Yoshi's Crafted World
i Zdroj: Hrej.cz
Yoshi's Crafted World Recenze Yoshi's Crafted World

Yoshi's Crafted World

Pavel Makal

Pavel Makal

27. 3. 2019 19:23 2
Reklama

Když pracujete s hrami, není o zážitky nouze. Některé jsou veselé, některé méně a některé jsou zkrátka a dobře bizarní. Do té poslední kategorie patří ten z předloňského Nintendo Post E3 eventu. Když se z ničeho nic objevil na plátně roztomilý malý dinosaurus a za doprovodu hudby jako vystřižené z libovolného pořadu pro nejmenší se jal ťapat po barevném světě z papíru, zhruba šedesát dospělých lidí v publiku napřed zatajilo dech a následně unisono vyloudilo zvuk, který běžně známe tak možná od maminek, jejichž potomek se třeba poprvé usmál, posadil, případně vyprázdnil do nočníku. Tedy zvuk plný štěstí a lásky.

NEBRAŇTE SE ROZTOMILOSTI!

Byv životním cynikem, prost potomstva, věnoval jsem kolegům poněkud nevěřícný úšklebek. Jenže přeci jen pod tvrdou krustou, dlouhé roky pečlivě budovanou hraním těch nejdrsnějších her a sledováním těch nejdrsnějších epizod Výměny manželek, bylo mé srdéčko dobromyslným hrdinou a jeho kamarády zahřáto. Kdyby mi ale někdo tenkrát řekl, že na mě nakonec zbyde povinnost popasovat se se hrou v recenzi, považoval bych jej za blázna. Nicméně člověk míní a líní autoři mění, o recenzní klíč se nikdo nepřihlásil, a tak jsem si jednoho chladného večera počátkem jara udělal kakao, nasypal do něj pořádnou porci miniaturních maršmelounů na posilněnou a dal se do hraní. A rozhodně jsem nelitoval!

přestože svým obsahem může zabavit i staršího hráče, největší úspěchy z mého pohledu bude slavit u rodin s dětmi.

Rozhodně je ale na místě jedno upozornění – pokud se vám skutečně velmi dětské pojetí příčí a plošinovky s Mariem jsou maximem toho, co jste v tomto ohledu schopni či ochotni vydržet, není Yoshi pro vás. A přestože svým obsahem může zabavit i staršího hráče, největší úspěchy z mého pohledu bude slavit u rodin s dětmi, protože poměrně jednoduchou hratelnost zvládnou i malí hráči a pokud ne, i průměrně šikovní rodiče jim budou schopni bez problémů pomoci. K dispozici je nejen extra jednoduchý herní režim, ale i kooperativní hraní pro dva.

POŘÁDNÁ ŠLAMASTYKA

Yoshi ve svém novém dobrodružství opustil svět bavlnek a v novince se setkáte s prostředím, jenž tvoří papír, karton, knoflíky, hadříčky a spoustu dalších předmětů, které nechybí ve scrapbooku žádné správné tvořilky. Celý svět budete objevovat v 2,5D zpracování, různé cestičky vás mohou zavést mimo základní dva směry, v praxi se ale jedná o poměrně klasickou 2D skákačku. Yoshiho motivace je jasná – na začátku hry jsme svědky spokojené zábavy Yoshiho a jeho kamarádů, která ale netrvá dlouho a je náhle přerušena podlým útokem Bowsera juniora a Kameka. Tito dva zlobivci zničili Sundream Stone a pětice drahokamů, jenž jej zdobila, se rozkutálela do všech koutů. S ohledem na to, že Sundream Stone umí plnit sny, je záhodno, aby je malý dinosaur našel co nejdříve, a hlavně aby zamezil tomu, že padnou do rukou zmíněným zloduchům. Kdo by také chtěl zažít splněné sny Kameka nebo malého Bowsera, že.

K tomuto úkolu máte k dispozici několik zásadních schopností. Když pomineme možnost skákat na nepřátele, jak je v plošinovkách zvykem, budete své soky především pojídat a blíže nespecifikovaným fyziologickým procesem je měnit na vajíčka. Ta můžete následně vrhat na aktivní předměty v okolí a třeba si otevřít cestu dál, nebo najít nějaký ten skrytý bonus. Nebo se zbavit protivného protivníka. Hovoříme-li o bonusech, zajímat vás budou především kytičky, ale také peníze. Kytičky jsou zapotřebí k postupu do dalších úrovní, mimo to vám ale po dohrání zpřístupní další nemalou porci obsahu. Za peníze si můžete kupovat lootboxy.

VYMYSLEL JSEM SPOUSTU NÁPADŮ. ÁÁÁŮŮŮ.

Lekli jste se? Cha! Nebojte. Za penízky si můžete kupovat speciální vajíčka, která obsahují kostýmy pro vašeho hrdinu. Některé jsou poměrně vtipné, s ohledem na obecnou nápaditost hry mi ale u jiných přišlo, že si s nimi mohli autoři více vyhrát. Každou úroveň si po dohrání můžete dát znovu, ale opačně. Je vtipné, že v tu chvíli vidíte úroveň skutečně z druhé strany, včetně různých spojovacích materiálů, které drží celé to rozkošné dioráma pohromadě. Navíc se v některých ohledech změní hratelnost, například musíte zvolit jinou trasu, a také máte nový úkol – najít zaběhnuté pejsky Poochy. Kromě toho, že je tak prověřena vaše pátrací schopnost v pestrobarevném terénu je navíc tento režim opatřen neúprosnou časomírou. Úspěch je ale odměněn bonusovými kytičkami, a těch není nikdy dost.

Jednotlivé světy opět dobře vybírají motivy, které jsou dětem blízké.

Jestli Yoshi’s Crafted World v něčem opravdu exceluje, pak je to nápaditost. Jednotlivé úrovně jsou prostě půvabně poskládané a navíc i herní náplň dostává neustále potřebné injekce novinek. K duhu přijdou i minihry, v nichž budete například ostřelovat cíle z jedoucího vláčku, případně si užijete mecha akci s kartonovým robotem. Jednotlivé světy opět dobře vybírají motivy, které jsou dětem blízké, a tak není nouze o zvířátka, nindži, piráty, podíváme se do vesmíru, do cirkusu a tak podobně.

TENTOKRÁT BEZ STRESU

Jak už jsem psal – hra rozhodně není náročná, nečekejte zběsilý prstoklad, který po hráči mnohdy vyžaduje Mario a jemu podobní. Tohle není hra, která by vás nutila ke zběsilému úprku vpřed a chválila vás za co nejrychlejší postup. Naopak, Yoshiho si nejvíce vychutnáte v poklidném duchu, jímž je celá hra prodchnutá. Budete cupitat s malým plyšovým dinosaurem po jednotlivých úrovních, hledat skryté poklady, kochat se drobnými detaily, jimiž vývojáři z Good-Feel svou hru vyšperkovali a velmi často se se vší tou roztomilostí budete chtít podělit s někým dalším, i když hrozí, že si tím vysloužíte opovržlivě uceděnou narážku, obsahující termíny jako „třicetiletej chlap“ a „kouzelná školka“.

Musím se přiznat, že jsem nakonec na onen vlak roztomilosti naskočil docela rychle a poměrně ochotně. S jedinou výjimkou, a tou je hudební doprovod. Mám s ním problém ve velké části her od Nintenda a v případě Crafted Worldu už pověstný pohár skutečně přetekl a hru jsem při delších seancích hrál raději s vypnutým zvukem. Pokud nepatříte mezi fanatické fanoušky flétny, pravděpodobně na tom budete dost podobně.

HREJTE SPOLU!

Naopak vůči technické stránce nelze říct křivého slova. Hra vypadá skutečně velice půvabně, a to jak na velké obrazovce, tak i v handheldovém režimu. Z celého titulu čiší nesmírná hravost, dobrá pohoda a příjemná, byť trochu lenivá zábava. Upřímně, tahle hra nemá takový sexappeal, jakým nás předloni upoutal Mario ve své Odyssey. Ani není tak univerzálně doporučitelná. Jestli po večerech drtíte Sekiro, Hollow Knighta nebo Dead Cells, asi jste tady na špatné adrese. Pokud ale máte doma ratolest, s níž byste se rádi pustili do hraní, ale GTA vám zatím přijde jako příliš velké sousto, měl by se vám Crafted World určitě dostat do hledáčku. Nintendo tyhle věci zkrátka umí.

Yoshi's Crafted World
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Patrně nejvíc cukrkandlová hra, s jakou se letos setkáme. Ale také žhavý kandidát na příjemně strávený čas s mladší ratolestí, případně na pohodové relaxační hraní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama