The Grim Adventures of Billy & Mandy Recenze The Grim Adventures of Billy and Mandy

The Grim Adventures of Billy and Mandy

Ondřej Malý

Ondřej Malý

21. 5. 2007 22:00
Reklama

Grim Adventures patří mezi to nejlepší, co bylo kdy na CN k vidění. Pokud máme popsat v krátkosti děj, pak malé děvčátko Mandy a její imbecilní kamarád Billy v prvním díle seriálu slavili desáté narozeniny svého křečka. Ty měly být ale podle Smrťáka jeho poslední. Mandy se o duši nebohého hlodavce rozhodla hrát – cenou pro Grima měla být duše Billyho, pokud by děti vyhrály, pak by Grim měl být jejich „nejlepší přítel na věky věků“. Je jasné, jak to dopadlo. Grim sice není ve své nové roli úplně rád, ale (zřejmě notně zkouření) scénáristé z ní dokázali vytěžit neskutečné množství srandovních situací.

Adventure? Nikoli, mlátička!

Kdo by ve hře očekával nějaký hluboký příběh, asi by byl zklamán. Grim Adventures jsou totiž v příběhovém módu, hře více hráčů i rychlé hře jednoduchá mlátička. Vyberete si z několika postav tu, která nejvíc přirostla vašemu srdci, a vydáte se do „arény“ likvidovat ostatní panáčky. Nejenže máte svou základní zbraň (u Grima pochopitelně kosa), ale v úrovních se různě objevují obrovské balisty, šavle, plamenomety či dokonce vysavač, se kterými se dá protivník kreativně likvidovat. Pokud si naplníte ukazatel Smrťákovým „mojem“, tedy nadpřirozenou energií, můžete vyvolat likvidační útoky, které pošlou protivníka na jeden úder přímo do pekla.

Akce pokračují až do doby, kdy jedna z postav nevyčerpá zdraví i všechny životy. Pak přijde K.O. kombo, při kterém musíte Wiimotem namířit přesně na obrazovku na určité body. Vítězství znamená postup do další úrovně a likvidace dalších a dalších nepřátel.

Arény nejsou ani obrovské, ale ani malé. Herní plocha je navíc docela živá, objevují se náhodně různé předměty, které můžete metat po protivnících, ale aréna sama se vás například ve versus módu snaží zbavit, když spouští různé pasti. Občas se také objeví obří monstra, která hryžou demokraticky do všech bojujících. Problémem je ovšem kamera. Ve většině her si stěžujeme, že vývojáři ji přilepí co nejblíže hlavní postavě, abychom mohli „obdivovat tu pěknou grafiku“, ale už si neuvědomují, že spíše chceme hrát hru. V Grim Adventures je problém opačný, kamera je příliš daleko a občas se v šíleném mumraji na obrazovce vaše postavička ztratí a chvíli nemusíte vůbec tušit, kde jste a jestli jste vůbec ještě naživu.

GameCube nebo Wii?

Grim Adventures na Wii jsou bohužel přímá konverze GameCube verze, což se projevuje především v tom, že autoři se příliš nepárali s využitím wiimote. Zmíněné ukazování ovladačem na obrazovku během finální likvidace protivníka (na GC je nutné stisknout příslušná tlačítka) je asi tak jediný moment, kdy musíte wiimote používat tak, jak o tom uvažovali lidé z Nintenda. Když nepočítám silnější útok máváním ovladačem ve vzduchu, pak jsou od verze na GC a Wii takřka k nerozeznání. Zkoušel jsem Grim Adventures i s ovladačem na GC a hra se ovládala mnohem lépe.

Fanoušky seriálu určitě potěší docela dobrá grafika, i když vzhledem k výkonu konzolí, na které je hra určena, museli autoři dělat některé kompromisy. Ještě více ale potěší, že postavy jsou namluveny stejnými herci jako na Cartoon Network.

Grim Adventures jsou typickou party mlátičkou, která je v singleplayeru dost nudná, s kamarády ale získává na kvalitě. Rozhodně jsou ale důvodem, proč si pořídit starý (dobrý) GameCube ovladač i k nové hře. A spíš se vyplatí skočit si do bazaru pro dva a více.

The Grim Adventures of Billy & Mandy
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
PlayStation PlayStation 2
Wii Wii

Verdikt

Vydařená mlátička na motivy bezvadného seriálu. Zejména v multiplayeru jde o zábavnou záležitost, i když ne bez výhrad.

Co se nám líbí a nelíbí?

Adrenalinová hratelnost, živé arény s řadou power-upů, pěkná grafika, zábavný multiplayer.
Kamera je příliš daleko od postav, občasná nepřehlednost, malé využití wiimote.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama