Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?
i Zdroj: EA
Komentáře Článek Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?

Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?

Miroslav Václavík Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík

Miroslav Václavík, Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík

22. 7. 2022 14:00

Seznam kapitol

1. MÍRA - REVOLUCE NEPŘIJDE 2. ALEŠ - KLOUZÁNÍ PO POVRCHU 3. TADEÁŠ - AŽ PŘIJDE HUB

Po třiceti letech končí obrovsky lukrativní partnerství EA a asociace FIFA. Byl oznámen poslední ročník FIFA 23 a nově přejmenovaná série EA Sports FC od příštího roku slibuje fotbalovou revoluci, my tomu ale moc nevěříme. Jak se podle nás změna projeví na hře samotné?

Reklama

MÍRA - REVOLUCE NEPŘIJDE

Upřímně nepatřím mezi ty, kdo spolu s velkou změnou značky očekávají i velkou změnu hry samotné. Stejně jako u posledního ročníku s titulem FIFA, tak u nadcházejícího dílu EA Sports FC očekávám klasické mezigenerační posuny. Máme tu produkt, který funguje po boku těch nejvýdělečnějších her na světě, a není vlastně v ničím zájmu sáhnout zbytečně hluboko a dobře šlapající stroj vyhodit z rovnováhy. To se ostatně povedlo Konami, jež zbytečně popravila svého psa, i když neběhal tak dobře jako FIFA od EA.

Start nového eFootball je katastrofický. Je nejhorší hrou na Steamu, hráči se posmívají obličejům hráčů a chybám
i Zdroj: Hrej.cz

Start nového eFootball je katastrofický. Je nejhorší hrou na Steamu, hráči se posmívají obličejům hráčů a chybám

Dnes byl oficiálně spuštěn nový koncept virtuálního fotbalu eFootball. Série, která původně nesla název Pro Evolution Soccer…

30. 9. 2021 16:05
1

Jasně, eFootball se už trochu vyhrabává z hrobu, ale napravit zničenou reputaci nepůjde snadno. PES už dlouhé roky stagnoval, a i když se snažil tahat esa z rukávu, mezi které patří dílčí exkluzivní licence na ligy či kluby, nestačilo to. Konami tak sáhlo k něčemu, co postavilo slabší, přesto slušně fungující sérii na ostří nože – že se na něm pak neudržela, víme všichni. A dokáže si někdo představit, že by zásadnější posun mohl čekat sérii, která každoročně roste, generuje stále vyšší zisky a fanoušci ji pravidelně kupují po desítkách milionů? Prosím vás.

Ostatně ani hráči nechtějí, aby se něco skutečně zásadního měnilo. Každý rok se sice těšíme na pár novinek v podobě zajímavých režimů, nových možností a upraveného systému fyziky, ale víc vlastně ani nechceme. Spíš než při změně názvu jsem sázel na zásadnější změnu při přechodu na novou generaci konzolí, která přišla jen v určité míře. A víte co? Dopadlo to dobře. Hra vypadala o krok lépe, člověk se seznamoval s novým zpracováním, jež ale neuteklo nijak zásadně daleko. A herní režimy jako takové? Klasika. 

Takový trailer vidíme letos naposledy

Člověk chce často změnu jenom proto, aby byla změna. Něco radikálního, zajímavého, nového. Jenže v koutku duše tuší, že vlastně nic takového nechce. Jasně, hráči, kteří pravidelně nastupují pouze k offline kláním budou mít tuhle touhu hlubší. Ale hlavní část hry v podobě FUT, která si podmanila největší publikum a přináší nejvíc zisků? Každoročně se dočkáme pár novinek, první dny a týdny se učíme naplno využívat potenciálu změn ve fyzice, snažíme se budovat to nejlepší za co nejkratší dobu. Někoho naplní tahle část, někoho pak nekonečný zástup různých výzev, online i offline zápasů, kooperativných dobrodružství, sezónního postupu a hromada dalšího.

Z FUT se stal tak naplněný režim, že až na pár drobností si zde každý najde přesně to, co mu vyhovuje. Může hrát sám, s kamarády, proti AI či ve skupinkách proti reálným soupeřům. Za nic není penalizován, všechno přináší radost ze hry, odměny a kartičky. Každý jeden zápas vás posune kupředu a já si nedokážu představit, že by něco roky postupně rostoucího mělo přejet na jinou kolej jen kvůli žádosti změny pro změnu. A to, že se FIFA bude vydávat pod jiným jménem? To rozhodně není důvod, proč by se měla kazit radost hráčům, vývojářům či akcionářům. Velký přerod čeká jen hráč, který vlastně není hráčem EA Sports FC a vadí mu hra z principu. On ji nehraje, protože nechce, ale stejně ho uráží, jak stejná FIFA každoročně je – i když ve skutečnosti není. Změna přijde až ve chvíli, kdy se hry přejí opravdoví hráči, a to se do roku 2023 nestane.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama