sleeping-dogs
Sleeping Dogs Článek Sleeping Dogs

Sleeping Dogs

Maggot

Maggot

18. 6. 2012 22:00
Reklama

V žánru akčních her s otevřeným světem již více jak dekádu kraluje slavné Grand Theft Auto, a ačkoliv se na tomto faktu v nejbližších několika letech pravděpodobně nic nezmění, je dobré vědět, že bude stále z čeho vybírat. Akce Sleeping Dogs totiž nepřímo navazuje na značku True Crime, která naposledy vydechla v roce 2005 s druhým dílem, True Crime: New York City. Není divu, že nová hra byla původně vyvíjena právě pod dobře známou značkou, sdílí s ní totiž několik veledůležitých prvků. Policisty, zločin, porušování zákonů, ale hlavně také velice rychlou a silně návykovou akci.

Unikátní trojboj

Skoro to vypadá, jako by Sleeping Dogs pomáhal vyvíjet režisér a ikona akčních snímků John Woo, jelikož jste po celou dobu hraní obklopeni výbuchy, divokými honičkami, střelbou, rvačkami a naháněním kriminálních živlů všeho druhu. Vývojáři v United Front Games svou hru přirovnávají ke kombinaci Batman: Arkham City, Assassin’s Creed a Need for Speed. Abyste ovšem byli schopni vstřebat takto kritickou informaci, musíme se vrátit zpět na začátek. Ve hře se totiž vtělíte do role detektiva v utajení, jenž se ze všech sil snaží infiltrovat čínské podsvětí.

Konkrétně se tu bavíme o Hong Kongu, kde vládne obávaný gang Triád. A jak jinak se zbavit hrozby v podobě násilí, vražd a distribuce drog, než postupným rozkládáním hierarchie přímo od samotného zdroje? Detektiv Wei Shen ovšem není obyčejný policista, krom toho, že dokáže střílet ve výskoku a rozdávat rány jako nikdo jiný, má zároveň i o něco více pravomocí. Jak už se ovšem mnohokrát stalo i v reálných policejních spisech, Shen má hodně práce s udržováním čisté hlavy. V průběhu hry se tak budete velice často rozhodovat. Odmítnete uposlechnout rozkaz mafiánského bosse a vystavíte se tak možnosti odhalení? Nebo raději obětujete několik lidských životů ve prospěch vyššího dobra?

Až vy o tomto skutečně rozhodnete. Hratelnost je pak tou nejdůležitější složkou hry, jelikož je podobně jako u předchozích True Crime her velice svižná, dynamická a v rámci možností i nenáročná. Jezdíte po městě, sbíráte mise, mlátíte bastardy a to vše podtrhují velice výrazné RPG prvky. Bojový systém je pak nesmírně intuitivní, jelikož lze prakticky kompletně využívat okolní prostředí. Mlátit nepřátele můžete jednak použitím svých končetin, ale také okolními předměty, případně využívat jinak standardní součásti obývacího pokoje jako smrtelnou zbraň. S vývojem bojových principů a zejména pak jednotlivých chvatů a pohybů pomáhal i MMA šampión Georges St. Pierre, jehož skin lze ve hře taktéž otevřít.

Rok rváče

V jeden moment tedy házíte nepřátele do rozžhavených kotlů, o několik vteřin později sedáte do auta a vydáváte se na divokou honičku ulicemi Hong Kongu. Vykláněním se z okénka pak lze prostřelovat pneumatiky pronásledovaným i pronásledovatelům, přičemž v jedné ze scén si všimnete i detektiva na motorce, jak zpomaleně ze vzduchu pohodlně střílí po bastardech na zemi. Jak známo, Američané asijského původu nemají žádné zábrany. Proto vás nejspíš nepřekvapí ani brutalita hry, kdy rvačku zakončíte zaražením listu pily do hlavy, či efektivním připálením nepřítele v troubě.

Město posléze krom příběhových misí nabízí celou řadu vedlejších aktivit, jejichž počet samozřejmě několikanásobně překračuje hlavní příběhovou stať. Můžete například krást auta, rvát se za peníze v podsvětí, ti nejdrsnější ovšem zvolí například karaoke. Fajnšmekry hazardu potěší například i sázky na kohoutí zápasy. Ano, tenhle sport skutečně nezemřel. Plněním vedlejších úkolů, mezi něž se řadí například i pouliční závodění, získáváte cenné zkušenostní body, které investujete do rozvoje postavy, otevírání libůstek v podobě nových aut či pohybů. Navzdory faktu, že hra nebude obsahovat žádnou podobu kompetitivního či kooperativního multiplayeru, budou vaše činy zaznamenávány do speciálních online žebříčků.

Chcete-li se přiblížit atmosféře Sleeping Dogs, vezměte Grand Theft Auto, šlehněte si velkou dávku adrenalinu, do pozadí si pusťte klasický akčňák se Steven Seagalem v hlavní roli a běžte praštit otravného souseda mrtvou kočkou, která, jak známo, není tak úplně mrtvá. Sleeping Dogs možná nebude nejrealističtější akcí na trhu, o to více zábavnosti a explozivnosti na vás v podsvětí města Hong Kong čeká! Hra dle oficiálních dat vydání vyjde v polovině srpna.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama