Age of Empires II: Definitive Edition
i Zdroj: Hrej.cz
Age of Empires II Definitive Edition Recenze Age of Empires II: Definitive Edition

Age of Empires II: Definitive Edition

Martin Synek

Martin Synek

22. 11. 2019 16:29 11
Reklama

Mé hráčské vzpomínky sahají opravdu hluboko do osmdesátých a devadesátých let minulého století. Sám si někdy říkám, jestli jsem se ve svém vkusu právě v této době nějak nezasekl. Dost možná ano. Dodnes totiž uznávám mnoho žánrů, které jsem v té době nejvíce vyhledával. Jedním z těchto žánrů byly i realtime strategie, kde právě koncem devadesátek vládlo studio Ensemble, které na sklonku druhého milénia stvořilo legendu, která se nazývala Age of Empires 2.

Osobně jsem tíhl spíše ke konkurenčním sériím, které vévodil ve své době druhý Red Alert, ale pokud existovala nějaká alternativa, kterou jsem měl permanentně nainstalovanou na svém tehdejším PC, šlo jednoznačně právě o oblíbenou historickou strategii Age of Empires 2. Po dvaceti letech se mé vzpomínky opět zhmotňují, jelikož definitivní edici dostává i výše zmíněná hra. Hned na začátek vám musím s velkým potěšením říci, že čas byl k této strategii velmi milosrdný.

VSTŘÍC STARONOVÝM VÝZVÁM

Na první pohled se nezměnilo takřka nic a definitivní Age of Empires 2 na vás ihned zkraje dýchne neuvěřitelně nostalgickou atmosférou. Kromě chybějícího klasického intra, které vás před dvaceti lety vítalo po spuštění hry, zde nacházíte všechno, na co si jen můžete vzpomenout z původní verze. Kampaně budou opět stěžejním režimem pro vlky samotáře, stejně tak historické bitvy nebo tutoriál, který vás provede příběhem Williama Wallace stejně, jako před lety.

Budete bojovat v kůžích takových historických osobností, jako jsou Johanka z Arku, Vlad Dracula, Čingischán a další.

Pořádná dávka obsahu, kterou známe z dřívějška, je v definitivní edici rozšířena o tři nové kampaně a čtyři nové civilizace. Tento přídavek lze ve hře objevit pod souhrnným názvem The Last Khans. Jinak hra obsahuje vše, co pro ni v rámci přídavků vyšlo. Pokud se podíváme na celkový počet kampaní, dostáváme se tedy na úctyhodné číslo 27, které by mělo potěšit všechny realtime strategiemi postižené jedince. Komu by tato obří porce nestačila, může zavítat do standartní hry a vyzkoušet klasický skirmish proti AI a pravidla si nastavit přesně dle jeho potřeb.

Jen namátkou zmíním, že zde budete bojovat v kůžích takových historických osobností, jako jsou Johanka z Arku, Vlad Dracula, Čingischán a další. Každá z těchto kampaní je trochu jiná a někde si užijete komplexní strategické možnosti hry a jinde budete zažívat, jaké to je fungovat s omezenými zdroji nebo jednotkami. Stejně tak budete muset udržet naživu hrdinské jednotky například v Draculově kampani nebo třeba v některém z asijských scénářů. Na výběr jich tu bude spousta a vše je úhledně rozděleno dle kontinentu, na kterém se jednotlivé události odehrávaly.

PŘIROZENĚ STÁRNOUCÍ KLENOT

Hra vypadá na první pohled doopravdy hezky. Grafickým updatem prošlo naprosto vše a od prostředí, přes budovy nebo jednotky, až po samotný pohyb jde o moc fajn podívanou. Máte-li možnost nastavit vše na maximum ve 4K, budete spokojeni stejně, jako jsem byl spokojen já. Bonusem navíc je i fakt, že hra, přesto že obalila archaické principy realtime strategií do nového kabátku, je daleko plynulejší a lépe reaguje na vaše pokyny, než si pamatuji z originálu. Částečně za to může i překopaný interface, který je nyní přehlednější a všechny činnosti jsou zde jednoduše přístupné.

V mnoha případech je umělá inteligence vašich vlastních jednotek na směšně nízké úrovni.

Přesto se ani aktuální remaster nevyhnul některým přešlapům. Herní principy zůstaly zachovány, takže základní činnosti, jako jsou těžba materiálů, starost o dostatek jídla nebo stavby jednotlivých struktur fungují bez problémů. Jak už jsem psal, vše se zpřehlednilo a nyní už jednodušeji rozpoznáte, zda se některá z jednotek fláká a nedělá to, co by měla. Pathfinding má k dokonalosti stále daleko, ale jistými změnami prošel. Pokud si například plánujete, kam poslat tu a tu jednotku, vše bude fungovat zhruba tak, jak si přejete. Vše je dáno tím, že v mnoha případech je umělá inteligence vašich vlastních jednotek na směšně nízké úrovni.

Setkáte se se zaseknutými jednotkami na nerovném terénu. Prochází-li vaše pracně vycvičená armáda úzkými koridory, můžete vzít jed, že se něco porouchá a vy budete nuceni manuálně korigovat směr, kam se mají vojáci vydat. Zážitek z hraní vám to nicméně příliš nepokazí, protože s tím u hry, jako je letitá Age of Empires 2 tak nějak počítáte a zbytek funguje celou dobu bez větších problémů. Stejnou indispozicí však trpí i váš soupeř, ovšem i zde platí to, co jsem napsal v předešlé větě ohledně zkaženého zážitku.

STARÁ ZNÁMÁ PÍSNIČKA

Problémy s umělou inteligencí jsou však tím nejzásadnějším neduhem, který budete vnímat. Nebude to však příliš často. Naopak se vám mnohokrát stane, že vás počítačoví oponenti překvapí nějakou taktikou, na kterou nejste tak úplně připraveni a budou se vám snažit dostat na kobylku. Z minula bych uvedl známý fakt, že počítačový oponent znal mapu již od začátku a přesně věděl kudy jednotky posílat. To ve zdejším remasteru odpadlo a soupeř posílá na průzkum své jednotky, aby si i on dokázal odhalit co největší část herní mapy.

Nevěnujete-li se některé činnosti dostatečně, většinou to bude mít za následek restart dané mise, protože této chyby je schopen soupeř dostatečně dobře využít.

Nováčky bych také měl upozornit na fakt, že Age of Empires 2 Definitive Edition rozhodně není procházkou strategickým růžovým sadem. Hra vám dá několikrát tvrdě zakusit, jaké to je, když děláte příliš mnoho špatných rozhodnutí. Nevěnujete-li se některé činnosti dostatečně, většinou to bude mít za následek restart dané mise, protože této chyby je schopen soupeř dostatečně dobře využít. Zde bych ještě jednou rád zmínil, abyste si prošli tutoriálové mise, pokud si do začátku nebudete něčím jistí.

V momentě, kdy si projdete veškerý možný offline obsah a přestane vás bavit porážet umělou inteligenci, můžete se začat věnovat lítým bitevním vřavám ve zdejším multiplayeru. Zde si můžete zahrát až v osmi lidech najednou a podmínky hry samotné si můžete taktéž dopodrobna nastavit. Vše od velikosti mapy až po podmínky toho, jakým způsobem lze kolo vyhrát tady máte k dispozici. Meze vám nikdo klást nebude a zážitek z bitvy už bude záviset jen a pouze na vašem umu.

STAŘEC V TĚLE MLADÍKA

Nejdůležitější otázku byste si měli položit vy, protože titul není možné doporučit úplně všem. Pamětníci doby před dvaceti lety jistě přemýšlet dlouze nebudou, protože jim je tento titul určen především. Podobně by tomu mělo být i u fanoušků realtime strategií, jimž nevadí výzva, která umí být v jistých fázích hry neuvěřitelně frustrující. Nováčkům, kteří tuto sérii uvidí poprvé, bude připadat dost možná těžkopádná a obtížnost nastavená možná až zbytečně vysoko.

Přes všechny výtky, které jsem v této recenzi na adresu Age of Empires 2 Definitive Edition měl, zde máme tu čest s výbornou strategií, kterou by opravdu neměl minout nikdo, koho tento žánr videoher už nějaký ten pátek baví. Hra vám nabídne desítky hodin prvotřídní zábavy a cenovka je nastavena také velmi příznivě. Jenom mám pořád pocit, že pamětníci z ní budou mít daleko větší radost. Myslete na to při nákupu, i když jde o vynikající záležitost.

Age of Empires II Definitive Edition
Linux Linux
Windows PC
Apple Mac

Verdikt

Smysluplně modernizovaná klasika, která udělá radost nejednomu stratégovi. Jen mějte stále na paměti, že jde o dvacet let starou hru navlečenou do líbivějšího kabátku. Nic víc a nic méně.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama