South Park: The Stick of Truth Recenze South Park: The Stick of Truth

South Park: The Stick of Truth

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

3. 3. 2014 23:21 13
Reklama

Kvůli předchozím hrám na motivy animovaného seriálu South Park a téměř čtyřměsíčnímu odkladu vydání jsme byli vůči výsledné podobě The Stick of Truth spíše skeptičtí. Ubisoft si této nejistoty mezi hráči všimnul a kromě trailerů zásobil hráče pikantními informacemi ze zákulisí a gameplay záběry, slibujícími až překvapivě klasické RPG souboje, na pohled od seriálu prakticky nerozpoznatelné. Pokud v nás i po zhlédnutí ukázek stále hlodal červíček nedůvěry ve schopnosti tvůrců udržet hru vtipnou a zábavnou po celou její dobu, zhruba 12 hodin strávených u počítače v colorádském městečku South Park nás přesvědčilo o opaku. Všechny fanoušky seriálu tedy potěší zpráva, že lépe hra snad ani dopadnout nemohla.

PROSTĚ DALŠÍ NEDĚLNÍ RÁNO V TICHÉM MĚSTEČKU V HORÁCH

South Park: The Stick of Truth je v jádru klasické RPG, ve kterém plníte úkoly, bojujete s nepřáteli, levelujete svoji postavu a sledujete chytlavý příběh, který drží hru pohromadě. V roli nového děcka, které se s rodinou právě přistěhovalo do tichého městečka v horách, se zapojíte do velké hry místních školáků o legendární Klacek pravdy. Co na tom, že obě strany konfliktu - elfové a lidé - jsou vlastně děti v převlecích s dřevěnými meči a gumovými šípy; válka o Klacek je důležitější, než zůstat po škole. A nebyl by to South Park, kdyby se do dětské hry nezamotali i dospěláci, mimozemšťané, zombie nacistické krávy, Al Gore a exotičtí Kanaďani.

South Park: The Stick of Truth
i Zdroj: Hrej.cz

Protože se seriál vyznačuje dobře mířenou a dost kousavou sociální, politickou a čím dál tím častější i pop-kulturní kritikou, dalo se čekat, že se hra podobným způsobem pustí do videoher a byznysu kolem nich. Jenže těch pár vypíchnutých herních klišé ve hře z velké části ustupuje tradičnímu humoru seriálové předlohy plynoucímu z přemrštěných situací, politicky sakra nekorektních vtipů a zhruba gazilionu odkazů na jeho už sedmnáctiletou historii. A vskutku, hru si opravdu užijete, pokud máte seriál pořádně nakoukaný a víte, co je to hnědý tón, ManBearPig nebo spoďároví skřítci, co dělá popruh na kočky v Kennyho skříni a proč asi na poště zaměnili zásilku pro pana Otroka s tou pro Cartmanovu mámu.

FUS-RO-PRD!

Soubojový systém SP: TSoT si bere inspiraci z japonských RPG a nabízí jemné taktizování vhodné pro mainstreamového hráče. V tahových bitkách využíváte slabin nepřátel a snažíte se kombinací speciálních schopností vaší postavy plus jednoho parťáka co nejefektivněji zaútočit. Nechybí také vyvolávání mocných pomocníků jako je pan Hankey a jeho fekální vlna, nebo Ježíš, který nepřátele pokropí dávkou ze samopalu. Pikanterií jsou pak speciální útoky vyžadující rozličné mačkání tlačítek na ovladači či kroucení analogem, což i z tradičně takticky- rozvážlivého systému dělá poměrně aktivní podívanou a na účinnosti útoků i obrany se přímo podílí váš postřeh.

Souboje jsou neskutečně rozvláčné a řadí se tím mezi největší problémy hry.

Každá postava má tři atributy, mezi nimiž nechybí tradiční zdraví (HP) a hladina power pointů (PP), které se spotřebovávají speciálními útoky. Jakožto nováček ve hře o Klacek si můžete na začátku vybrat svoji třídu ze čtyř možností - bojovník, mág, zloděj a Žid - ale kromě rozdílných speciálních útoků a základního vybavení nemá volba povolání na průběh hry příliš velký vliv. I jako mág nebo zloděj budete primárně do svých nepřátel mlátit svojí zbraní, případně střílet na dálku tou sekundární a brzy se naučíte spotřebovávat třetí atribut, manu, užíváním mocné magie vašich prdů. Ano, prdění je jeden ze základních prvků hry a buď se tomu společně s postavami ve hře zasmějete nebo to berte jako znamení, že tato hra zřejmě nebude pro vás.

Nicméně, zatímco se hladina HP během soubojů doplňuje pojídáním sladkostí a PP zase pitím energy drinků, „magickou energii” je třeba opatrně doplňovat burrity, smaženými křidélky nebo čínskými nudlemi a dávat bacha na její maximální hladinu, abyste se z jejího překročení doslova nepos*ali. Ovládnutí celkem čtyř druhů prdění vyžaduje trochu umu, odměnou vám však budou velice silné útoky s různými doprovodnými účinky. Mohutné větry využijete také mimo souboje třeba k odlákávání stráží nebo ke spuštění metanových explozí, ale mějte na paměti, že za žádnou cenu nesmíte vést svůj prdoútok na jejich koule! To se prostě nedělá, mmkay?

Bohužel, souboje jsou možná právě kvůli své pestrosti neskutečně rozvláčné a vlastně tak tvoří největší překážku v plynutí celého zážitku. Všem postavám trvá, než svůj útok provedou a i malé střety s hrstkou nepřátel zaberou více času, než by asi měly. Přitom si je hra pomalých soubojů vědoma a pokud se byť na chvilku zamyslíte nad volbou dalšího útoku, hned vás spolubojovníci i protivníci peskují za to, že zdržujete. Ztráta tempa se projeví především v soubojích s bossy, které jsou natahované, neboť u nepřítele s vysokým HP stále dokola otáčíte vzorec akcí léčení - speciální útok - dobytí many - speciální útok, které nakonec bossíka uondají společně i s vaší pozorností.

NEBUĎ TEN, CO MÁ NA FACEBOOKU 0 PŘÁTEL

Ta druhá část, tedy poznávání staronových tváří a plnění jejich úkolů je velice efektně vpleteno jak do herního systému, tak i do samotného příběhu. Každý nový kamarád si vás přidá na Facebook a vy si tak budete moci číst jejich mnohdy vtipné příspěvky a hlášky... Tedy kromě otravného spamu o globálním oteplování, kterým vás zásobí Al Gore. Sbírání přátel má však také skutečnou výhodu a za dosažení určitého počtu nových kontaktů postupně získáváte různé perky, které vám například přidávají bonusy k útokům, snižují PP cenu speciálních útoků či znásobí účinek konzumace léčivých „lektvarů”. Potenciálních kámošů je v South Parku doslova šest půlek a jejich přátelství na Facebooku získáte za splnění jejich questu, případně za kámošení se s jejich kamarády. Takže něco jako ve skutečnosti...

Důvodem, proč si zahrát, je echtovně hrubý, satirický humor, bezchybně vypointované dialogy a nečekané reakce postav na mnohdy dost šílené situace.

Ostatně, téměř všechny (fakt!) postavy ze seriálu se ve hře alespoň na chvíli mihnou a samozřejmě jim nechybí jejich nezaměnitelné hlasy. Vaši parťáci v boji jsou známí čtvrťáci ze South Parku a v soubojích tak oceníte léčitelské schopnosti paladina Butterse, luk princezny Kenny, jež také ovládá své krysí pomocníky nebo ostrý meč a věrného psa hraničáře Stana. Korunu všemu pak nasazuje král čarodějů Cartman, ovládající prastarou střevní magii. V rámci příběhu a questů se například budete snažit přesvědčit partu školou povinných gothů, aby se přidali na vaši stranu, vypravíte se do Daleké Severní Země (Kanady) požádat tamějšího prince o pomoc s rozluštěním zprávy psané v Tajemném Jazyce (francouzštině) a při nečekaném setkání s jednou starou známou postavou budete překvapenější než Scott Tenorman nad talířem chilli.

Příběh vás provede po celém South Parku a navštívíte mnoho lokací doposud známých pouze z televize. Nebylo by to RPG, kdybyste si při průzkumu také nenacpali své kapsy různými předměty, ať už jídlem, nebo všemožnými cetkami. Nalezený loot, ať už z padlých nepřátel anebo ze šuplíků obyvatel městečka (třeba různé „masážní přístroje” z ložnice Cartmanovy matky...), se automaticky přepočítává na peníze a můžete za něj u obchodníků nakupit léčivé předměty nebo výzbroj, která kromě úpravy vzhledu zvyšuje vaší obranu a v případě zbraní samozřejmě útok. Z poražených nepřátel získáváte zkušenosti, za které postupně levelujete, čímž se určuje maximální úroveň zbraní a zbroje, kterými se můžete vybavit. Výzbroj se dá jednoduše upravovat násadami a odznáčky, které jim dodávají extra vlastnosti, třeba ohnivý útok nebo obranu proti omráčení. I v této hře však platí, že nejlepší výzbroj nezískáte od obchodníků, ale za splnění vedlejších úkolů. Kromě užitečné výzbroje se vám do inventáře také postupně nasáčkují paruky, make-up, různé brýle a vousy, pomocí nichž si můžete (a několikrát i musíte) změnit vzhled, vaše vlastnosti jako takové to ale neovlivní.

RPG PRO TY, CO NEHRAJÍ RPG

Je vhodné zopakovat, že vás South Park bude bavit za předpokladu, že seriálovou předlohu dobře znáte nebo jste přinejmenším naladěni na stejnou vlnu humoru. Jednoduchý soubojový systém se dá v nejlepším ohodnotit jako dostačující, a ačkoliv se do hry docela hodí, není tím důvodem, proč byste se měli do coloradského městečka vypravit. Tím pravým důvodem je echtovně hrubý, satirický humor, bezchybně vypointované dialogy a nečekané reakce postav na mnohdy dost šílené situace, které vás opravdu velmi často a nahlas rozesmějí. S tím však ruku v ruce kráčí nutnost minimálně konverzační znalost anglického jazyka, bez které vám spousta nejvtipnějších, nepřeložitelných hlášek, slovních hříček a těch několika narážek na herní názvosloví jednoduše unikne.

South Park: The Stick of Truth
i Zdroj: Hrej.cz

Hra je zkrátka přímo mířená na fanoušky seriálu, kteří ocení nejen hromadu easter eggů, ale vlastně i první kanonické vyobrazení celého městečka jako takového. The Stick of Truth dodržuje do puntíku vizuální styl televizní předlohy a díky jeho přiznané jednoduchosti nepoznáte rozdíl mezi cutscénou a hrou samotnou. Dvourozměrné postavičky se pohybují stejnou hopsavou „chůzí”, prostředí někde mezi druhým a třetím prostorem nedělá při průzkumu problémy a hra sama ulehčuje navigaci vaší postavičky v prostorově složitějších lokacích. Jako třešnička na sladkém dortu vás pak potěší známé zabrnkání banja při každém načtení uložené pozice.

South Park: The Stick of Truth není první hrou na motivy komediálního seriálu o malých sprosťácích, ale je rozhodně tou nejlepší. Naše obavy se nepotvrdily a hra je zápletkou i zpracováním porovnatelná s těmi nejlepšími díly z produkce pánů Parkera a Stona. Její hraní je stejně výživné jako sledování mnohahodinové interaktivní epizody s dobrým, ale ne až tak dobrým soubojovým systémem. Pro ty, co mají South Park v oblibě, je The Stick of Truth jednoznačná povinnost. Ostatním hrozí, že se nebudou chytat a souboje je brzy omrzí. Takovým ale my z tichého městečka v horách víme co říct: „Booo, Wendy*, booo.”

*Zde dosaďte jméno hatera.

South Park: The Stick of Truth
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Zda se vám bude The Stick of Truth líbit záleží zcela na tom, zda se vám líbí seriálová předloha. Fanoušci dostali pořádnou nálož břitkého humoru, tak jak ji mají rádi. Rozhodně kandidát na nejvtipnější hru načnutého roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama