Ace Combat Zero: The Belkan War Recenze Ace Combat Zero: The Belkan War

Ace Combat Zero: The Belkan War

michal.jonas

michal.jonas

15. 7. 2006 22:55 2
Reklama

Série Ace Combat již dlouhá léta patří prakticky k jediným hrám žánru leteckých arkád na PlayStation 2, když původně řada debutovala třemi díly ještě na první PlayStation. Poslední a aktuální Ace Combat Zero se v retrospektivě vrací až před předešlé dějství (Ace Combat 5: The Unsung War), když vesměs opět zdařile kombinuje koncept leteckých válek fiktivních zemí se soudobou moderní leteckou technikou. Stejně jako dříve se jedná o válku dvou znepřátelených států, resp. napadení jednoho z nich, kterému přijdou, či spíše přiletí na pomoc i ostatní země. Vy se převtělíte do role nájemného pilota, který pracuje pro napadenou stranu. Zkušení harcovníci série jistě poznají celou řadu charakterů z předešlého dílu, který tak trošku absurdně na Ace Combat Zero navazuje.

Starý nový Ace Combat

První novinku představuje systém hodnocení zásahů, který se odvíjí podle toho, jestli sestřelujte kromě nepřátelských i přátelská letadla, nebo dokonce neutrální. To by nebylo nic překvapivého, až na to, že podle vašeho hodnocení se potom k vám chovají s despektem, nebo bázní vaši letečtí soupeři na obloze. Znatelného rozšíření doznal svět, kde se válka odehrává, tudíž prostředí leteckých soubojů tvoří přibližně čtvercová mapa o stranách dlouhých přes 400 km, takže z této mapy již tak snadno nevylétnete. Ace Combat je primárně hra pro jednoho hráče, takže žádný online multiplayer hra nenabízí, ovšem alespoň dogfighty ve dvojici na rozdělené obrazovce zůstaly zachovány. Singleplayer kampaň obsahuje 18 misí, plus jednu bonusovou, která se otevře po úspěšně splněné hlavní lince. Asi nejlepší vlastností posledních Ace Combatů je bezkonkurenční letadlový park, obsahující desítky reálně vymodelovaných letounů podle těch skutečných. Ace Combat Zero tedy nabízí k pilotáži 36 licencovaných reálných strojů předních světových výrobců a dalších 14 v roli letadel ovládaných počítačem. Jen málo letadel je přístupných již ze začátku, naprostou většinu si musíte napřed zasloužit a vybojovat.

Letecký park

Ovšem když se vám na paměťové kartě válí uložená pozice z předešlého dějství, po dokončení první mise si můžete zakoupit jeden ze speciálních letounů budoucnosti, který je jinak dostupný až později. Minoritní část letadlového parku totiž zastupují i smyšlené studie bojových letadel, které za to disponují zpravidla ještě výkonnějšími letovými vlastnostmi, než konfekční letouny. Nemá cenu zde vyjmenovávat všechna letadla, já vás jenom navnadím řiditelnými F-117 Stealth Fighter, F-35 Joint Strike Fighter a nebo Su-37 Super Flanker s vektorováním tahu motorů. Na nebi pak potkáte i takové skvosty a unikáty jako jsou "třímachové" strategické bombardéry XB-70 Valkyrie, nebo ještě rychlejší průzkumné Lockheedy SR-71 Blackbird. Všechny zpřístupněné letouny jsou volně k pokoukání v hangáru, kde si je můžete v detailu prohlédnout ze všech stran, včetně animací klapek, slotů, křídel i kabiny. Tyto pohledy nechají vyniknout bezprecedentní detailnost všech letounů, které jsou provedeny opravdu nadmíru pečlivě a lepší virtuální modely se jen tak nevidí.

PlayStation až na doraz

Podobně i ostatní svět patří k absolutní grafické špičce na PlayStation 2, když překvapí hlavně znamenitě provedený kokpit s možností volného výhledu do všech stran. Kamera před i za letounem také nechybí. Ovládání od minula nedoznalo prakticky žádných změn, i zde je kladen důraz na intuitivní a jednoduché ovládání letounu bez důrazu na komplexní řízení, jako u plnohodnotných simulátorů. Zde si prakticky vystačíte jen s přidáváním tahu motorů a aerodynamickýmí brzdami. Pak už zbývá jen spoušť a připínání zbraní, když jich letoun nese vícero druhů. Právě zbraňový arsenál tvoří další položku na nákupním lístku, protože nové a lepší bomby i rakety se výhradně kupují, stejně jako výkonnější letouny. Známou funkci představuje velení spolubojovníkům z vaší letky, zde již nezatížené nepřehlednými dialogy s krátkou dobou trvání. Vše se vesměs děje skrze jednoduché a rychlé volby pomocí digitálního kříže. Nový Ace Combat tak zdařile navazuje na své oblíbené předchůdce, když znovu exceluje jak jednoduchým a intuitivním ovládáním, tak i gradující grafikou i příjemným letovým modelem. Ovšem je na druhou stranu pravda, že oproti minulému dílu kromě rozšířeného letadlového parku Ace Combat Zero nabízí spíše několik kosmetických novinek, než nějaké převratné vylepšení. I to mu ale bohatě stačí, aby se opět zařadil mezi nejlepší arkádové polétání na současném trhu.

Ace Combat Zero: The Belkan War
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

I po šesté zase výborné polétání pro nenáročné piloty bez průkazu, ovšem s málem novinek oproti předešlému dílu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Znamenitá a detailní grafika, krásné video sekvence, intuitivní ovládání, rozsáhlý letadlový park, rychlé velení wingmanům, solidní kampaň a nabídka rozmanité podvěsné výzbroje.
Velmi podobné s předchůdcem, pouze drobná vylepšení, podobná náplň misí.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama