Ridge Racer 6 Recenze Ridge Racer 6

Ridge Racer 6

sleepless.

sleepless.

1. 11. 2006 23:56
Reklama

Základem Ridge Racer 6, stejně jako všech předešlých RR titulů, je smyk. V zatáčkách se nezatáčí. Zatáčky se projíždějí smykem, který lze úspěšně použít i v pasážích, které se dají projet víceméně bez změny směru. Někomu to vyhovuje, někomu ne. Každopádně  jde o základní prvek celé hry i série, takže ti co neustálé posílání vozu do kontrolovaného smyku považují za směšné, by se měli hned teď otočit a hledat zábavu někde jinde. Ti co zůstanou však určitě nebudou litovat. Šestý Ridge Racer je skvělá zábava plná závodního adrenalinu, který plyne nejenom z boje se soupeři, ale i z tratí a vlastní nedokonalosti.

Jakkoli se to nezdá, tak není umění perfektního smyku něco co se dá naučit za pět minut. V začátcích dlouhé singleplayer kampaně, která má podobu World Explorer módu, se sice vyhrává lehce i při docela častých jezdeckých chybách. Velmi brzy však začne přituhovat a při závodech za polovinou WE módu už není pro chyby místo. Smyky v těchto závodech musí trvat přesně tak dlouho, aby za ně hráč získal co nejvíce nitra a zároveň jej to nijak nezpomalilo.

Nalézt správný poměr mezi délkou a intenzitou smyku vyžaduje solidní odhad, který lze získat jenom s opakovaným hraním a s dokonalou znalostí tratí. Těch je sice na první pohled obrovské množství, ale jak už je u Ridge Racer série zvykem, tak se jedná o variace a kombinace nevelkého množství, na pohled moc pěkných, okruhů. Jejich zákoutí se hráč postupně naučí nazpaměť a bude tedy vědět, kde je možné bez rizika předjíždět a kde je lepší s použitím nitra a předjížděním počkat.

Nitro systém je v RR6 stejný jako ve dvou (výborných) Ridge Racer titulech pro PSP. Funguje perfektně a zvyšuje adrenalinovou povahu závodění o 100 procent. Použití, jedno, dvou, či hned trojnásobného nitra hráčovo auto pořádně nakopne a může na poslední chvíli rozhodnout zdánlivě prohraný závod. No a je to právě Nitro systém, který do hry vnáší jasně viditelný strategických prvek.

Vedle hlavního World Explorer módu, který se skládá ze 111 závodů, nabízí hra v singleplayeru ještě klasické Time Attack a Single Race módy, v nichž se hráč potýká sám se sebou a nepříliš chytrými soupeři, kteří na konci WE módu jezdí až nepřirozeně perfektně. Jediné škobrtnutí o soupeře, či krajnici, tak může klidně zničit jinak perfektní jízdu. Je to sice nefér, ale platí to pro všechny Ridge Racer tituly. Zcela evidentně jde tedy o záměr tvůrců. Moc se nám však nelibí, což neplatí pouze pro Ridge Racer 6, ale všechny RR tituly.

Ridge Racer 6 podporuje online multiplayer přes Xbox Live až pro 14 hráčů, kdy se dají nastavit podmínky závodu, ale nechybí ani splitscreen multiplayer na jedné konzoli, který je vzhledem k adrenalinovosti celé hry, přímo ideální zábavou pro věčírky a párty. Tituly v Ridge Racer sérii se vždy presentovaly nadprůměrně kvalitní grafikou, což jim značně ulehčovala absence modelu poškození, který není přítomen ani v Ridge Racer 6.

Co se vzhledu týče, tak je RR6 zcela viditelně přechodovou hrou. Je to něco na pomezí současné a další generace konzolí. Modely vozů jsou sice v řadě případů pěkně detailní, ale najde se až příliš velké množství vozů, jejichž textury jsou mírně rozmazané. To samé platí i o tratích samotných, jejichž texturám by trošku větší pozornost grafiků určitě jenom prospěla. Tyto chybky se však v pozdějších fázích hry, kdy se hráč konečně dostane k rychlejším vozům a závodům, vytrácejí a skvělý pocit z rychlosti zastíní jakékoli pochybnosti. Navíc jsou tratě, jako obvykle, perfektní co se designu týče.

Ridge Racer 6
Xbox Xbox 360

Verdikt

Ridge Racer 6 je další povedený titul v populární sérii, který její fanoušky přivede do extáze a její odpůrce do smrtelné agónie. Záleží jenom na tom, na kterou stranu se člověk postaví.

Co se nám líbí a nelíbí?

Výborně fungující jízdní mechanismy, spousta vozů i adrenalinu, nápaditý design tratí.
Chybky v grafice, otravný hlasatel, nic nového pod sluncem - Ridge Racer klasika.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama