Star Wars: The Old Republic Článek The Old Republic: průvodce pro začátečníky

The Old Republic: průvodce pro začátečníky

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

5. 1. 2012 23:39 1
Reklama

The Old Republic může být pro řadu hráčů první zkušeností s velkými MMORPG. Ať už proto, že jde v současnosti o jediné on-line Star Wars, kvůli velkým ambicím hry či popularitě série Knights of the Old Republic. Jenže hrát TOR jen se znalostmi z KOTORu (a singleplayer her obecně) není tak jednoduché – ať už kvůli žargonu, který se ve hře používá, nebo principům, které hráče on-line her nepřekvapí, nováčky však mohou mást. I proto jsme připravili následující seznam základních tipů pro lepší orientaci ve hře (inspirací nám byla příručka PC Gameru).

1. Přemýšlejte důkladně, než zvolíte své povolání. Prostudujte jeho „advanced classes“, abyste věděli, kam se vaše postava vyvine. A nesmutnili, že tohle jste si pod názvem „pašerák“ nepředstavovali.

2. Zapněte si antialiasing. Oproti ostatním MMORPG vypadá TOR ještě velmi dobře, za špičkou singleplayerových RPG ale silně zaostává. Tento postup grafický dojem hodně vylepší.

3. Buďte konstantní ve svých volbách světlé nebo temné strany. Za neutralitu tady žádný bonus nezískáte, naopak výrazná náklonnost ke světlé či temné straně Síly vám umožní používat předměty, které by pro vás jinak zůstaly nepřístupné.

4. Doplňte si zdraví, než se pustíte do souboje. Neexistuje zbytečnější smrt, než když s přehnaným sebevědomím a nízkým zdravím zaútočíte na zdánlivě slabého protivníka, k němuž se však rázem připojí silnější skupinka.

5. Získávejte nové zápisy do kodexu. Přičtou se vám za to zkušenosti, přitom je ani nemusíte číst. Nové položky se vám v kodexu objeví třeba za objevení nových lokací (pokud navštívíte všechny na jedné planetě, přičte se vám zvláštní bonus) nebo za prozkoumání všech craftovacích schopností, tedy navštívení všech trenérů.

6. U craftovacích skillů dobře přemýšlejte, které zvolit. Vyplatí se přečíst si zápisy v kodexu, neboť některé craftovací dovednosti se navzájem doplňují.

7. Vylepšujte si předměty. Tedy pochopitelně věci, které lze modifikovat. Světelnému meči můžete dát barvu vašeho přesvědčení, zejména ho ale lze neustále vylepšovat (stejně jako další předměty) zasazováním stále lepších součástek. Přístroj na úpravu předmětů najdete v každém větším městě.

8. Navštěvujte trenéry. Často! Teď myslím ty určené pro vaše povolání. Zpravidla po každém novém levelu vám nabídnou nové schopnosti, případně vylepšení těch stávajících, což vám výrazně usnadní další souboje.

9. Využívejte buffy, tedy podpůrná kouzla. Některá ocení i spoluhráči v partě, jiné pomohou jen vám, často však v bitvě znamenají rozdíl mezi vítězstvím a smrtí.

10. Hledejte datacrony. Na každé planetě je nějaký schovaný a vždy jde o cenný předmět, který vám dodá permanentní bonus ke statistikám. Někdy jde najít snadno, někdy hůře. Ochotní spoluhráči vám rádi pomohou...

11. Posílejte parťáka prodávat zbytečné zboží. Slouží na to ikonka „Sell Trash Items“, která se objeví po kliknutí pravým tlačítkem na portrét vašeho společníka. Zhruba za minutu se vrátí zpět, vám se vyčistí inventář a přibude pár stovek kreditů bez práce.

12. Společníky se vyplácí také posílat na craftovací mise. Zlepšují se tím jejich dovednosti, navíc se mohou vrátit s předměty, jejichž dalším zpracováním můžete snadno vydělat peníze. Nejvíce se na tyto mise hodí protokolární droid, kterého naleznete na vaší lodi – do bitev je totiž nepoužitelný. Pokud vám společník zmizí, přivolejte ho pravým kliknutím na jeho portrét.

13. Nevíte, jak nainstalovat upgrade do vaší lodi? Je to přitom prosté: její „inventář“ se nachází na liště vedle toho vašeho a společníkova, čili stačí novou věc do lodě jen přetáhnout.

14. Berte vesmírné mise. Za kratší dobu než u těch pozemních za ně lze vydělat hodně zkušeností, ani se zas tak nenadřete, pokud máte nainstalované lodní vylepšení.

15. Ve vesmírných bitvách uhýbejte, co to jde. Rakety si šetřete na důležité cíle, třeba ty, jejichž zničení je podmínkou splnění mise. Střílet je na obyčejné stíhačky znamená zbytečné plýtvání – na ně postačí obyčejný laser.

16. Choďte na Flashpointy. I kdyby vás nelákaly standardní Heroic questy v partě, zkuste alespoň Flashpointy, instance pro více hráčů. Jednak jsou to zábavné a dobře nadesignované mise, jednak při nich při konverzacích získáváte tzv. „social points“, za něž můžete u obchodníka dostat zvláštní předměty.

17. Každá týmová mise má v zadání napsáno, pro kolik hráčů je určena. Berte ohled na to, jakou máte úroveň – pokud jste se vrátili na některou z prvních planet a máte vyšší úroveň, zvládnete nejspíš misi „Heroic 2+“ i sami. Jinak ale neváhejte přizvat další lidi do party. Sice se vám budou dělit zkušenosti, ale ubude frustrace ze zbytečných úmrtí. A neopomínejte vaši skupinu dobře vyvážit, čtyři sithští zabijáci možná budou nahánět hrůzu, ale sami toho příliš nezmůžou.

18. Že máte peněz až nad hlavu a nevíte, co s nimi? Šetřete si je! Na 25. úrovni si budete moci pořídit dopravní prostředek, a ty nejdražší stojí přes 50 tisíc kreditů (ačkoliv ty se vám zpřístupní až později). Nakupovat dobré věci můžete i bez klasických kreditů, stačí používat „commendations“, tedy planetární měnu.

19. Dokud nebudete mít speeder, musíte si poradit s dlouhými vzdálenostmi jinak. Základní možností je samozřejmě běh, ten základní je ale dost pomalý. Později získáte schopnost Sprint, která váš pohyb o něco zrychlí. Nebojte se používat taxíky, nejsou zas tak drahé a ušetří dost času.

20. A nezapomínejte ani na teleport, respektive schopnost Quick Travel. Neměli byste ji nadužívat, respektive v to doufat, jelikož se nabíjí půl hodiny. Ale přesto přijde často vhod. Řada hráčů vůbec neví o další schopnosti, která vás dokonce přenese odkudkoli na republikánskou/imperiální flotilu. Lze ji ale použít jen jednou za 18 hodin.

21. Automatický útok zde neexistuje. Pokud se zapomenete na místě, kde se za chvíli respawnují nepřátelé, počítejte s tím, že až se k počítači vrátíte, najdete jen mrtvolu. A ne tu, po níž toužíte. Útok musíte spustit tlačítkem 1, případně pravou myší (ta aktivuje schopnost na první pozici).

22. Využívejte krytí! To platí pro imperiální agenty a pašeráky, jiná povolání tuto schopnost nemají. Je velký rozdíl, jestli útočíte z volného prostranství nebo z krytu, nehledě na to, že v krytu se vám aktivují některé speciální schopnosti, které jinak použít nelze. Později získáte možnost aktivovat přenosný kryt.

23. Zájem o PvP souboje lze aktivovat kliknutím na vlajku v pravém dolním rohu obrazovky. Na PvP serverech je aktivní pořád. Pak stačí chvilku vyčkat a hra vás do nějaké bitvy přidělí.

24. Divíte se přezdívkám ostatních hráčů? Že má několik postav přívlastek „Revanita“, jiní zase „Vznešený“ a podobně? Jsou to tzv. tituly, které si můžete aktivovat kliknutím na šipku vedle vašeho jména v inventáři.

25. Lokace jako bar nebo vaše loď nejsou úplně tradiční – jsou to tzv. „rest areas“. Lze v nich rozmlouvat s vašimi společníky (pokud s vámi chtějí mluvit). Navíc pokud hru ukončíte v některé z těchto lokací a později se do ní vrátíte, získáte určitý bonus k získaným zkušenostem.

Slovníček

Pokud neznáte jiná MMORPG, budou vám ze zkratek v chatu přecházet oči. Proto vám zde předkládáme slovníček základních pojmů.

Aggro – vyprovokovat nepřítele, aby zaútočil na vás nebo někoho jiného

CD – Cooldown, čas nutný pro nabití nějaké schopnosti

DPS – Damage per Second, také se používá jako zkratka pro povolání, jehož znakem je schopnost způsobit hodně poškození

Ganking – útok na hráče, který nemá šanci přežít

GM – Game Master, zaměstnanec Bioware

Heal/Healer – léčitel

HP – HitPoints, zdraví

Kiting – útok na nepřítele z bezpečné vzdálenosti. Kitování používají postavy s útokem na dálku – vystřelí a pak se stáhnou z dosahu nepřítele

LF – Looking For, zkratka, za níž následuje většinou profese či bližší specifikace hledané osoby (do party)

LFG – Looking for Group (hledám skupinu)

LFM – Looking for More (hledám další hráče, například mám skupinu o dvou lidech, ale potřebuju čtyři)

Mob – nepřítel, někdo, kdo na vás útočí

MT – Mistell, používá se, když pošlete zprávu špatným kanálem (například napíšete vaší gildě místo do obecného chatu)

Pking – Player killing, zabíjení hráčů

Scrub – takto komunita nazývá nováčky

Tank – osoba, která schytává útoky nepřátel

UI – User Interface, uživatelské rozhraní

WTB – Want to Buy, chci koupit

WTS - Want to Sell, chci prodat

WTT – Want to Trade, chci vyměnit (následuje předmět)

XP, Exp – Experience, zkušenosti

Příkazy v chatu

Jak ostatní dělají, že "šeptají" v chatu jen vám? Jak pozvat někoho do party? Jak ji opustit? Nabízíme další užitečný seznam.

/tell – šeptání

/yell – křik, zpráva s větším dosahem (lze použít i zkratku /y)

/say – zpráva s malým dosahem

/emote – předvedení emoce (lze i /e)

/hideui – skryje rozhraní, vhodné pro dělání screenshotů

/chat – aktivuje chat

/guild – pro použití Guild chatu

/gquit – opuštění gildy

/gdisband – smaže celou gildu

/officer – chat důstojníků gildy

/ginvite – pozvání do gildy

/gremove – vyhazov hráče z gildy

/logout – odhlášení ze hry

/invite – pozvání člověka do skupiny

/group – chat ve skupině

/dismiss – rozpuštění skupiny

/dnd – Do not disturb, nerušte, ukáže ostatním hráčům, že nemáte čas a nechá jim zprávu

/inspect – prozkoumání výbavy ostatních

/t – zaměření hráče

/1 – první kanál, většinou obecný chat (stejným způsobem lze volit i další kanály)

Doufáme, že vám naše příručka minimálně do prvních hodin hry pomůže. Nebojte se podělit v diskusi o další tipy, rádi je uvítáme, případně i do článku doplníme. Děkujeme!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama