7,62: High Calibre Recenze 7,62 - High Calibre

7,62 - High Calibre

taltos

taltos

26. 4. 2009 22:36 4
Reklama

Základním kamenem série Jagged Alliance je propracovaná hratelnost. Poslední díl Hired Guns na konci loňského roku nebyl výjimkou. Díky několika novinkám v obsazování území a zlepšené grafice si vysloužil nadprůměrné hodnocení. Otázkou ovšem zůstává, jestli vedle tohoto pokračování v málo prosazovaném žánru tahových strategií nezůstala mezírka na vyplnění. Pokud ano, rozhodně se ji snaží trefit právě 7.62 High Calibre z dílen ruských vývojářů. A poslední dobou kvalita her z východu rapidně stoupá.

Podobnost čistě náhodná

Již od začátku vám 7.62 bude značně připomínat Hired Guns. Ať už je to dané prostředím hustých džunglí a menších měst a vesnic nebo podobným rozpoložením politických a armádních sil v této části země. Jako hlavní hrdina, najatý voják, se totiž vydáváte hledat chlapíka, který svým jednáním namíchl vašeho klienta. Dovést ho máte živého, nebo mrtvého, to už je na vás. Horší zprávou nicméně je, že víte pouze několik útržkovitých informací a džungle okolo vás je velmi rozlehlá. Nezbývá tedy než začít s pátráním po městských barech, policejních stanicích a ptát se lidí na správných pozicích. A čeká vás mnoho úkolů předtím, než se vůbec něco o hledaném chlapíkovi dozvíte. Některé samozřejmě plnit vůbec nemusíte a přinesou vám pouze peníze, jiné zase prestiž v daném městě.

Hlavní příběhová linka je vcelku plytká a kromě několika poznámek od lidí se o pozadí své mise příliš zajímavých věcí nedozvíte. A tak cestujete po městech a spíše plníte vedlejší úkoly, díky kterým více zbrojíte, získáváte prodejem nalezených věcí peníze a za ty zase sobě nakupujete vhodné vybavení.

Rozhodnutí je na vás

Dobře odvedenou práci nemůžeme tvůrcům upřít ve variabilitě jednotlivých misí. Některé úkoly si totiž často protiřečí u různých stran konfliktu (armáda – banditi), a tak se budete občas muset rozhodnout, kterou variantu si zvolíte. Bohužel je někdy řešení trošku nedotažené. Konkrétní příklad je v důležité misi, kde máte osvobodit jednoho ze zajatých velitelů státní armády. Ten je uvězněn v těžko dosažitelném ukrytém kempu místní revoluce. Vydáváte se tedy směrem na jih, kde by se podle informací měli skrývat. Po chvíli cestování narazíte na jejich stoupence, kteří vás odvedou k velitelce odboje. A abyste jí prokázal svou loajalitu, požádá vás o odpravení jejich zajatce. A samozřejmě nejde o nikoho jiného než právě o hledaného velitele, kterého máte osvobodit. A máte před sebou zásadní rozhodnutí. Bohužel však neexistuje žádná promyšlenější střední cesta, například odvést zajatce do džungle a fingovat střelbu a podobně.

Kromě těchto akčních misí budete zpočátku pouze doručovat zásilky nebo přemlouvat některé osoby. Na řeči si hra příliš nepotrpí, a tak po krátkém rozhovoru většinou přichází rozhodnutí. Buď si dáte odchod, nebo se pustíte do boje. Často narazíte také na nečekané úkoly (přepadení policejní stanice), které opět řešit můžete, nebo nemusíte. Řekněme si ale na rovinu, že pokud byste nechali všechny vedlejší úkoly plavat, po chvíli nemáte co dělat a hlavní úkol vás rozhodně nedokáže natolik upoutat.

Zbrojení, najímání vojáků a boj

Trošku ojedinělým prvkem 7.62 High Calibre je podstatně omezený inventář. Do něj se na začátku vlezou sotva dva zásobníky, granát a jedna záložní pistole. Později naštěstí dojde k rozšíření, kdy si můžete přes rameno dát pušku či samopal a po nalezení batohu, opasku a dalšího ošacení se místo značně rozšíří. Následně je tak omezujícím prvkem spíše než prostor váha jednotlivých věcí, která by vás mohla omezovat v rychlém pohybu a brát více energie při běhu.

V každém správném baru ve městě najdete jednoho vojáka čekajícího na svou příležitost. Tou je právě najmutí do vaší služby. Po vzoru Jagged Alliance tedy můžete opět využívat služeb více osob. Bohužel, v tomto případě si minimálně zpočátku budete muset vystačit pouze sami. Nasazené ceny za najmutí jsou totiž opravdu vysoké a přísun peněz není nijak pravidelný. I jednoho vojáka si tak budete moct dovolit až v pozdější fázi hry a to pouze v případě, že budete vědět o nadcházející velké přestřelce. Protože platit několik tisíc za chození po mapě, které je velmi zdlouhavé, se rozhodně nevyplatí.

Samotné souboje probíhají více méně dle zajetých pravidel žánru. Po spatření nepřítele máte pozastavenou hru a můžete se rozhodnout o dalším kroku. V tomto případě zde však nejsou přítomné žádné akční body a po odpauzování vše probíhá v reálném čase. To sice přidává na věrohodnosti, nicméně velmi ubírá na možnosti taktizování. V případě, že tak narazíte na skupinku nepřátel na otevřeném prostranství, nemáte sami téměř šanci. Mezitím, co odpravíte jednoho protivníka, druhý do vás pošle plnou dávku a vy se skácíte k zemi.

Kdo vymyslel 3D kameru?!

Opravdovým kamenem úrazu je otřesná nepřehledná 3D kamera. Autoři chtěli být originální a mít něco navíc, bohužel v tomto případě se jim povedl přesný opak. S kamerou budete bojovat častěji než s nepřítelem a vystřílet plnou budovu vojáků bude kolikrát jednodušší než se svým hrdinou vyjít do druhého patra domu. Dovnitř budovy totiž vidíte až po nakročení na práh, což je kolikrát kvůli podivnému ukazateli myši také velmi obtížné. Tím však trápení nekončí, stejně tak budete bojovat s otevíráním dveří, hledáním ikonky pro mluvení a zasekáváním hlavního hrdiny o cokoliv na cestě. Nemluvíme pak o případu, kdy máte ve své moci více osob. Pak teprve přichází ta správná výzva k jejich kočírování.

7.62 High Calibre není úplným propadákem a jakmile se trošku dostanete do hry a pochopíte místní podmínky, budete se několik hodin bavit. Rozhodně to ale není hra, u které si v pět ráno uvědomíte, že za hodinu stáváte do práce. Důvodem tomu jsou především bugy a nedodělky v důležitých prvcích hry a otřesná 3D kamera a celkové ovládání hry. Nepotěší také časté výpadky do systému a za vše mluví to, že jsme během hraní museli hru kompletně přeinstalovat, aby byla znovu schopná normálního provozu. Kdo si hoví v hrách jako je Jagged Alliance, bude se chvíli bavit. Pokud vás ale neoslovila ani zmiňovaná série, rychle ruce pryč.

7,62: High Calibre
Windows PC

Verdikt

Decentní klon Hired Guns The Jagged Edge, který postrádá návykovou hratelnost, pěknou grafiku a propracovanou taktiku při boji více mužů pod vaším velením.

Co se nám líbí a nelíbí?

Slušné prostředí a některé mise, možnost výběru strany konfliktu a různé řešení úkolů, dostatek zbraní a vybavení, několik hodin dobře baví
Nepřehledná kamera a celé ovládání hry, minimum taktiky při boji a navíc většinou pouze s hlavním hrdinou, spousta bugů, omezenost a malá rozlehlost měst, málo úkolů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama