Článek Yetisports – se sněžným mužem kolem světa

Yetisports – se sněžným mužem kolem světa

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

6. 9. 2006 22:58
Reklama

Když na začátku roku 2004 spatřil světlo světa první díl s podtitulem Pingu Throw, málokdo čekal, jaký ohromný boom bude odstartován. Při bližším prozkoumání ovšem zjistíme, že tento úspěch nebyl náhodný.

KRŮČKY NA VÝSLUNÍ

Chris Hilgert totiž dokázal do svého dílka zakomponovat několik prvků, díky kterým se z na první pohled obyčejné flashové hry stal titul neobyčejný – výbornou grafiku, velmi originální nápady, neotřelé prostředí. Dále pak velmi chytlavou hratelnost, roztomilé tučňáky libující si ve sportovních hrátkách a v neposlední řadě samotného charismatického sněžného muže. Připočteme-li si v dnešní době již standardní možnost porovnávat své nejlepší výkony s ostatními hráči na internetu, je zřejmé, že toto je vynikající základ pro vytvoření takřka kultovní hry.

POČÁTKY SÉRIE

Jak jsem již zmínil, vše začalo vydáním prvního kousku patřičně nazvaného Pingu Throw. Nešlo o nic jiného než o jakousi variaci na baseball, přičemž na pálce byl náš Yeti. Stál pod skálou, z níž skákali nebozí tučňáčci a nechali se odpalovat. Hlavním úkolem bylo, podobně jako v několika dalších soutěžích, doletět co nejdále. Zprvu nebylo možné let zakrslého ptáka nikterak ovlivnit, to se ovšem změnilo po vydání SE verze. Zde je vedle správného načasování odpalu potřeba manipulovat s opeřencem tak, aby pěkně plachtil a rozrážel vzduch co do rozlohy nejmenší plochou těla. Hratelnost ani po dvou letech neztratila své kouzlo, a tak se není čemu divit, že právě Pingu Throw je na prvním místě v právě probíhající anketě o nejlepší titul z řady Yetisports. Chcete-li se hlasování také zúčastnit, můžete tak učinit na jejich oficiálních stránkách.

Druhé a třetí pokračování se, stejně jako to první, odehrává na zasněžené Antarktidě. Z hlediska kvality se jedná o slabší dílka, nicméně i ta mají něco do sebe a jistě stojí za vyzkoušení. Hlavní náplní Orca Slap je hod sněhové koule na letícího ptáka, který se po zásahu hroudou zapíchne do terče, v Seal Bounce, patrně nejslabším dílu, prozměnu vrh tučňáka do výšin.

CESTA DO TEPLÝCH KRAJIN

Ač se mohlo zdát, že vývoj série spíše stagnuje, koumák Chris Hilgert nezahálel a rozhodl se změnit prostředí. Z mrazivého jižního pólu putoval sněžný muž i se svými opeřenými přáteli směrem na sever, k protinožcům. Vydání čtvrtého dílu s podtitulem Albatros Overload nechalo ještě více rozhořet celosvětovou mánii okolo Yetiho. Na prosluněných australských plážích musel hráč za pomoci Albatrosů odnést tučňáka co nejdále, přičemž musel počítat zejména s omezeným počtem mávnutí křídel. Úspěch se opět opíral o skvělou hratelnost a grafiku, ale na to jsme si již v předchozích částech zvykli.

Nedlouho nato spatřilo světlo světa pokračování s pořadovým číslem pět – Flamingo Drive. Děj se tentokráte přesunul do krajin ještě teplejších, do kolébky lidstva, Afriky. V nevelké vzdálenosti od vrcholu Kilimandžáro, jenž je vyobrazen v pozadí, hraje Yeti spolu s místní zvířenou golf. Namísto hole mu však posloužil pelikán, překážky s radostí představují sloni, kterým zdatně sekundují žirafy a hadi. Stejně jako v díle minulém i zde jde o to dopravit tučňáka, jenž se zhostil role golfového míčku, co nejdále. V mém osobním žebříčku je tento díl na prvním místě, dle oficiální ankety na druhém - zkrátka za stažení rozhodně stojí.

JÍZDA NA PRKNECH

Šesté pokračování bohužel tolik ovací nesklidilo. Big Wave představil surfování na obří vlně, autorovi se ale nepodařilo navázat na předchozí klady svých her. Místy až toporné ovládání sráží Velkou Vlnu hluboko pod předchozí dva…

Naopak sedmý díl Snowboard Freeride, v němž autor zabrousil do svého rodného Rakouska, je na tom o poznání lépe. Jízda dolů po alpském svahu dokázala pobavit nejednoho příznivce zimních sportů. Mezi hlavní klady patřilo zejména veskrze jednoduché ovládání, dobře zvládnuté freestyle prvky a nápaditá grafika. Pocit, že se jedná o nastavovanou kaši, který mnoho hráčů mělo u šestého dílu, se tentokráte nekoná.

POSLEDNÍ EPIZODY

To se už ale nedá říct o osmém, popřípadě devátém pokračování série. Osmička, s podtitulem Jungle Swing, nás zavede do parné brazilské džungle, úkolem je vyškrábat se co nejvýše. Celkový dojem sráží nejen nepřítomnost tučňáků, ale zejména přehnaně těžké ovládání.

Následné vydání Final Spit naznačovalo, že je všem pokračováním konec. Podle oficiálních popisků se sněžný muž zbláznil, unesl dvě lamy a teď za pomoci jejich slin střílí po nebohých tučňáčcích. Nápad to je sice originální, zpracování již bohužel ne. Odpustíme-li si totiž aktéry účinkující ve hře, vyjde nám prachsprostá střílečka…

Chris Hilgert si ale své rozhodnutí o konci Yetiho putování rozmyslel a přesně dva roky od vydání Pingu Throw spatřila světlo světa epizoda s pořadovým číslem deset. V Icicle Climb, jak se tento díl jmenuje, se opět vracíme na počáteční místo celého putování, do Antarktidy. Vrací se také originalita a výborná hratelnost, a tak nic nebrání tomu, aby se prozatím poslední pokračování zařadilo po bok lepších titulů ze série. Oč vlastně jde? Hráč, v roli sněžného muže, skáče na trampolíně a hází proti ledové stěně rampouchy, čímž vytváří jakési schůdky pro tučňáka. Ten dokáže vyskočit pouze do omezené výšky, takže k dosažení nejlepšího výsledku je třeba házet co nejpřesněji, což si vyžaduje dobrý postřeh.

Poslední dva zmíněné tituly prozatím nebyly uveřejněny k volnému stažení, dají se ale hrát zdarma na homepage autora.

CO BUDE DÁL

O tom, kterým směrem bude kultovní série Yetisports pokračovat, můžeme jen spekulovat. Nejpravděpodobnější je však komerční cesta. Tvůrce má co napravovat – po fiasku s vydáním Yetisports Deluxe, ve kterých byly pouze zpoplatněny upravené verze prvních dvou epizod, se již nyní připravuje 3D akráda Yetisports Arctic Adventures. Dá se také předpokládat, že bude vytvořena Java verze zbývajících dílů - v tuto chvíli si na mobilu můžete zahrát sedm částí, nicméně toto číslo jistě není konečné. Na oficiálních stránkách se neustále zveřejňují nové a nové minihry připravující komunitu na příchod velké komerční pecky. Bude to ale skutečně pecka, anebo půjde o další nastavovanou kaši? Na tento verdikt si musíme ještě chvíli počkat… Prozatím se musíme spokojit s onou desítkou vydaných freewarovek, jejichž shrnutí jste si právě měli možnost přečíst.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama