V kůži Mavericka - které hry z vás udělají letecké eso ve stylu Top Gun?
i Zdroj: Paramount Pictures
Témata Článek V kůži Mavericka - které hry z vás udělají letecké eso ve stylu Top Gun?

V kůži Mavericka - které hry z vás udělají letecké eso ve stylu Top Gun?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

25. 5. 2022 19:25

Seznam kapitol

1. LICENCOVANÉ HODY 2. CLANCY A SPOL 3. V TRENAŽÉRU I NA CESTÁCH

Pete "Maverick" Mitchell je zpátky a s ním i ikonický snímek Top Gun. Při té příležitosti jsme si připomněli pár her, které vás posadí do kokpitu nejmodernějších stíhaček a obvykle z vás bez námahy udělají skutečné letecké eso...

Reklama

Do kinosálů po celém světě se po bezmála čtyřiceti letech vrací letecká legenda. První Top Gun patří k ikonickým béčkům, kterému se jedni vysmívají, druzí jej milují a nostalgicky na něj vzpomínají. Jeho letošní pokračování s podtitulem Maverick mělo ambice do kinosálů vedle fanoušků původního nahnat i nové příznivce stíhacích letounů a mužů v slušivých uniformách. Už teď navíc víme, že se to podařilo až překvapivě dobře a z vlastní zkušenosti můžu říct, že je Top Gun: Maverick jedním z nejpovedenějších, nejhlasitějších a nejzábavnějších akčních blockbusterů posledních let.

Pozvánka do kina - Top Gun: Maverick
i Zdroj: CinemArt

Pozvánka do kina - Top Gun: Maverick

Jeden z nejlepších pilotů na světě, Pete „Maverick“ Mitchell, se vrací do akce. Do kin s ním přilétá pokračování jednoho z…

Komerční sdělení
25. 5. 2022 12:00

Při sledování leteckých brikulí Toma Cruise v kůži Peta “Mavericka” Mitchella a dalších elitních letců se ale určitě v nejednom divákovi probudí svrbění v prstech. Díky hrám totiž už dávno nemusíte stamilionové stíhací letouny obdivovat jen na plátně, ale velmi jednoduše lze sednout i do virtuálního kokpitu. Pojďme si připomenout pestrý výčet her, které z vás udělají skutečné letecké eso. Nebo vám alespoň dají takovou možnost.

Celkem záměrně se zaměřím především na arkádovější hry. Přece jen fanoušci simulátorů žádné podobné texty nepotřebují a chuť se z fleku stát nejobávanějším armádním pilotem bude převažovat mezi casual diváky, ačkoliv simulace úplně opomenout nelze. Také se vzhledem k filmové předloze podíváme do současnosti a stranou necháme druhoválečné a jiné historické letectví.

S LICENCÍ NEJDÁL DOJDEŠ

Ačkoliv jsem o pár řádků výše avizoval, že sáhneme spíše mezi arkády, začít musím právě simulátorem. Respektive hrou, která má slovo simulátor přímo v názvu, ačkoliv je při určitém nastavení otevřená všem hráčům. Předloňský Microsoft Flight Simulator nás uchvátil mnohým, ať už fantastickou grafikou, efekty počasí a oblak, nebo kompletně zpracovanou Zemí. Dosud šlo o výhradně civilní záležitost, což se ale mění právě s příchodem filmového Top Gunu do kin. Doprovodí jej totiž oficiálně licencované DLC.

Samotné vydání provázelo hodně tajemství. Vyšlo ale dnes a autoři konečně odhalili, co všechno na hráče připravili. Proletí se v F/A-18E Super Hornet s tematickým potiskem a může splnit několik výzev inspirovaných filmem. Vedle přistání a startu z letadlové lodi  jde také o nízké průlety nebezpečným terénem. Zajímavé překvapení ale čeká i na fanoušky budoucnosti létání.

ESO V RUKÁVU

Microsoft Flight Simulator ale překvapivě není jedinou hrou spojující síly s filmovým pokračováním. Atraktivního DLC se totiž dočká i nejaktuálnější pokračování ikonické série Ace Combat s číslovkou 7 a podtitulem Skies Unknown. Balíček by měl vyjít 26. května a je jisté, že i v tomto případě bude prim hrát F/A-18E Super Hornet se speciálním potiskem. Pamětníci můžou naopak skočit do F14A Tomcat, kterým v původním filmu létal Maverick s Goosem. V balíčku je ukrytý ještě třetí letoun, ten je ale kvůli spoilerům brán jako překvapení pro hráče.

I nad rámec DLC je ale Ace Combat 7 jednou ze nejatraktivnějších možností pro zájemce o virtuální pocit leteckého esa. Vyšel v roce 2019 po dlouhých letech čekání a přinesl o něco přístupnější a modernější herní systémy než předchůdci. Prim hraje správně blockbusterový příběh o konfliktu mezi fiktivními zeměmi a divoká arkádová hratelnost s dramatickými souboji ve vzduchu i proti pozemním cílům.

Hráč se také podívá do kokpitu existujících i fiktivních stíhaček a skrze celkem rozvětvený technologický strom si odemyká nové vybavení, vylepšení i samotné typy strojů. Zvláštním tahákem Ace Combatu 7 je pak režim VR se speciálně designovanými misemi. Asi není třeba dodávat, že letecký boj sedí virtuální realitě dokonale a dodnes jde o jeden z nejšílenějších pocitů, které můžete s helmou na hlavě při hraní zažít. Příjemný je i fakt, že je režim dostupný na asi nejrozšířenějším zařízení PSVR.

Příští Ace Combat bude poháněn Unreal Enginem 5
i Zdroj: Hrej.cz

Příští Ace Combat bude poháněn Unreal Enginem 5

Jeden z praotců arkádového létání moderních letounů se po pětadvaceti letech dočkal oznámení nového dílu. Ace Combat 7:…

20. 8. 2021 13:40

Po úspěchu sedmičky a oslavě dvaceti pěti let značky se také Bandai Namco rozhodlo potvrdit vydání osmého dílu, využívajícího Unreal Engine 5. Arkádoví letci se mají i do budoucna na co těšit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama