Spider-Man 3 Recenze Spider-man 3 DS

Spider-man 3 DS

Martin Strnad

Martin Strnad

9. 8. 2007 22:00
Reklama

Spider-man a divácký úspěch k sobě měly velmi blízko, alespoň do druhého dílu filmové série. Spider-man 3 pro Nintendo DS se tedy neobejde bez menší obavy z přílišného svázání s ne zrovna úspěšným (zato však drahým) snímkem. Ale můžete si oddechnout, protože nejnovější titul s pavoukem pro NDS jde, narozdíl od svých větších bratříčků na jiných platformách, tak trochu bokem. Ale žádné obavy, Peter Parker i jeho superhrdinské alter ego tu pořád je, stejně tak i jakýsi příběh ve kterém figurují Peterovi staří známí mstící se mu za smrt jejich otců, či jen tak. Zrovna tak je tady onen černý symbiont z vesmíru ovlivňující Spider-manovy schopnosti, ale na toho zde narazíte poze částečně. Kromě těch známých z filmu tu narazíte i na mnohé jiné superzločince, zločince nebo obyčejné zlouny známé z komiksové předlohy. Děj hry tedy neopisuje od filmu doslovně, spíše rozšiřuje některé jeho epizodky do epizod a jiné hlavní filmové prvky zase zmenšuje do čistě funkčních rolí.

Hledání ztraceného prostoru

Stejně jako proběhly změny v ději, tak se i od poslední Spider-man hry pro Nintendo DS změnila herní struktura. Stále jde o akční hru, stále máte relativně velkou volnost, ba v mnohém i větší než u předchozích dílů, ovšem tentokrát to autoři trochu zúžili. A to v tom smyslu, že volnost trojrozměrného prostoru vymizela. Namísto třetího rozměru je tu pouze druhý a ačkoliv je hra zobrazena 3D, pohybujete se ve striktně pravo-levném směru. Pro hru je to jednoznačně přínos, protože si autoři mohli dovolit vyšší grafickou úroveň a zároveň se nemuseli bát, že dojde na příliš výpočetně náročnou situaci. Zrovna tak usnadňuje toto rozpoložení orientaci a pohyb, neboť přece jenom hopsání v naprosto volném prostoru mezi mrakodrapy se na handheldech zas tak dobře neovládá. Ovšem ona volnost New Yorské metropole v určitém měřítku stále zůstává. Buď můžete přecházet z lokace do lokace jakmile narazíte na konec jedné z nich, nebo je vám k dispozici přehledná mapa jednotlivých čtvrtí pro rychlý přechod. Zde se vám dokonce zobrazují mise, které máte kde provést.

Hop sem, hop tam

Druhou velkou změnou je ovládání. To na rozdíl od onoho zúžení třetího rozměru přináší rozšíření vašich možností. Spider-mana totiž tentokrát ovládáte především přes dotekový displej. Spousta jiných her vás nutí posunovat si v ruce NDS, když přecházíte od tlačítkového k dotekovému ovládání, ne tak Spider-man 3. Tlačítka zde slouží pouze k určování směru pohybu a zbytek zařídí stylus nebo palec. Každý útok, kop, vystřelení pavučiny či jiné pohyby mají speciální jednoduché gesto na dotekovém displeji. Toto opatření je velice příjemné a dodává vám občas pocit, že tu pavučinu opravdu vystřelujete ze zápěstí vy a že s tím svázaným padouchem o zeď nemlátí Spider-man, ale vaše osoba. Už jenom chybí, aby ke hře dodávali onen hrdinský obleček a polstrované pouzdro pro NDS. Jak je tento způsob manipulace elegantní a příjemný, tak ale není vždy přesný. Komba jsou opravdu efektivní, ale také často pokažená ne vždy přesně rozpoznaným tahem stylusu. Ovšem i přes tuto občas nepříjemnou záležitost jde pořád o jednu z mála her pro Nintendo DS, kde není ovládání tlačítky a dotekem jaksi separátně, ale pěkně synchronizovaně.

Tu máš, smrdutý skunku

A jak se to celé hraje? Prostě na vás mezi vašim volným kroužením městem spadne další mise, vy spadnete do další úrovně a v pravém horním rohu se vám objeví jakýsi měřič paniky. Tento graf se vám nesmí naplnit a vaše jediná možnost, jak jej zmenšovat, je zachraňovat nevinné oběti a nakopávat pozadí grázlům. Způsobů, jak to můžete dělat je, jak už bylo řečeno, hromada. Nepřátelé jsou vcelku různorodí a jejich animace jsou stejně jako Spider-manovy propracované, aby jste si pořádně užili jak jim praskají kosti v těle. Někteří na vás půjdou jen tak s holýma rukama, jiní s kladivem, pistolí, případně jinou zbraní. Čím různorodější kombinace, tím samozřejmě obtížnější situace. S bossi je to podobné – co kus, to unikát vyžadující jiný přístup. A tak mlátíte, zachraňujete a snižujete paniku, dokud nenarazíte na konec úrovně, aby se děj posunul dál.

Menší dýžko

Jakmile si projdete první level a navigace Spider-mana vám přejde do krve, otvírá se před vámi zhruba šest hodin lineární a nápadité zábavy naplněné skoky, bitkami, jednoduchými dějovými animacemi a vtipnými hláškami, které Spidey hází často jen tak do placu. Zdá se vám to málo? Nestačí vám příjemný autentický dabing Tobeyho Maguirea předčítající příběhové sekvence? Čekáte od černého Spider-mana trochu víc, než funkci bonusového zvýšení síly a rychlosti? Právě pro vás má hra další spoustu obsahu navíc. Nepotřebujete ho moc k jejímu dohrání, ale třeba nakupování nových útočných pohybů je velmi vítanou pomůckou. A kde ji využijete? No přece v průchodech již odehraných misí na čas. Lepší čas se rovná větší výdělek. Nebo ve volném pronásledování podvratných živlů na ulici, tak říkajíc nadivoko. Zároveň si tak vyděláte na tyto extra libůstky. Pro ty nejpozornější je zde možnost sbírat speciální předměty poschovávané v levelech. Samozřejmostí jsou pak odměny za určité časové limity v podobě cheatů, možnost pročíst si ve stylovém novinovém vydání krátké životopisy důležitých postav nebo prohlížení již dosažených dějových filmečků. Pro ty nejzatvrzelejší je tu i jakási forma multiplayeru, Tato bohužel vyžaduje dvě kopie her, což snižuje její účinnost.

Třetí Spider-man pro Nintendo DS sice nepřináší nic závratně nového, jde spíše cestou pozvolné evoluce. V jádru je to bojová akční hra trochu řízla hopsačkou, značně obohacená příjemnou kombinací snadného ovládání a pěkné grafiky. Všechny ústupky, které se kvůli tomu museli udělat jsou tak vyváženy. Pokud vám tedy nevadí superhrdinský pavoučí panák ve směšném převleku, užijete si tento titul rozhodně mnohem více, než parodii na hru v podání Supermana.

Spider-Man 3
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

Další přírůstek do interaktivní série podle filmů se Spider-manem skvěle kombinuje dotekové ovládání s akční hrou a vystupuje ze stínu všech svých předchůdců. Pro majitele předešlých dílů zajímavá kuriozita, pro hrami nedotčené fanoušky filmů dobrá hra, ale jinak až zbytečné nadužívání tohoto komixového hrdiny v zajímavém herním kabátku

Co se nám líbí a nelíbí?

Ovládání, grafika, rvačky s padouchy, bonusové materiály
Občasné omyly ovládání, hudba, krátká základní herní doba, už je toho Spider-mana trochu moc
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama