Angry Birds Space Recenze Angry Birds Space

Angry Birds Space

Vladislav Burian

Vladislav Burian

3. 4. 2012 22:00 1
Reklama

Finští Rovio Entertainment dokázali stvořit celosvětový fenomén, který se stal synonymem pro hry na mobilní zařízení. Naštvaní ptáci našli útočiště v mobilu snad každého hráče (počet veškerých stažení už překonal hranici 700 milionů, u dílu Space to bylo za necelé tři dny zhruba 10 milionů). Připravovaný díl Angry Birds Space byl i proto nesmírně sledovaný. Masivní marketingová masáž okolo nového výtvoru nemohla chybět, její forma však kdekomu vytřela zrak. Slovíčko „Space“ z názvu totiž získalo na novém rozměru - díky Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku zpropagoval Angry Birds Space astronaut Don Pettit přímo z Mezinárodní vesmírné stanice!

Hurá do vesmíru

Elementární zápletka zůstává beze změny. Nezbední vepříci jsou lapky vajíček nebohých ptáků, přičemž se je vydáváte právě po boku opeřenců společnými silami zastavit. Na rozdíl od dílů Angry Birds Seasons a Angry Birds Rio, jež se od prvního dílu příliš nelišily, však tentokrát dochází k výraznějšímu progresu. A to především z pohledu jednoho aspektu – gravitace.

Angry Birds Space míří do vesmíru. Ale ani zdejší prostředí nebrání tomu, abyste využili nejroztodivnějších schopností svých svěřenců hned v několika desítkách úrovní. Naštvaní ptáci jsou totiž naštvanější než kdykoliv předtím. Vesmírný souboj s prasátky začíná hezky pomalu, takže se chytnou i naprostí zelenáči (těch už je ale asi minimum), s následným postupným zvyšováním obtížnosti, kdy i zkušení harcovníci budou mít co dělat. Právě element gravitace dokáže vyšponovat laťku náročnosti vysoko – zemská přitažlivost mění trajektorii živé střely natolik, že klidně dopadne daleko od původně zamýšleného cíle. Při plánování útoku je tudíž nutné mít tento fakt po celou dobu na zřeteli. O nic menší nebezpečí nečíhá také z všudypřítomných meteroidů. Když pták narazí do hromady kamene, máte po ptákách. Doslova!

Úrovně jsou rozděleny do tematických bloků, jež se liší hlavně svým ztvárněním. V hlavě mi utkvěly především ledové, do modrobíla zbarvené lokace. Herní pojetí je ale vždycky stejné. Na jedné straně se nachází prak a zástup odhodlaných opeřenců a na druhé pak zelení čuníci. Mezi těmito póly se objevují překážky všemožného druhu. Ať už zmiňované meteroidy, případně kousky ledu či třeba dřeva. Na vás je tyto připravené nástrahy s omezenými zdroji překonat, abyste čuníky do jednoho vymazali ze světa. K tomu vám pomohou staří známí kamarádi, jejichž jednotky se vám budou postupně odemykat. Ale nelekejte se, jejich zjev doznal pár kosmetických změn.

Staří (ne)známí

Zpočátku jde o běžného, do červena zbarveného prorážeče, následně přibude trojhlavá letka, silný zelený cvalík, černá explodující koule, přesně mířící „kamikaze“, respektive subjektivně pojmenovaný „ledňáček“, jenž po dopadu všechno kolem zamrazí. Ještě před chvílí masivní překážky se po jeho útoku stávají křehkými, takže je jednoduchým nárazem dokážete poslat do věčných lovišť. Díky gravitaci však nemusíte útočit napřímo. Tahle fyzikální síla ptáka pohltí a po kružnici táhne daným směrem, dokud nedopadne. Pokud je čuník na odvrácené straně planetky, nic není ztraceno. Pošlete-li ptáčka ve správné letové hladině, cíl zasáhne. Můžete však využít i dalších možností. Lze nechat explodovat hromádky TNT, nakřápnout čuníkům skafandry, případně je za pomoci přitažlivosti poslat k povrchu planety… A takhle můžeme pokračovat ještě dlouho. Meze se fantazii ani šikovnosti nekladou.

Technické zpracování si drží ověřený standard. Kvalita se odráží v precizně odvedené cartoonové grafice a jednoduchém ozvučení. Především vtipně laděná grafika se nemůže nelíbit. A třebaže se fyzika nezdá dvakrát nejpřesnější, ani zde jsem žádné výraznější bugy nezaznamenal. Proč tedy „jen“ osm bodů? Neboť se hra docela rychle omrzí, aspoň budete-li ji hrát takzvaně na jeden zátah. Angry Birds Space vyhovuje mobilní model: pustit si hru vždy jen na pár minut, když zrovna nemáte do čeho píchnout. Na dlouhodobý zážitek nejsou tihle opeřenci stavění. Ostatně celá hra vyvolává dojem, že se více hodí na přenosná zařízení. Dotykové ovládání je pohodlnější, i když ani myš nezklamala. Ale nebojte, na PC si Angry Birds Space užijete také dosyta.

Angry Birds Space
Windows PC

Verdikt

Miliony hráčů ověřená hratelnost si drží svůj obvyklý standard. Angry Birds Space však není prostou kopií - cesta do vesmíru přináší oživení v podobě nových lokací, a hlavně zemské přitažlivosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama