WSC Real 09 Recenze WSC Real 09

WSC Real 09

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

18. 5. 2009 22:35
Reklama

Na tomto místě už ale všechny prasečí dvojsmysly končí – leží před námi nejnovější ročník snookerového simulátoru, WSC Real 09, a je tak vážný, jak jen simulátory umí být. Než se ale dostaneme k jeho hustopřísné propírce, zahrajeme si malou popularizační hru. Jak už jste zřejmě pochopili z obrázků pod tímto odstavcem, snooker je v podstatě kulečník. Právě tenhle je označován za královskou disciplínu a hraje se na monstrózním stole o rozměrech dvou průměrných chlapů ku jednomu průměrnému chlapovi. V potápění se vždy střídá červená koule s jednou z šesti barevných koulí, hodně se u toho dělá matematika, a když někdo v hledišti zakašle, rozhodčí ve fráčku jej slovně utiší. Co je ale možná zajímavější, hogofogo oblečení hráči za tuhle hru vydělávají nechutné částky, a zda se chcete něco přiučit, sledujte je na Eurosportu. Na všechny ostatní, podrobné otázky dostanete fundované odpovědi přímo ze hry WSC Real 09, jež obsahuje pravidla nejznámějších kulečníkových her, samozřejmě včetně snookeru.

Štěstíčku se musí naproti

Pokud tedy nevíte, kdo je Ronnie O’Sullivan, jaká je nejvyšší možná hodnota náběhu a co dělat s touching-ballem, vřele vám doporučujeme projít pravidla – bez jejich alespoň zevrubné znalosti se v tomhle případě neobejdete. Vhodné je rovněž vyzkoušet si před samotným hraním základní situace v tréninkovém režimu, kde vám virtuální trenér sám nejprve předvede, jak byste měli provést strk tágem a poté se jej budete snažit napodobit. Asi to z vás neudělá instantního snookerového profíka, ale nově nabyté zkušenosti zcela určitě zúročíte. Ať už jako sám člověk nebo vámi vytvořená herní postava, kooperující v pozadí s jednoduchým RPG systémem. Za každý zvládnutý tréninkový strk dostanete jeden bodík, který můžete libovolně rozdělit mezi základní atributy jako přesnost, rychlost nebo umění falše. Nic světoborného, ale sympatické je, že ve hře rozdíl mezi zelenáčem a naboostovaným borcem ze špičky světového žebříčku zaručeně poznáte.

Recyklace – základ zdravé společnosti?!

Ať už ale budete hrát v kůži kohokoliv, to hlavní zůstane na vás. Jde samozřejmě o míření, výběr síly šťouchu a případné nahrávání si do výhodných pozic. Pokud jste hráli předchozí ročníky této série, systém vás nepřekvapí, co víc, na zadek si z něj nesednete ani v případě, že jste WSC nehráli. Jestli máte zkušenost s nějakou jinou kulečníkovou hrou, možná si řeknete, že nic nového, nežli šipkami znázorněnou trajektorii zasažených koulí vymyslet zkrátka nejde, jenže s tímto alibistickým odůvodněním už po ta léta, co série WSC vychází, tak nějak ztrácíme trpělivost.

Každý, kdo se ve skutečném životě někdy sklonil nad kulečníkový stůl, moc dobře ví, že by nelimitující pohled z první osoby s možností mířit pouze okem zvedl úroveň zábavy a autentičnosti o stupeň výše. Jenže to by se museli vývojáři přinutit k obměně a ne jen k recyklování již zaběhnutých mechanismů. Abychom však na hru nesnášeli pouze blesky, můžeme vypíchnout alespoň snahu zpříjemnit ovládání, ke kterému můžete využít jak šipky (přesnější), tak myš v kombinaci s klávesnicí (rychlejší). Stále však platí, že jediným doopravdy reálným prvkem zůstává skvělá fyzika koulí, držící WSC Real 09 nad vodou.

Glo, glo, glo až ke dnu...

Kdybychom měli zůstat v téhle bazénové terminologii, zbytek hry se potápí jako slavný Titanic. Největší problém je s kamerou, která jednoduše nedovoluje obejít si stůl, podívat se na situaci hezky zblízka a nabídnout hráči komfort ve výběru dalšího kroku. Sami tedy určitě poznáte, že je nejvýhodnější sledovat hru kolmým pohledem na plátno stolu, odkud sice nemůžete vidět všechny záludnosti, ale stále máte větší kontrolu než při pohledu od tága. Navíc ještě nemusíte zblízka koukat na graficky odpudivé hnáty šťouchaře a drasticky nepřesnou animaci tága při nárazu do bílé koule.

Dalším bodem kritiky musí být zákonitě prezentace, která skutečně vázne, a poznáte to během několika minut! Stále se opakující animace slavných příchodů ke stolu, nepřirozené pohyby, komentář sušší než bondovské Martini a takhle bychom mohli pokračovat až ke snad jediné skladbě z „nadupaného“ soundtracku. No a myslíte, že na tom něco mění přítomnost slavných jmen a tváří? Nebo snad rozšířená možnost šťouchnout si vedle snookeru i klasický pool či jiné varianty? Houbeles! Kdo vlastní jakýkoliv předchozí díl, může WSC Real 09 s klidným svědomím minout, všichni ostatní dostanou za své peníze sic fungující, ale třeskutě nezáživný produkt, jenž láká vypjatými momenty jen zřídka.

WSC Real 09
Windows PC

Verdikt

WSC Real 09 se sice oproti svým předchůdcům honosí vylepšeným jménem, nicméně každý, kdo už měl v minulosti tu čest, ucítí velký problém. Hra nepřináší vůbec nic nového, těží z již zaběhnutých mechanismů a my nevidíme důvod, proč ji starým harcovníkům doporučit. Nováčkům by hra mohla na nějaký čas vystačit, pak se ale stejně všichni sejdeme ve skutečných hernách!

Co se nám líbí a nelíbí?

Stále perfektní fyzikální systém kolize kulečníkových koulí, alespoň snaha o zkvalitnění ovládání, rozšířená editace postavy a růst jejích atributů
Už pár let to samé, ani špetka nových nápadů, otřesná prezentace zápasů, zastaralá grafika, nezáživný koment
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama