Super Mario Maker for Nintendo 3DS Recenze Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Super Mario Maker for Nintendo 3DS

Pavel Makal

Pavel Makal

28. 12. 2016 19:00
Reklama

Když se loni v září na trhu objevil původní Super Mario Maker pro skomírající domácí konzoli Wii U, bylo nám všem jasné, že se Nintendu opět podařilo udeřit hřebíček přímo na hlavičku. Nebo zadupnout Goombu do země, chcete-li. Geniální koncept, který v sobě snoubí intuitivní, ale přesto komplexní editor úrovní a roky prověřené mechanismy legendární plošinovky, dal vzniknout špičkové hře, jež se přes noc stala hitem a v recenzích včetně té naší sbírala ta nejskvostnější hodnocení. Rok se s rokem sešel a tvůrčí hra se objevila i na handheldu Nintendo 3DS. Port na přenosnou platformu se neobešel bez jistých tu více, tu méně zásadních kompromisů. Úkolem této recenze tedy bude zhodnotit, zda je i v případě nové verze stále o co stát.

TVOŘENÍ PRO RADOST, NE PRO SLÁVU

Pokud patříte mezi nedočkavce, kteří u každé recenze nejprve rychle odscrollují na finální číselné hodnocení, ušetřím vám tentokrát práci a rovnou řeknu, že i na 3DS je Super Mario Maker naprosto špičkovým titulem, u nějž můžete strávit desítky hodin skvělé zábavy. Než ale s otevřenou peněženkou a očima navrch hlavy poběžíte do prvního obchodu, měli byste vědět, že hned několik prvků, které tvořily páteř původní hry, v nové verzi chybí a možná právě pro vás je jejich absence zcela zásadním problémem. Vezměme to ale hezky popořádku. Jádrem hry a tím, co potenciální zájemce nejspíš láká nejvíce, je editor úrovní. Ten je stále stejně přístupný nováčkům a přitom si zachovává schopnost uchvátit i zkušené architekty složitých konstrukcí, které dohromady tvoří pekelně obtížné levely, v nichž poskakující kníratý instalatér prověří vaše šikovné prsty a trpělivost. Abychom se ale hned na začátku zbavili té největší výtky, musíme zcela zodpovědně říct, že ve verzi pro 3DS působí editor v jistém smyslu tak trochu zbytečně. Je to dáno tím, že v něm absentuje možnost z nejdůležitějších – pohodlné sdílení vašich výtvorů s on-line komunitou fanoušků.

S výjimkou nemožnosti on-line sdílení Super Mario Maker na 3DS dělá prakticky vše alespoň stejně dobře jako jeho domácí předobraz, některé herní elementy navíc zvládá lépe.

Tato nepochopitelná chyba na straně autorů je skutečně jedním z hlavních důvodů, proč by velká skupina hráčů mohla o přenosnou verzi Super Mario Makeru okamžitě ztratit zájem. Vždyť právě v tom tkví kouzlo tvoření pekelně těžkých, nebo alespoň třeskutě kreativních úrovní – dát je k dispozici ostatním a potutelně se šklebit nad jejich zoufalstvím. Verze pro 3DS nabízí o poznání méně zajímavou možnost sdílet levely s kamarády či běžnými kolemjdoucími skrz funkci Street Pass. Troufám si ale říci, že zvláště v našich podmínkách, pokud tedy nejste členem nadšené skupiny majitelů 3DS, je tato varianta poněkud bezzubá. Na druhou stranu, jestli skutečně máte aspoň několik kamarádů, vlastnících stárnoucí handheld od Nintenda, můžete se na tvorbě levelů podílet společně. Tento nápad ale osobně vnímám spíše jako zajímavý koncept a mám značné pochybnosti o jeho obecné využívanosti. Hra také zcela zanevřela na 3D efekt, který je pro 3DS typický. Není to vyloženě problém, jen to může svádět k poněkud kousavým poznámkám, že když už si hra dala do názvu ono magické 3DS, neměla by na největší tahák přenosného zařízení od Nintenda zapomínat. Nakonec pak možná některé z vás zamrzí absence podpory pro Amiibo, nové postavičky tedy do hry prostě nedostanete.

UČENÍ TENTOKRÁT NENÍ MUČENÍ

Tak, největší problémy bychom měli za sebou a pokud čtete dále, mohu vás ubezpečit, že až na drobná zaškobrtnutí už teď bude jen lépe. S výjimkou nemožnosti on-line sdílení totiž Super Mario Maker na 3DS dělá prakticky vše alespoň stejně dobře jako jeho domácí předobraz, některé herní elementy navíc zvládá lépe. Tak například v minulosti tolik kritizovaný systém tutoriálu, který uměle nutil hráče čekat do dalšího dne, než se zpřístupní nové stavební prvky, je ten tam. Nintendo jej sice v minulosti ospravedlňovalo snahou nezahltit hráče hned od začátku, mnozí si ale raději přetáčeli interní čas konzole, aby se k novému obsahu dostali co nejdříve. Hra samozřejmě stále obsahuje výukové lekce, ale netlačí vám je a tím spíš vás možná budou zajímat. Jsou zpracovány vtipnou formou a průvodcem vám bude lektorka Mary a lehce úchylný holub Yamamura. Ani tentokrát sice nedostanete všechny stavební součástky hned od začátku, jejich získávání je tu ale zpracováno mnohem zábavnější formou.

Abyste si totiž odemkli další možnosti úpravy úrovní, musíte absolvovat nový režim Super Mario Challenge. Ten se skládá ze stovky levelů, které vyrobili přímo profesionálové z Nintenda, a slouží tak nejen jako zástupce klasické skákačkové hratelnosti, ale i jako inspirace pro architekty-novice. Skvělým nápadem je to, že každá úroveň obsahuje dvojici výzev, z nichž jedna je vám odhalena ihned a na tu druhou musíte při hraní přijít sami. Výzvy jsou různorodé, někdy vás hra bude nutit absolvovat celou trasu bez toho, abyste byť jedinkrát změnili směr, jindy zas bude vaším úkolem šlápnout na hlavu jen některým konkrétním nepřátelům. Úrovně jsou zábavné a kvalitní a jejich plnění je jako motivace k získávání nových stavebních prvků naprosto skvělé.  Kromě Super Mario Challenge hra obsahuje ještě 100 Mario Challenge, která sestává z náhodně vybraných map stažených z internetu. Ano, zatímco své výtvory na 3DS nemůžete sdílet klasickým způsobem, můžete si do svého handheldu stahovat úrovně, které někdo vytvořil na Wii U. Kompatibilita je téměř absolutní, jen občas se vám stane, že některé úrovně z Wii U na 3DS nefungují z důvodu, že obsahují jeden z mála prvků, které se do verze pro handheld nedostaly, jako je například Mystery Mushroom.

JAK SE STAVÍ SEN

Vraťme se ale ještě na chvíli k samotnému tvoření úrovní. To se totiž i na poměrně malém displeji Nintenda 3DS ovládá velmi dobře a ačkoli možná občas budete postrádat pohodlí masivního Wii U gamepadu, jako cestovní verze si Super Mario Maker na 3DS vede velmi dobře. Občas je ale bohužel znát, že má přenosné zařízení už své roky a jeho srdíčko již netepe s takovou jistotou, jako tomu bylo v minulosti. Pokud to tedy přeženete s dekorováním některé z úrovní, může se handheld nepříjemně zadýchat. Jinak ale vše funguje tak, jak byste čekali. Pohodlně si šmatláte stylusem po dotykové obrazovce a sledujete, jak vám nové úrovně rostou pod rukama. K dispozici opět máte několik vizuálních stylů, vaše úrovně se tak mohou nést v retro hávu Super Mario Bros., Super Mario Bros 3, Super Mario World nebo moderním kabátku New Super Mario Bros. Bohužel absentuje možnost tvoření úrovní ve stylu Super Mario Land, to ale ostatně nenabízel ani originál. Stále můžete kombinovat různé stavební součásti, můžete nepřátelům přidat nečekané schopnosti, to vše intuitivním pokládáním jednotlivých položek na sebe. Musím ale říct, že mě jednoznačně zamrzela nemožnost přidávat vlastní zvukové stopy. Jen si pusťte náš starší Let’s Play původní Wii U verze, abyste zjistili, jaká se zrovna s takovou maličkostí dá užít švanda.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS
i Zdroj: Hrej.cz

Super Mario Maker pro 3DS je hrou, které k dokonalosti původní předlohy chybí jen krůček. Právě ten ale může být velice zásadní. Nintendo se stále nedokázalo etablovat ve 21. století a nabídnout on-line funkce srovnatelné s konkurencí. Je to nevýslovná škoda, protože ostatní nedostatky bych s chutí přehlédl a hře přiřkl titul povinné investice pro každého majitele 3DS. Takhle je to jen pro ty z vás, kteří se příliš nevyžívají v moderní neustálé nutnosti sdílení a hodnocení. Jestliže vám ale na podobných věcech moc nezáleží a navíc máte tvůrčího ducha a zálibu ve skákání a italských instalatérech, ani na okamžik neváhejte.

Super Mario Maker for Nintendo 3DS
Nintendo 3DS 3DS

Verdikt

Skvělá zábava na cesty pro všechny virtuální architekty a designéry. K dokonalosti chybí jen krůček v podobě podpory on-line sdílení a několik vad na kráse, které ale s ohledem na obří porci hratelnosti titulu rádi odpustíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama