The Walking Dead: Survival Instinct Článek Zombie mix: budoucnost je mrtvá

Zombie mix: budoucnost je mrtvá

Maggot

Maggot

29. 7. 2012 22:31 4
Reklama

Média měla pravdu, herní průmysl nás skutečně připravuje na možnou alternativu konce světa. Všichni totiž skončíme jako uslintané kráčející trosky s chutí na lidské maso. Uznáváme, po ránu bychom se na konec světa odhadnuli sami, tady jde ale o vyšší princip. Kontaminace dosáhla maximální úrovně, zombie jsou fenomén přesahující hranice všech norem a na nás se valí nespočet malých i velkých her, v jejichž popředí stojí mrtvolná stvoření, která již delší dobu nejsou omezena pomalou chůzí. Tyto hry byste si měli zapamatovat, změní totiž vás, vaše děti a možná i vaše sousedy. Co z toho, že se od nich bude odvíjet konec světa.

Resident Evil 6

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

Naučí vás připravovat kung-pao z pochybného masa

A tak si jednou v Japonsku řekli: „Sakra, ty naše mrtvoly jsou oproti těm americkým uplně tupý! Musíme je naučit svářet.“ Bum! Resident Evil 6 je na světě a jsou v něm všichni značkoví hrdinové, vypadající, jako by se probudili ve výkladní skříni oděvního domu. Zkrátka vypadají upraveně, možná až příliš na to, že jsou schopni rozmačkávat zombie hlavy, jako by v nich viděli svého tělocvikáře ze střední. Hlavní dvě tváře v podobě Leona S. Kennedyho a Chrise Redfielda tak okusí pravý masakr, který graduje (hned na začátku hry, ups) zombifikací amerického prezidenta. Pokud má nějaký titul dokonale zdevastovat veškeré základy celosvětového etického kodexu, je to Resident Evil 6.

Zatímco jedna skupina agentů osvobozuje odumírající USA, kde se tentokrát nikdo nemůže odvolávat na kvalitu školství, druhá smečka stopuje nový virus v Číně a zároveň se krmí kuřaty po mandarínsku za vládní diety. Reformu na ně! Očekávejte mnohem akčnější pojetí, Resident Evil 6 se zkrátka musí přizpůsobit masám, tvůrci se navíc nekryjí žádnými argumenty a rovnou tvrdí, že se jejich fandové pozvolna stávají „na vršek mrtvými zombie,“ které je ovšem živí. Tedy, ne že by někdo něco podobného v Capcomu řekl, následkem čehož nevíme, zdali je vhodné citovat nicotu. Rozhodně ale víme, že je jen otázkou času, než se PR oddělení vytasí s něčím podobným. Není zač!

Resident Evil 6 vychází 2.října 2012 | preview na Hrej.cz

The Walking Dead

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

Naučí vás kydat biomasu… If you know what I mean

Když se vidlák naštve, Bůh se brání pálením country desek. Activision nakonec dlouho neotálel, řekl si, že vedle Call of Duty jednu zombie hru ještě uživí, a po domluvě s ředitelem Robertem Kotickem koupil práva na licenci televizní série The Walking Dead, jejíž oblíbenost vystřelila vzhůru prakticky instantně. Chudák Rob, jenž musel svým dětem sebrat jejich týdenní kapesné, si nakonec prosadil své, a tak se bude hra odehrávat na venkově státu Georgia, kde z pohledu první osoby v roli bratrů Dixonových doslova lovíte nemrtvé milovníky flanelových košilí a buranských kšiltovek. Vývojáři mají štěstí, do hry nám totiž začlení i pověstnou kuši, která je pro mnohé fandy seriálové předlohy důležitější, než samotné charaktery.

Prvotní odhalení hry, jemuž vévodí PR článek Activisionu, mnohým hráčům připomínalo úryvek ze stand-up komediálního vystoupení, kde se Bobby K snaží prodat heroin mladistvým. „V nové akci máte ohromné možnosti výběru…“ hahaha „…řešení situací a komunikace s dalšími lidmi…“ hihihi „…poháněnými unikátní umělou inteligencí.“ Skutečně není vhodné v tuto chvíli vynášet jakékoliv soudy, prozatím je ale zcela jasné, že vás budou chtít zabít nejen mrtví, ale i ti živí. Ti živí se ovšem své činy budou zároveň snažit ospravedlnit. Ve hře nepůjde jen o lovení nemrtváků a polykání předložek v dialozích, pozor musíte dávat i na stav vašich zásob. Copak se lze netěšit?

The Walking Dead se přišourá v roce 2013 | novinka na Hrej.cz

Dead Island: Riptide

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

Naučí vás dávat si pozor na balící techniky PR úředníků

Pokračování exotické zombie akce s otevřeným světem se neobešlo bez grandiózního odhalení v rámci letošní výstavy E3. Jakoby vývojáři odbyli hráče tvrzením „Jeff vám chtěl Riptide ukázat, ale včera se moc vožral, takže teď spí a já musim stihnout autobus, see ya.“ A skutečně, o nepřímém pokračování se neví téměř nic. Viděli jsme jen logo, které by ovšem mohlo leccos naznačovat. V pozadí obrázku jsou vidět hory a zdárné obrysy stromků. Existuje tedy šance, že se přesuneme z exotického ostrova směrem do lesů, třeba i do chatek s nenápadnou šmírovací dírou ve dveřích? Existuje, podtitul Riptide ovšem v překladu označuje nebezpečný mořský proud… tudíž si začínáme pomalu sypat popel na hlavu a za kalhoty.

Osazenstvo oddělení pro styk s veřejností studia Deep Silver pravděpodobně nějakou dobu strávilo v zaflusaných lokálech balením místního damstva a panstva. Jak jinak by totiž vědělo, že hráči slyší na prachy? A mnohem více na slevy? Dead Island: Riptide, ačkoliv představuje plnohodnotné pokračování, bude v den vydání stát méně než ostatní plnohodnotné tituly. Chcete důvod? Můžete si vybrat z následujících prohlášení – „Blížíme se ke konci konzolového životního cyklu, tudíž dává takováto cenovka mnohem větší smysl.“ versus „Nemrtvé nejsou jen zombie ve hře, ale také polovina našeho technického týmu, který se stará o vyhlazování chyb.“ Áááá třetí možnost je správná.

Dead Island: Riptide vyjde… kdy? Bude nám teprve upřesněno. | novinka na Hrej.cz

The War Z

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

Naučí vás nedělit se. O nic!

Nejmladší z našeho listu, nejambicióznější z konkurence, zároveň také s nejprofláknutějším konceptem, který se poprvé objevil v neodvysílané premiérové epizodě Kouzelné školky. Svět postihla ohromná katastrofa, ulicemi se plouží nemrtvá stáda zombie a vy se s ostatními živými hráči snažíte přežít a zároveň si nahrabat zásoby. A proto se po celou dobu základní hry nacházíte v Coloradu! Jak jste nejspíš pochopili, The War Z je ambiciózní MMO akcí, kde je kladen veliký důraz na spolupráci s živými hráči a přežití. Bohužel si toto tvrzení naprosto odporuje, jelikož vám někdo, kdo vás přivítá pozdravem „Mami, ještě hodinu!“, rozhodně nemůže zachránit kejhák. Ale budiž, budeme anonymním Korejcům věřit.

Colorado samozřejmě nebude jediným dějištěm, pakliže se hra rozeběhne dál, než na metu beta verze, tvůrci pro ni přichystají další oblasti, které se budou inspirovat i jinými regiony, klidně i těmi evropskými. Ehm, kdyby tedy nováčci z Hammerpoint Interactive vzali odvahu do hrsti a navštívili severní cíp Čech, mohli by si odnést spoustu autentického materiálu a možná i několik unikátních hlášek typu „Dej sem tu kameru.“ nebo „Potřebujete ještě tu chlupatou věc?“ se vztyčeným ukazováčkem směrem k producentce ve středních letech. The War Z vypadá na dostupných snímcích překvapivě dobře, doufejme tedy, že i v praxi bude minimálně stejně nakažlivá jako konkurence.

The War Z přichází na konci roku 2012 | novinka na Hrej.cz

Dead State

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

Naučí vás si psát úkoly doma

Tak nám vychcípal jeden celý národ, to je toho. Již nyní bychom mohli následující věty utnout citací českých komentátorů politických novinek ze světa – „Může za to Amerika a jejich touha po ropě!“ Ale neuděláme to, protože děti potřebují osvětu. Dead State se prezentuje jako zombie RPG staré školy… doslova! Parta přeživších se totiž zabarikádovala ve škole, kde musí odolávat nátlaku těžkých časů. Také vás napadá ona unikátní sonická zbraň, která funguje na všechny sluchovody, i ty sebevíc umrtvené? Bohužel, skřípání křídou o tabule se nejspíše nekoná. Neztrácejte hlavu, Dead State, jakožto projekt financovaný investory serveru Kickstarter, není zombie akce v tradičním slova smyslu.

Ve skutečnosti se totiž jedná o komplexní zombie tycoon, jehož primárním obsahem je správa přeživších, všichni ti hekající umrlci obléhající školu jsou jen jakýmsi podprahovým motivem. Musíte totiž shánět jídlo, správně jej rozdělovat, zahánět nemoci, zahánět tvory nosící nemoci a obecně se vypořádávat s rozličnou psychologií postav a prakticky neustále pokřivenou morálkou. Něco nám tedy říká, že se tvůrci skutečně inspirovali školním prostředím, rozhodně ale tím živým. Je tu sice jen jedna překážka, zato zatraceně zubatá – jedná se o projekt financovým kickstarterem, u kterého není nikdy jisté, co je slib a co nápad vyblitý na papír v tom nejextrémnějším bodu kocoviny. V obou případech, štěstí přeje odvážným a nám se tento projekt zatraceně líbí.

Dead State by mohl vyjít do prosince 2013 | karta hry na Hrej.cz

ZombiU

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

NaUčí vás obstojně zombickoU gramatikU

Předpokládáme, že jste viděli britskou královnu. Nyní by vám mělo být dokonale jasné, že Ubisoft neměl s hledáním inspirace při vývoji zombie akce ZombiU příliš práce. Novinka se dočká premiéry ve vodách Nintenda, konkrétně na konzoli Wii U. Titul konceptuálně rozšiřuje jinak dobře známé a zaběhnuté principy. V roli náhodné postavy se snažíte přežít ve zmanipulovaném Londýně – zombifikace není podle Britů vhodný výraz, manipulace ano – když ale zemřete, hra se dynamicky přesune k jiné postavě, jež pokračuje v plnění stanoveného cíle. Po několika hodinách hraní tedy narazíte na postavy, za které jste předtím hráli, jen v o něco ospalejší podobě, než v jaké si je pamatujete.

ZombiU nebude nikterak hardcore záležitostí, jejím primárním účelem je bavit majitele nové konzole a strašit nachytané oběti vtipných prodavačů, připichujících hře popisek „Jako Mario, jen afričtější.“ Ovladač ve stylu tabletu tak zobrazuje stav vašeho batohu, energie, životů, skvěle také odráží kapky krve dopadající na displej z vašeho alergií postiženého nosu. A věřte nám, alergie není talent, nýbrž nemoc. A ne, není součástí balení jako kupón k DLC. ZombiU je zkrátka prvním krokem Nintenda k přesvědčení hardcore hráčů, že i Wii U má v jejich případě smysl.

ZombiU vyjde s Wii U, nejspíše tedy do konce tohoto roku | první dojmy na Hrej.cz

Human Element

Zombie mix: budoucnost je mrtvá
i Zdroj: Hrej.cz

Naučí vás zacházet s Bowlingovými koulemi

Robert Bowling, někdejší hyper-hyperaktivní komunitní manažer střílečky Call of Duty, nedávno opustil svou letitou pozici, založil studio Robotoki a rozhodl se, že si splní sen. Chce totiž naučit lidstvo, jak se má chovat, jak jinak, než prostřednictvím morálně rozpolcené a zatraceně nadějné next-gen zombie akce Human Element. Hra útočí na základní lidské smysly, musíte totiž přežít a zároveň se postarat o druhou postavu. Donesete manželce květiny, burákové máslo a dáte jí masáž chodidel uprostřed ulice plné zombie? Ne? Nelze, nebudete mít totiž na výběr. Human Element tak bude jedním z prvních titulů, který se zaměřuje na opravdovou myšlenku, nejen na násilí jako takové.

Za vznikem této hry nejspíše nevězí žádné opravdové poselství. Vidíme to následovně. Robert se jednu těžkou etapu svého života – když vyšlo nové DLC pro Modern Warfare 3 a on jej musel s přáteli důkladně testovat – vracel domů pravidelně pozdě a naplněný limonádou, jeho ženě se to přestalo líbit a tak si jí musí udobřit vyvinutím Human Element, která je založená na vztazích. Proslýchá se, že se vývoje zúčastnil i pan doktor Radim Uzel, jenž celému týmu dával cenné rady o tom, jak se vyhnout manželským povinnostem a zároveň být nejlepší v Call of Duty. Pokud to dobře dopadne, nadějná post-apo akce bude úplně jako Call of Duty jen z poloviny.

Human Element vychází na nové železo v roce 2015 | novinka na Hrej.cz

Také mají zuby a nebojí se je použít

The Walking Dead (srpen) - Třetí epizoda komixově laděné adventury, kde se snažíte nelogicky vyřešit logické věci, vychází již příští měsíc, opět pod taktovkou studia Telltale Games

Dead Space 3 (2013) - EA udělala průzkum, zeptala se největších fanoušků přímo v jejich růžových pokojících a Dead Space 3 přetvořila na kooperační akci, kde se tma používá k zakrytí nedokončených částí úrovní

Dead Rising 3 (oficiálně neexistuje) - Capcom to nechce říct, ale skutečně pracuje na otevřené zombie akci, která se nebojí říznout do živého, třeba i pálivou omáčkou

The Last of Us (listopad) - Žádné zombie, jen parazitickými houbami nacucaní lidé, kteří vám půjdou po krku ve vlajkové lodi PlayStation 3, v thrilleru The Last of Us

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama