Článek To nejlepší z freeware strategií

To nejlepší z freeware strategií

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

24. 11. 2006 23:45 3
Reklama

Původem komerční hry

Pokud řeknu, že následující kousky byly nejprve prodávány v krabicové verzi za plnou cenu, je to myslím dostatečná záruka toho, že se bude jednat o kvalitní počiny. Německé studio Stormregion dalo všem hráčům o Vánocích roku 2005 výtečný dárek v podobě uvolnění své vtipné, dobře hratelné a vizuálně podařené strategie S.W.I.N.E, která paroduje druhou světovou válku jako střet prasat a králíků. Netstorm zase pojednává o vzbouření živlů na planetě Nimbus, jemuž musíte zabránit v šestnácti dlouhých a originálně pojatých misích. Netstorm totiž není v první řadě pouze o bojování, důležitou roli hraje i stavitelská část, během které občas pořádně potrápíte své mozkové závity.

Jednou z prvních 3D strategií byla Warzone 2100, jež se ve své době kromě unikátního grafického zpracování vyznačovala především možností navrhnout si koncept svých jednotek dle vlastní vůle, přičemž omezoval vás jen počet technologií, které jste doposud vynalezli.

Na poli tahových strategií pak nejen v této kategorii jednoznačně kralují Steel Panthers: World at War. Dosti hardcore pojetí sice většinu běžných hráčů odradí, ale fanouškům druhé světové nabídne výbornou zábavu nikoliv na desítky, nýbrž na stovky hodin.

Budovatelské strategie

Přestože si výjimečnost druhého dílu populární série Settlers uvědomili již i v Blue Byte a přichystali k 10. výročí od jeho vydání moderní remake, freeware komunita byla v tomto ohledu ještě o něco rychlejší. Widelands sice lehce zaostávají po grafické stránce, ale jinak se jedná o téměř plnohodnotnou náhradu k novým Settlerům, za kterou navíc nevypláznete ani korunu.

Kdo si zamiloval legendární Transport Tycoon, určitě nepohrdne hrou Simutrans. Jedná se prakticky o to samé v bleděmodrém, nadto ještě s lehce vylepšenou grafikou a stále vycházejícími patchi od fandovské komunity, která tento kousek ani po delší době od jeho vydání nenechává zahálet.

Za zmínku stojí i dva počiny původem ze studentské univerzity Digipen. Zombie Farm staví hráče do role farmáře, kterému král poručil vypěstovat armádu zombií na vojenské tažení. Originální námět zaručuje zábavu na dlouhou dobu, menším nešvarem ovšem zůstává několik programových chyb. Těm se bohužel nevyhnul ani titul Base Invaders, jinak velmi dobře hratelná a graficky kouzelná strategie, v níž výjimečně nebudete na své protivníky útočit, ale budete pouze stavět obranu své základny tak, aby oni při útoku na ní doslova pohořeli.

Tahovky

Na komerční scéně poslední dobou lehce opomíjený, mezi freewarovkami však řádně nabitý žánr tahových strategií skrývá tolik vynikajících kousků, že by možná vystačily na samostatné téma. Pojďme se však podívat alespoň na ty nejzajímavější. Revoluční události roku 1848 zpracovává stejnojmenný počin, který svou komplexností nadchne především fanoušky žánru a ty, co se o dějiny zajímají hlouběji. Z historie čerpá i Spice Trade, jenž je situován do neokoukaného orientálního prostředí. Tato variace na komerčního Merchant Prince stojí rozhodně za vyzkoušení, byť se do ní proniká poměrně obtížně. Oproti tomu X-Force: Fight for Destiny je hra zasazená hluboko do budoucnosti a bere si za vzor první dva X-COMy. Komu tyto legendy unikly, může si zde udělat velmi dobrý obrázek, jak to vlastně tehdy bylo.

A komu snad unikla geniální Civilizace Sida Meiera, má téměř povinnost spravit si své vzdělání u FreeCiv, open-source projektu fanouškovské komunity, která Civilizaci dokonale převedla do volně šířitelné podoby a ještě ji o spoustu dalších prvků obohatila, respektive stále obohacuje. Jasný tip.

Chtěli jste si někdy zahrát na Boha? Pokud ano, tak rozhodně vyzkoušejte Sandbox of God. Tato parádní simulace vás nechá na dosud zelené a neobydlené Zemi dělat mnoho různých zázraků, včetně vytvoření života. Cílem je dosáhnout co nejvyššího skóre, které vám narůstá za úspěšné kombinování jednotlivých božských skutků. Pravá zábava však tkví ve sledování života v krajině a postupné evoluce živých obyvatel, v tomto případě lidí a králíků.

Real-time strategie

A nakonec to nejlepší: RTSka již sice nejsou tak populární jako dříve, ale v našem archívu se přesto nachází mnoho podařených titulů, o kterých ti, jež se o freewarovky nezajímají dlouhodobě, možná nemají ani páru – a to by byla veliká škoda. Začněme Glestem, graficky famózní variací na klasický Warcraft, která jen těžko ve svém žánru hledá odpovídající konkurenci. Nejvíce se mu podobá FreeCraft, který si rovněž vzal za vzor slavnou blizzardí sérii, ale zatímco Glest nejvíce připomíná její třetí díl, FC se blíží tomu prvnímu.

Dvou remaků se dočkala i pramáti všech realtimovek, slavná Duna. Oba pocházejí od stejného ruského autora, ale zatímco Dune 3 vyšla pouze v jeho rodném jazyce, čtvrté pokračování již bylo lokalizováno do angličtiny, čímž se odstranil asi největší problém jinak skvěle zvládnuté předělávky.

A menší procházku po slavných RTS historie zakončíme u Command and Conqueru, což byl evidentně největší inspirační vzor německých tvůrců strategie Sorades. Naši západní sousedé opět potvrdili svůj smysl pro preciznost, a tak přestože se rozhodli ponechat hru pouze ve své mateřštině, potěšili spoustu fanoušků perfektně zvládnutým počinem.

Alespoň stručně musím ještě připomenout několik dalších kousků – profesionálně zpracovaný propagační titul I of the Enemy: Ril’ Cerat, originální mix C&C a Settlerů s názvem Knights, akcí nabušený počin CrossFire Reloaded a v neposlední řadě projekt Organizace spojených národů, hra Food Force, upozorňující zábavným a poučným způsobem na problémy chudších zemí s hladomorem.

Zbývající všehochuť

Mnoho dalších výborných titulů zůstalo zatím nedotčeno, proto následuje ještě krátký přehled těch, které byste v žádném případě neměli minout. Neberte následující výčet jenom jako odpad, naopak – často se jedná o osmičkové hry, na něž pouze v silné konkurenci nezbylo místo.

Fallout Tycoon – propracovaný, ale chybami prolezlý český tycoon z prostředí Falloutu
Mravenci – další domácí počin, válka dvou mravenčích kmenů
Hrady – a do třetice Češi – tentokrát s variací na Medieval Clash
Globulation 2 – netradiční RTS s originálním způsobem ovládání
Last Stand – mix realtimovky a FPSka s nádhernou vizuální stránkou
Curator Defense – freewarová obdoba Dungeon Keeperu
Siam Banrai – výtečná budovatelská strategie, bohužel pouze v thajštině
Anacreon – komplexní vesmírná strategie
Legendary Legions – graficky zdařilý titul čerpající z principů Heroes of Might and Magic
Battle for Wesnoth – parádní fantasy tahovka
High Grow – simulace pěstování konopí
Domácí násilí – Game Over – profesionálně zpracovaná napodobenina The Sims

Jak jsem již zmínil na začátku, strategický žánr je na poli freewarovek opravdu mimořádně našlapaný, takže každá výše zmíněná hra za vyzkoušení skutečně stojí. Dlouhé zimní večery čekají, takže vzhůru do toho!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama