Unity chce poplatky za instalace her. Vývojáři se bouří
i Zdroj: Unity Technologies
Novinka Unity chce poplatky za instalace her. Vývojáři se bouří

Unity chce poplatky za instalace her. Vývojáři se bouří

Jakub Trebichavský

Jakub Trebichavský

13. 9. 2023 11:30 4

Společnost Unity Technologies představila plány pro nový systém zpoplatnění svého herního enginu Unity. Úmysly společnosti jsou kritizovány vývojáři, pro které by implementace nově představených poplatků byla značnou zátěží.

Reklama

  • Společnost Unity Technologies chce zavést poplatky za první instalace her vyvinutých na Unity na každém unikátním zařízení
  • Původně společnost chtěla zpoplatnit každou instalaci
  • Proti kroku se kriticky postavila řada herních studií 

Bizarní situace nastala po představení budoucích plánů společnosti Unity Technologies. Ta je vlastníkem herního enginu Unity, na kterém běží obzvláště nezávislé a mobilní hry, ale i spousta velmi populárních titulů. Krom mnoha dalších můžeme zmínit například karetní hru Hearthstone, budovatelské Cities: Skylines nebo plošinovku Cuphead.

Jádro problému spočívá v kontroverzním rozhodnutí společnosti zpoplatnit instalace her, které byly (či budou) na Unity vyvinuty. Poplatky se budou vztahovat i na již dříve vydané tituly. Zavedeny by měly být od 1. ledna 2024.

Kritériem pro spuštění poplatků má být 200 000 dolarů v tržbě za období 12 měsíců či 200 000 prodaných kopií hry od jejího vydání. Částky, které by vývojáři museli platit, se liší dle konkrétního předplatitelského plánu, ale dosáhnout by mohly až 0.20 dolarů za instalaci. 

Původním plánem společnosti bylo zpoplatnit každou instalaci výsledného produktu. Krátce po úvodním oznámení ale došlo k částečnému ústupku - poplatky by měli vývojáři platit pouze za první instalace na každém unikátním zařízení.

Nejpravděpodobnějším důvodem ústupku byla velice kritická reakce veřejnosti. Proti kroku se okamžitě postavila převážně nezávislá studia engine využívající. “Kupte si Cult of the Lamb hned teď, protože 1. ledna ho smažeme,” zareagoval na zprávu Twitterový účet nezvislého rogue-like. Velmi rychle následovala i oficiální oznámení mnoha dalších společností a osobností.

„Přestaňte smrdět.“ Tvůrci Cult of the Lamb hrozí, že kvůli poplatkům v Unity stáhnou hru z prodeje
i Zdroj: Massive Monster

„Přestaňte smrdět.“ Tvůrci Cult of the Lamb hrozí, že kvůli poplatkům v Unity stáhnou hru z prodeje

Vývojáři hry Cult of the Lamb oznámili své rozhodnutí stáhnout jejich hru z prodeje. Reagují na novou politiku společnosti…

13. 9. 2023 20:33
2

K situaci se vyjádřil i Garry Newman, autor legendární sandbox hry Garry's Mod, která nese jeho jméno. Ten vypočítal, kolik by musel za využití Unity zpětně platit za další svůj projekt, Rust. Roční poplatky za hru by překročily 40 000 dolarů, za celou dobu od vydání by poté činily 410 000 dolarů. Vadilo by mu také, kdyby společnost Unity vlastnící měla být schopna sledovat počet stáhnutí, což samozřejmě vyvolává obavy ze zneužití takto získaných informací. 

Unity kupuje firmu IronSource za 100 miliard korun. Hráči rozhodnutí kritizují, společnost stojí za pochybným programem
i Zdroj: Unity

Unity kupuje firmu IronSource za 100 miliard korun. Hráči rozhodnutí kritizují, společnost stojí za pochybným programem

Studio Unity, které stojí za stejnojmenným enginem pro vývoj her, se opět rozroste o další firmu. Po několika akvizicích…

14. 7. 2022 11:51
1

Výsledkem situace pravděpodobně bude přechod mnoha studií od Unity k jiným enginům. Několik z nich už podobný krok zvažuje, pokud budou poplatky skutečně implementovány. Internetem se šíří i zvěsti o připravované hromadné žalobě, za níž mají stát nespokojení vývojáři. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama