Townsmen - A Kingdom Rebuilt Recenze Townsmen - A Kingdom Rebuilt

Townsmen - A Kingdom Rebuilt

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

14. 3. 2019 16:00 3
Reklama

Píše se konec roku 2005, a tehdy osmiletý Aleš se právě vrací z vesnické samoobsluhy U Blahutů. O vítězství v páteční hitparádě na Óčku se ostře bijí singly od System of a Down a Foo Fighters, české koleje začínají brázdit kontroverzní Pendolina, snad každý občan mladší třiceti let má svého vlastního favorita ve Vyvolených, a dokonce i Superstar je ještě relevantní. Aleše však v tuhle chvíli nezajímá nic jiného než nové číslo časopisu Mobilhry, které třímá v podpaží. Jak by také ne, když za něj utratil celé týdenní kapesné, činící závratných 10 korun.

Na zadní straně libovolného papírového média jsou k dispozici stovky reálných melodií i her, rodiče si však kreditu, který mizí závratnou rychlostí i přesto, že jejich dítko vlastně nikomu nevolá ani nepíše, začínají pomalu ale jistě všímat. I tak se ale na Nokii 3100 s fešným zlatým krytem, výhodně zakoupeným na pouti, jednou za čas nějaká ta hra podívá. A po všech těch Asphaltech a New York Nights přichází čas i na Townsmena, povedenou budovatelskou strategii, jejíž třetí díl právě zdobí titulní stránku inkriminovaného časopisu.

Od té doby se změnilo mnoho – samoobsluha byla prodána jednomu z velkých řetězců, reálný tón Hollaback Girl už dnes nikoho nevytrhne, a v rozměrech jsem výrazně nabobtnal nejen já, ale i telefony. Mobilní série Townsmen od německých HandyGames, patřících do portfolia THQ Nordic, však dovedla přežít turbulentní vývoj na mobilní scéně, etablovala se na chytrých telefonech, a na konci roku 2016 se dokonce podívala i na Steam. Světlo světa nedávno spatřila i nevšední VR verze, a jako by si v Německu řekli, že dřívější počítačový Townsmen si také zaslouží nějaký ten facelift, jali se vyšperkovat dva roky starý počítačový port. A tak nějak se zrodil Townsmen – A Kingdom Rebuilt. Stojí však několikátá předělávka mobilní hry za vaši pozornost i na velké platformě?

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ

První překvapení, a hned příjemné, na hráče čeká hned při stahování – Steam si říká o pouhopouhých 335 megabajtů, na disku pak hra zabírá taktéž velmi úsporných 1229 MB. Ruku v ruce s velikostí pak jde nejen extrémně nízká hardwarová náročnost, ale i na první pohled líbivá, leč velmi primitivní kreslená grafika. Ačkoliv stylizace přesvědčivě hraje první housle a vcelku umně dovede odpoutat od technických nedostatků, právě zbytečné chybky vystrkují růžky na každém kroku.

A Kingdom Rebuilt je již druhým Townsmenem na stejném poli – a v takovém případě se amatérské přešlapy akceptují velmi těžce.

Nepotěší tak nejen takřka neexistující animace stavění domů, což v budovatelské strategii, která je na tomto principu jaksi založená, není úplná drobnost, ale i nehezké uživatelské rozhraní. Takřka všechny prvky UI vypadají velmi nekvalitně, což bych pochopil v případě, kdy bych hrál v nějakém obskurně vysokém rozlišení, případně tehdy, kdy by se jednalo o první pokus vývojářů na PC. Mnou používané Full HD rozlišení je však již dlouhá léta standardem, a jak už bylo předestřeno dříve, A Kingdom Rebuilt je již druhým Townsmenem na stejném poli – a v takovém případě se amatérské přešlapy akceptují velmi těžce.

Townsmen - A Kingdom Rebuilt
i Zdroj: Hrej.cz

Ono rozdílů mezi dnes recenzovanou hrou, a verzí z roku 2016, celkově není mnoho, čehož si jsou vývojáři plně vědomi – ostatně právě kvůli tomu nabízí stávajícím majitelům upgrade zcela zdarma. Když to vezmu kol a kol, A Kingdom Rebuilt je vlastně portem z Java na Android/iOS, který je přeportován na PC, a následně ještě zremasterován. Tak dokonale nedojí vlastní značky snad ani Ubisoft.

DANĚ? KAŠLU NA NĚ!

Žerty stranou, jak se vlastně „nový“ Townsmen hraje? Inu, překvapivě dobře. Základním principem je nepřekvapivě stavění – nutností jsou samozřejmě obytné domy, k nimž se vážou i cenní noví obyvatele, kteří však brzy začnou vyžadovat nadstandardní péči. Jistě, poskytnutí jídla a pití asi napadne každého, vaši poddaní ale mají podstatně vyšší nároky, zahrnující i dobrou zábavu, hospodské a duchovní obohacení nebo touhu po kvalitním oblečení. Pokud jejich nároky nesplňujete, máte problém – naštvaní vesničané zboří své domy a zdrhnou k sousedům.

Jak jistě tušíte, daně, které se vám jako velkomožnému pánovi tuze hodí, by nevděčná chátra taky chtěla co nejnižší, v prvních desítkách minut tedy v drtivé většině případů balancujete mezi krachem a hladem. Jakousi berličkou jsou občasné bonusy v podobě speciální měny, která vám umožní instantně postavit či vylepšit budovu. Ale netřeba se obávat, mikrotransakce jsou totiž jedním z neduhů, který se v počítačové verzi naštěstí nedochoval, bonusovou prestiž zde tedy získáváte prostým plněním úkolů.

Pro správné fungování vesničky je však třeba mnohem více než chladnokrevné vraždění roztomilých němých tváří.

Ty jsou většinou postaveny na jednoduchém principu – ulov 15 zvířátek, upeč 10 zvířátek nebo vydělej dostatek peněz prodejem kůží zvířátek. Pro správné fungování vesničky je však třeba mnohem více než chladnokrevné vraždění roztomilých němých tváří. Využívat tak budete těžbu kovů a s ní související výrobu nástrojů a zbraní, dřevařský průmysl, tržiště, výrobnu oblečení, nebo třeba vinné a chmelové sady. Budov je k dispozici opravdu mnoho, poměrně zajímavým prvkem je i možnost, obsadit je vícero lidmi. Na maximálně vylepšenou farmu tím pádem dostanete až čtyři dělníky, kteří se dle vašich představ můžou věnovat nejen pěstování obilí či bylinek, ale i chovu ovcí.

HOŘ PLAMÍNKU, PLÁPOLEJ, TUPOU SÍLU UDOLEJ!

Ačkoliv se v začátcích scénářů slušně zapotíte, Townsmen rozhodně není hardcore záležitostí. Nemusíte nijak významně řešit infrastrukturu, není třeba vychovávat specializované zaměstnance, a i z beznadějných případů, kdy je takřka nevyhnutelné, že všichni vesničané pojdou hladem, se dá elegantně vybruslit nákupem levných ryb. I tak vám ale tvůrci občas život ztíží, a to kupříkladu změnou ročních období nebo občasnou bouří.

Nečekejte samozřejmě žádnou Forzu Horizon nebo Just Cause, i tak ale rozmary počasí příjemně alternují hratelnost. V létě je tak obyvatelstvo žíznivější, na jaře zase více touží po krásném městě plném kytiček a fontán. Přidejte k tomu náhody v podobě občasného vzplanutí budovy, a nudit se nebudete. Obzvláště pokud narazíte na podobnou chybu (či vlastnost?), jako já, kdy po roce herního času začaly v každém scénáři řetězově doutnat skoro všechny mé budovy.

Nečekejte však žádné komplexní bitvy, či dokonce obsazování nepřátelských měst, to se A Kingdom Rebuilt vůbec netýká.

Bez zařízené hasičské věže to tedy s vaším městečkem nemusí dopadnout dobře, a to stejné platí i pro kasárny a věže obranné. V některých misích se totiž setkáte i s ničemnými barbary, pokoušejícími se vykrást a následně zapálit vaše kdysi plné spíže. Nečekejte však žádné komplexní bitvy, či dokonce obsazování nepřátelských měst, to se A Kingdom Rebuilt vůbec netýká.

DÉLKA NENÍ VŠE

Nového Townsmena můžu nařknout z mnoha, rozhodně jej ale nelze obvinit z nedostatku obsahu. Kampaň vám pravděpodobně vydrží na více než 50 hodin, hlavní problém však tkví někde úplně jinde. Všechny mise jsou bohužel navržené dle stejného mustru, což se dá s přivřením očí odpustit free-to-play mobilní hře, plnohodnotnému počítačovému titulu však ne.

Snad vždy je po vás vyžadováno postavení těch stejných budov, mezitím po vás někdo chce vyrobit ty stejné suroviny.

Na začátku každé epizodky se tedy dozvíte primární cíl, při hraní pak dostáváte další povinné i nepovinné úkoly. Ať už vám ale jde o zorganizování velkého rytířského turnaje, přežití zimy nebo odolávání zrzavým nájezdníkům, pokaždé vás čeká stejná cesta. Snad vždy je po vás vyžadováno postavení těch stejných budov, mezitím po vás někdo chce vyrobit ty stejné suroviny.

„NEMYSLÍŠ? NEMUSÍŠ!“

Problém je také v tom, že úkoly neznáte dopředu – pokud se tedy rozhodnete, že chcete trhnout zlaťáky na zprvu nákladné výrobě vína, a minutu poté vám začnou chodit úkoly, které po vás chtějí výrobu šatů, celá herní seance se protáhne o dlouhé desítky minut. Nulový prostor pro vlastní invenci a repetitivnost vás tak po pár misích slušně otráví, a nepomůže ani mdlá a taktéž neustále se opakující hudba. Paradoxně nejzábavněji se pak jeví volný mód, který vás konečně jednou nechá stavět něco, co chcete vy.

Townsmen - A Kingdom Rebuilt
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud se v kresleném náručí Townsmen – A Kingdom Rebuilt ocitnete dvakrát do měsíce, užijete si oddechovou zábavu, okořeněnou jednoduchým a přesným ovládáním. Ačkoliv se ale v konečném důsledku jedná o nadprůměrnou, obsahem našlapanou hru, při hraní se časem začnete cítit spíše jako automat než jako člověk.

Townsmen - A Kingdom Rebuilt
Windows PC

Verdikt

Pokud vás Townsmen kdysi bavil na telefonech, bude vás pravděpodobně bavit i na počítačích. Otázkou však je, jestli se na velkých platformách přeci jen nenajdou zajímavější budovatelské strategie. A odpověď pravděpodobně všichni známe…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama