Tiger Woods PGA Tour 09 Recenze Tiger Woods PGA Tour 09

Tiger Woods PGA Tour 09

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

2. 10. 2008 22:00 4
Reklama

Vymýšlet stále dokola něco nového a převratného je náročným počinem snad ve všech odvětvích lidské činnosti. V historii se už také několikrát objevily názory, že v danou chvíli již nejde nic nového vymyslet, že už lidé všechno mají. A herní vývojáři nás o tom začínají pomalu přesvědčovat také. Nejvíce ve sféře sportovních her, kde každý rok přibývá stále menší a menší procento opravdu zásadních vylepšení. Na druhou stranu to ovšem také značí fakt, že jsme již došli určitému stropu, a pokud hráči nebrblají příliš nahlas, není třeba cokoliv měnit. Jako například v golfové sérii PGA Tour od EA Sports, se jménem nejslavnějšího golfisty v názvu. Už loni nešlo hře prakticky nic vytknout - jak tedy mohla dopadnout letos? Novinek opravdu poskrovnu. Zážitek? Opět výborný. Jen v nás hlodá červíček, zda se vyplatí hru kupovat.

Zásadní novinky? Ale no tak…

První věcí, která by vás podle EA Sports měla zaručeně přimět k utracení peněz za zelenou krabičku se hrou, je přítomnost trenéra. Ne ledajakého, jedná se o kouče Tiger Woodse, Hanka Haneyho, jenž by měl dohlédnout na růst vašich schopností. Ano, v letošním ročníku přibyl jakýsi RPG prvek, v rámci kterého stoupají a klesají čtyři atributy – přesnost, síla, krátká hra a puttování. Po odehraném turnaji vždy přehledně vidíte, o kolik bodíků se daná vlastnost posunula, a následně jste zavolání Hankem, který vám nabídne trenink, skrze který ještě můžete růst či pokles upravit. Jestli si ovšem v EA Sports představují pod pojmem „virtuální trenér“ sérii stále se opakujících miniher, do kterých vám občas promluví hlas sympatického chlapíka, tak jejich nadšení opravdu nesdílíme. Samotný systém je vcelku zajímavým zpestřením, pomocí kterého můžete detailně sledovat váš kariérní růst, Hank Haney je však pouze důkazem, že na to v EA Sports zkrátka mají peníze.

Mnohem zajímavěji se tak tváří úprava multiplayeru a zavedení komunitních prvků Gamer.net. Máte-li předplacený Xbox Live účet a nejste zrovna mimo internetové připojení, i v rámci singleplayeru na vás závan komunity dýchne. V kterémkoliv turnaji a na kterékoliv jamce se totiž objevují tzv. výzvy, tedy zkrátka místa dopadu míčků jiných živých hráčů, kteří svoje pokusy upladovali na server. Když se vám je podaří překonat, získáte několik bodů na svůj účet, pomocí nichž stoupáte vzhůru v globálních žebříčcích úspěšnosti. Body se navíc sčítají i v rámci jednotlivých dní, na jejichž konci je vždy znám vítěz. Ačkoliv se to nemusí zdát, tento nenápadný systém přímo ovlivňuje zážitek z hraní, protože vás nepřímo nutí dát si na každé ráně opravdu záležet. A věřte, že překonání rekordu třeba pomocí fantastického hole-in-one je umocněno obří satisfakcí.

Co se multiplayeru týče, vylepšením prošla simultánní hra čtyř hráčů, kdy se všichni pohybujete na jednom hřišti a co je hlavní, nemusíte čekat na pokusy soupeřů. Vše probíhá zkrátka jako ve skutečnosti, takže se můžete i na chvíli zastavit a sledovat počínání ostatních. Pak do toho (opět doslova) praštit a pokračovat vlastním tempem až k 18. jamce.

A teď k tomu, co už známe

Pocit z hraní se oproti předchozí verzi příliš nezměnil. Odečteme-li motivaci skrze výše popisované komunitní prvky, asi bychom si ani nevšimli, kdyby někdo vyměnil disk v mechanice za ten s číslicí 08. Po grafické stránce vypadá nový Tiger dobře, i když se najdou místa a momenty, které dojem kazí. Mluvíme především o občas nepřesném zaostřování kamery na předměty v popředí, a dále o jakési světelné auře kolem golfisty, objevující se čas od času v méně osvětlených místech hřišť. Animace působí dobrým dojmem, jen by nebylo od věci zapracovat na vyšší autentičnosti diváků. Jak asi víte, v golfu je od hracího pole většinou nedělí žádné pevné překážky, a když hodně fouká, méně zkušeným golfistům může míček vlétnout do hloučku fanoušků. Ačkoliv se ve hře leknou a někdy i uskočí, působí to ve výsledku spíše komicky a rozhodně ne reálně.

Naopak měnit se nic nemusí na systému ovládání, využívajícím analogové páčky. Pro nápřah a švih hole zkrátka učiníte pohyb páčkou vzad, rychle vpřed a míček už letí na místo určení. Využívat můžete také nastavení rotace míčku, což je vhodné v případě, kdy chcete, aby se na greenu hnul určitým směrem, nebo měl po odpalu na fairway větší odskok. Chce to trochu cviku na zvládnutí švihů, ve kterých je nežádoucí použít 100% síly. V těchto případech musíte směrem dozadu natáhnout jen do určitého bodu a dá chvíli času, než dokážete vše odhadnout. Pokud byste ale i přes to měli problémy, můžete sáhnout po klasičtější metodě, spočívající v trojím zmáčknutí čudlíku – nápřah, zastavení nápřahu, trefa do vymezeného prostoru přesnosti. Zde se síla odhaduje jednodušeji.

Stále nic nového

Nabídka herních módů zůstala prakticky nezměněna, proto můžete sáhnout po kariéře v rámci mítinku PGA Tour, rychlé hře, nebo arkádovým minihrám. Nechybí ani challenge mód, ve kterém se snažíte porazit věhlasné golfisty dnešní doby. Zapomenout nesmíme ani na tradičně obsáhlou možnost editace vlastního golfisty, počínaje možností vygenerovat si na základě vaší fotky realisticky vypadající 3D tvář, až po obří zásoby všemožných kousků oblečení a doplňků. Jsou mezi nimi navíc i takové, které vám zvyšují atributy, což ale s ohledem na jinak vysokou míru realismu nevidíme příliš rádi. Stejně jako oblečení jsou k dispozici celé sady holí, nebo jednotlivé kousky, u kterých navíc můžete na speciálním odpališti nastavovat atributy podle vlastního stylu hry. Fakt, že je výsledek opravdu vidět ve hře, je přinejmenším potěšující.

Bohužel musíme na samotném závěru upozornit na neduh, který z loňska přetrval – hra je na náš vkus stále příliš jednoduchá. I na nejvyšší obtížnost, kdy ostatní hráči zahrávají 15 – 20 pod par ve dvoudenním turnaji, jste s trochou cviku schopni s přehledem vyhrávat, tím získávat obří sumy peněz a přicházet tak o nervy drásající bitvy o každičký úder pod par. Pokud tedy chcete kategoricky slyšet, zda Tiger Woods PGA Tour 09 koupit či nikoliv, přikláníme se v případě, vlastníte-li předchozí verzi, ke druhé variantě. Pokud jste si ale až nyní pořídili Xbox 360, či PS3, po hře s klidným svědomím sáhněte. Bude vás bavit a díky multiplayeru užijete zábavy se stejně naladěnými přáteli habaděj.

Tiger Woods PGA Tour 09
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
Wii Wii

Verdikt

Tiger Woods PGA Tour 09 je novinkou / nenovinkou. Za poměrně velkou kupu peněz dostanete jen několik nepříliš zásadních novinek, díky kterým mělo být hraní podle vývojářů na zcela jiné úrovni. Pokud se obejdete bez RPG systému a komunita vás nezajímá, s předchozím ročníkem si bohatě vystačíte ještě jednu sezonu. Ovšem ani v opačném případě byste litovat rozhodně neměli. Ta nejtěžší volba už ale zůstává pouze na vás.

Co se nám líbí a nelíbí?

Komunitní prvky a s nimi spojená motivace, odlehčený RPG systém, dobře nadesignovaný multiplayer, pěkná grafika, dokud už nezačnete být příliš dobří, chytlavá hratelnost, v neposlední řadě také zvuky a hudební doprovod
Oproti loňskému dílu je novinek opravdu poskrovnu, z našeho pohledu je hraní stále příliš jednoduché, sžití se se systémem ovládání je na delší čas, drobné chybky v grafice, téměř zbytečná přítomnost kouče Hanka Haneyho
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama