin's Creed Unity - Dead Kings

Assassin's Creed Unity - Dead Kings

Jiří Bigas

Jiří Bigas

19. 1. 2015 12:01 16
Reklama

Po velmi rozpačitě přijatém Unity byl každý fanoušek série pochopitelně nedočkavý a extrémně zvědavý, jak si Ubisoft povede se svým reparátem v podobě DLC Dead Kings. Problémy, které provázely uvedení netrpělivě očekávané novinky na trh, byly tak frustrující a hluboké, že vydavatele donutily dokonce uvolnit původně placené rozšíření pro všechny majitele problematické hry zdarma. Můžeme toto gesto považovat tedy nakonec za důstojnou kompenzaci a satisfakci hodnou šlechtice?

AU REVOIR, PARIS

Coby horkokrevný Arno Dorian se v druhé půli francouzské revoluce vydáváte po událostech původní hry severně od Paříže do středověkého městečka Saint-Denis, toho času známého jako Franciade. Píše se rok 1794, Ludvík XVI. už přišel o hlavu a běh dějin se vůbec ubírá trochu jiným směrem, než si možná leckdo na počátku revoluce přál. Vývojáři organicky zapojili příběh DLC i novou lokaci do původní hry, a tak novinku nespouštíte stiskem prozaického tlačítka v menu, ale do Saint-Denis odcestujete stylově kočárem z vašeho panství ve francouzské metropoli podobně, jako když jste se dříve vydávali na výlety do Versailles.

Pod celým městem se ukrývá spletitý labyrint chodeb zdejších katakomb.

Samotné Saint-Denis vás velmi pravděpodobně překvapí svou rozlohou, která se pochopitelně nemůže měřit s Paříží, ale jedná se bezpochyby o velkorysou mapu, jejíž členitost podtrhuje skutečnost, že se pod celým městem ukrývá spletitý labyrint chodeb zdejších katakomb. Dojem na nás vás může udělat i fakt, že provinční městečko na hráče dýchne od prvního okamžiku docela jinou atmosférou - mnohem temnější a depresivnější. Za vývojem DLC stojí namísto tradičního studia Ubisoft Montreal tým z Montpellier, zodpovědný třeba za ZombiU, Valiant Hearts, Raymana, Tintina, From Dust nebo King Konga, a troufneme si tvrdit, že je to na hře poznat. Hra má jiný rukopis a celé vyprávění je velmi ponuré.

TOMB RAIDER I INDIANA JONES

Samotní vývojáři slibují, že v Dead Kings strávíte přibližně osm hodin a nemáme důvod o tom nijak zvlášť pochybovat, pokud se pokusíte vytěžit DLC skutečně na maximum. Příběhovou část, točící se okolo – jak už samotný název napovídá – mrtvých panovníků pochovaných právě v Saint-Denis, ale pokoříte s přehledem za poloviční dobu. Naštěstí nová lokalita není jen prázdným světem a autoři ji zaplnili solidním množstvím aktivit a vedlejších úkolů. Fanoušci původní hry se asi hlavně těší na dvojici nových kooperativních misí, ale upřímně řečeno zrovna ty se svou kvalitou s těmi z původní hry měřit nemohou. V podstatě postrádají atraktivní příběhovou omáčku jako pozadí, kterou nás dříve autoři namlsali, a i když se odehrávají v zajímavých kulisách, jde o běžný průměr, z nějž převážně akční mise nějak nevybočují.

Vedle toho můžete pomoci osvobodit trojici nepřátelských ležení a splnit sérii drobných vzájemně nesouvisejících úkolů, nebo se pustit do luštění místních hádanek. Nechybí samozřejmě ani pokladnice k vyloupení, tu a tam chytíte nějakého lotra v ulicích Saint-Denis a namísto kokard budete sbírat Napoleonovy klobouky. To je ostatně také nejvýraznější figura hry, která se v Dead Kings vrací na scénu. Naneštěstí znovu provází příběh jisté zklamání – zatímco po obsahové stránce je většina věcí v DLC v pořádku, vyprávění působí opět nemastně, neslaně. To je asi také jeden z důvodů, proč vám toho nemůžeme o zápletce prozradit více. Jelikož i to málo by znamenalo odhalit v podstatě všechny karty.

STARÉ CHYBY, NOVÉ PRVKY

Když však odhlédneme od nijak výjimečného scénáře, samotné příběhové mise vás určitě bavit budou. Ano, znovu je provází stejné problémy vlastní původní hře: parkour stále zlobí, tu a tam narazíte na úsměvné chyby, prolínající se objekty, levitující předměty nebo pochybné animace. Ale to jsou bohužel všechno problémy, které jdou na vrub původní hře a DLC nemá ambice a zřejmě ani možnost s nimi moc nadělat. Pokud si je odmyslíme a budeme je brát jako fakt, tedy něco, na co jsme si už zvykli, Dead Kings příjemně překvapí množstvím novinek, kterými se snaží původní mechanismy okořenit.

Assassin's Creed Unity - Dead Kings
i Zdroj: Hrej.cz

Do akce se pustíme s novou brutální zbraňovou třídou Guillotine Gun, která připomíná kombinaci středověkého granátometu kříženého s obouruční sekyrou. Tento fantastický smrtící nástroj možná působí neohrabaně, ale překvapivě rychle si na něj zvyknete a velmi pravděpodobně s ním Dead Kings pokoříte, protože vás prostě bude nový způsob boje bavit. V katakombách, které jsou přístupné po celém městě ze sklepení a studní, se vám zase bude hodit svítilna. Pomůže vám při luštění četných hádanek, ale i při orientaci v temnotě. Jen ji musíte pravidelně doplňovat. Na adresu puzzlů se bezesporu snesou velmi různé reakce. Jednu skupinu hráčů může příklon k pátrání a objevování potěšit, jinou naopak frustrovat. Případně se vývojáři dočkají kritiky od těch, kteří budou tvrdit, že hádanky jsou příliš jednoduché. V mezích série se ale zdají být v pořádku. Lampa má navíc ještě jednu důležitou funkci. S její pomocí musíte plašit noční a podzemní tvory, jako jsou netopýři, krysy a brouci. Ti vám totiž často brání v cestě a bez světla je nezaženete.

BERTE OHLEDY NA CENU

V katakombách na vás ale číhá třeba i nová skupinka dotěrných nepřátel. Jde zpravidla o vykradače hrobek a hledače pokladů, kteří sice nejsou tak silní a nebezpeční sami o sobě, ale tento hendikep vynahrazují svými počty. V množství je síla. Pokud si ale budete počínat důvtipně, máte možnost i tyto nenechavce snadno rozprášit. Stačí se zaměřit na jejich vůdce a jakmile padne vaší rukou, jeho nohsledi se v hrůze před vaší silou raději rozutečou.

Assassin's Creed Unity - Dead Kings
i Zdroj: Hrej.cz

Jak už bylo řečeno, Dead Kings jsou neodmyslitelně spojení s Unity pupeční šňůrou. To na jedné straně znamená návrat starých problémů, ale na straně druhé to představuje benefit. Citlivé zakomponování DLC do původní hry vám umožní odemknout nové zajímavé prvky a vybavení a čerstvá porce obsahu a vedlejších úkolů se tak může pozitivně promítnout i do původní hry, kdy se vrátíte do Paříže. Samotné městečko Saint-Denis se zdá být dost dobrým důvodem k tomu dát novince šanci. Zvlášť když si uvědomíme, že vývojáři mohli jednoduše naroubovat nový obsah na původní kulisy, což je dnes daleko běžnější. Otevřít hráči novou lokaci, skládající se z městečka jako takového a jeho podzemí, je navýsost velkorysé. Navíc zadarmo. To je také důvodem, proč je třeba být při hodnocení Dead Kings shovívavější. Pokud by šlo o placené rozšíření, byli bychom přísnější, ale jako dárek, satisfakce či kompenzace, chcete-li, je to férové DLC za férovou “cenu”. Navíc pochopitelně v češtině.

Assassin's Creed Unity - Dead Kings
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Takovou omluvu si necháme líbit. Pokud by šlo o rozšíření za pár stovek, stěží by dosáhlo na víc než tři hvězdy. Nemůžeme ale ignorovat skutečnost, že nestojí ani korunu. Nehledě na důvody, které k tomu vedly. Je to důstojné gesto, které snad nikoho neurazí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama