Wallace and Gromit in The Bogey Man Recenze Wallace and Gromit in The Bogey Man

Wallace and Gromit in The Bogey Man

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

9. 8. 2009 22:50
Reklama

V předcházejících třech měsících jsme si mohli zvyknout na krásné pravidlo, co otočení listu na nástěnném kalendáři, to nová epizoda adventurní série Wallace and Gromit. Letní prázdniny se nám pomalu přehoupávají do své druhé poloviny, což znamená jediné – čtvrtá, finální epizoda první série Wallace a Gromita je tady, podařilo se tvůrcům vydržet u vzestupné tendence kvality jednotlivých pokračování?

Pokud jste neměli tu čest s předchozími díly, vězte, že série Wallace and Gromit Grand Adventures vznikla pod záštitou vývojářské společnosti Telltale Games, specialisty na epizodické hraní. Jde o jakousi virtuální konverzi na motivy populárního seriálu o bláznivém vynálezci Wallaceovi a jeho psovi Gromitovi, který, zdá se, pobral minimálně dvakrát více inteligence než jeho dvounohý páneček. Celá série se tak proslavila zejména humornými scénami, kdy musel Gromit zachraňovat zpackané Wallaceovy pokusy. Význam čtvernohého miláčka ještě stoupnul v epizodě Muzzled, v níž si dokonce zahrál v hlavní roli téměř většinu děje.

Jestli jsme něco předchozím dvěma epizodám vytýkali, pak to byla malá, prachbídná provázanost zápletky s předchozími díly. Postavy se sice tu a tam zmínili o událostech minulých, o konečném vyřešení situace jsme se bohužel nikdy nedozvěděli. Tentokráte se ale dočkáme změny – když Wallace nechtě požádal sousedku o ruku, rozumějte, shýbl se pro kovovou matku a nemotorným gestem ji uvedl do rozpaků, netušil ještě, jak nedozírné důsledky bude toto nedorozumění mít. Miss Flitt je totiž do vdávání jako divá, chudák Wallace se při jejím monologu nestačí bránit argumentům a vše vypadá, že jej od chomoutu nedělí více než pár hodin. Ještě ale, že má svého geniálního přítele, psíka Gromita, který se jej, ostatně jako vždy, pokusí z problémů vysekat.

Na pozvání slečny Flittové do městečka přijede její tetička, paní Prudence, která je ochotná popřát Felicite hodně štěstí do společného života s šíleným badatelem, v cestě však může stát jediný zádrhel – Wallace nesmí být členem prominentního golfového klubu. A hle, řešení problému je na světě, stačí pouze přijít na to, jak Wallace do klubu dostat a máme po problémech, že? Jenže nebyla by to série Wallace a Gromita, aby se za tímto zdánlivě snadným úkolem neskrývala hromádka ještě větších problémů. Předně, klub jmenuje nové členy na základě doporučení některého ze stávajících hráčů, nováček ale může být pouze jeden, takže není divu, že si na něj brousí zuby i např. místní policista, Constable Dibbins, jehož morálka padá téměř okamžitě kamsi k absolutní nule, což značí jediné – pro získání členského místa je ochoten udělat prakticky cokoli…

Celá zápletka se tak během několika desítek minut patřičně zamotá, na rozdíl od minulého dílu si řádně zahrajeme za obě dvě postavy. Jak dějová linie, tak i logické hádanky si pro nás do finále série nachystaly jednu zásadní změnu – o několik řádů dospěly. Pakliže jsme si v minulých dílech hráli s vynálezy všeho druhu, tentokrát si prohlížení všemožných papírků s poznámkami vyžádá o mnoho víc času, což znamená jednak větší možnost záseků, jednak také mnohem větší radost z pokoření úkolu. Zároveň však zůstal starý, dobrý, možná trošku suše britský humor, výtečně ladící s celkovým charakterem hry. Zejména scény se slečnou Flitt a její povedenou tetičkou způsobí nejeden poprskaný monitor, což ale jen splňuje poslání série Wallace a Gromita.

Stejně jako v Muzzled se tvůrci i v The Bogey Man snaží vyhnout případnému stereotypu, zejména pak výběrem lokací. Ve Wallaceho domě se odehrává mizivé procento děje stejně jako na náměstí, naopak nová lokace golfového klubu, nutno podotknout, že velmi vkusně zařízeného, se stane hlavním útočištěm po většinu ze zhruba čtyř hodin hraní. Ty utečou doslova jako voda, pakliže se vyhnete nepříjemným zásekům, za což lze vděčit krom scénáře také výtečnému audiovizuálnímu zpracování, jež patří k hlavním pilířům úspěchu celé série Wallace and Gromit Grand Adventures. Zejména pak překvapila zmiňovaná lokace golfového klubu, v níž se nachází nespočet vynálezů a relaxačních možností, od čaje po páté, šipky, až po kulečníkový stůl. Tvůrce závěrem musím také pochválit za eliminaci bugů, neboť jsem na rozdíl od minulých epizod nenarazil na ani jeden zádrhel.

Wallace and Gromit in The Bogey Man představuje velmi příjemné zakončení série, jež se sice nese v o něco jiném duchu než díly předchozí, na druhou stranu se tak nemusíme bát o případný stereotyp. Obrovská porce humorných scének, zajímavé zvraty, to vše hovoří jasně pro koupi a strávení několika příjemných večerů ve společnosti vynálezce Wallace a psíka Gromita. The end, těšíme se na další sérii!

Wallace and Gromit in The Bogey Man
Windows PC

Verdikt

Wallace and Gromit in The Bogey Man zakončuje první sérii na velmi solidní úrovni, zejména díky velké porci humoru dokáže zabavit na pěkných pár hodin.

Co se nám líbí a nelíbí?

Obrovská porce humoru, nová lokace golfového klubu, audiovizuální zpracování, dospělejší logické hádanky.
Větší možnost záseků, hra nemá takový spád jako předchozí díly.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama