Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?
i Zdroj: EA
Komentáře Článek Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?

Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC? | Kapitola 2

Miroslav Václavík Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík

Miroslav Václavík, Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík

22. 7. 2022 14:00

Seznam kapitol

1. MÍRA - REVOLUCE NEPŘIJDE 2. ALEŠ - KLOUZÁNÍ PO POVRCHU 3. TADEÁŠ - AŽ PŘIJDE HUB

Po třiceti letech končí obrovsky lukrativní partnerství EA a asociace FIFA. Byl oznámen poslední ročník FIFA 23 a nově přejmenovaná série EA Sports FC od příštího roku slibuje fotbalovou revoluci, my tomu ale moc nevěříme. Jak se podle nás změna projeví na hře samotné?

Reklama

ALEŠ - KLOUZÁNÍ PO POVRCHU

Bavili jsme se o tom poměrně dlouho v hPodu #846 a zopakuji to ještě jednou. Jen těžce se mi věří tomu, že by organizace FIFA bránila EA v rozletu a cíleně zakazovala vývojářům inovativní prvky, které by hře mohly pomoci nejen po stránce atraktivity, ale samozřejmě i po stránce potenciálních výdělků. FIFA je, stejně jako Electronic Arts, organizací tak zahleděnou na finanční merit věci, že by nad potenciálním pytlem peněz jen stěží mávla rukou. Ale možná se jen markeťáci v EA nechtěli dělit o případné další zisky, to by mi vlastně celkem dávalo smysl.

Ve hrách série FIFA mi prostě vždycky chyběla personální rovina

Nicméně zpět k tématu. Osobně bych rád viděl FIF… Ehm, tedy EA Sports FC titul, který by byl více zaměřený na zážitek z fotbalu jako takový. Již odmalička sním o imerzivní fotbalové hře, která by mě provedla kompletním životem profesionálního „čutálisty“ – tedy od prvních krůčků v přípravce přes snahu o proniknutí z dorostu do prvního týmu až po hvězdná léta na vrcholu, včetně uvadajících statistik na sklonku kariéry. A pak hurá k trénování, opět od nejníže postavených či juniorských klubů až ke světově uznávaným supertýmům. Ve hrách série FIFA mi prostě vždycky chyběla personální rovina. Velké naděje jsem v tomto směru vkládal do příběhového módu Journey, ale ani ten bohužel nedovedl nic jiného než klouzat po povrchu.

Hrozně by se mi líbilo i znovuotevření hry modderům. S láskou vzpomínám na časy, kdy jsem si do FIFA 09 stáhnul komunitní Czech Mega Pack, díky kterému jsem s Rudolfem Obalem, Daliborem Koštuříkem a Davidem Helískem mohl v autentickém zelenožlutém dresu FK Mutěnice válcovat nejen nenáviděnou Spartu, ale i nenáviděnou Barcelonu, nebo nenáviděný Tottenham (ano, nenávidím hodně klubů). Jak vypadá modderská scéna u FIFA 22? Inu, nijak. Pár modů sice na internetu naleznete, jenže se nachází na prapodivných stránkách a k jejich instalaci jsou potřeba nejen pofidérní nástroje, ale i dvojitý doktorát z matfyzu.

Kariérní režim stojí tradičně tak trochu na vedlejší koleji

Fandil bych pak i snaze o propojení EA Sports FC s širším fotbalovým světem. Například za takovou kooperaci se Sky Sports, která by do hry přidala možnost streamů Premier League včetně originálního komentáře, bych nepokrytě zabíjel. Skvělá by byla i případná širší kooperace s jednotlivými ligami, které by mohly hráčům poodhalovat exkluzivní obsah z reálného fotbalového dění. Zajímavých fotbalových videí se ve světě denně urodí habaděj, ale kdo v tom má mít přehled? Nejzábavnější interaktivní obsah vybíraný kurátorem bych v EA Sports FC opravdu uvítal. A co byste řekli na pravidelné aktualizace komentářů? Co kdyby se komentátoři v září bavili o tom, že Ronaldo se konečně „vrací domů“, a v dubnu naopak o tom, že se nejspíše opět stěhuje? V poločasech by se pak mohly klidně rozebírat aktuální problémy reálných klubů či přestupové spekulace.

Možností existuje nepřeberné množství, různými tipy na nový obsah či vylepšení bych ostatně mohl popsat celou knihu. Při sledování jiných dlouhodobých sérií pod palcem EA se však obávám, že snění o pokročilých funkcionalitách, propojeních a nových módech (i starých modech) nebude v realitě nijak zhmotněno. Osobně se totiž nejvíc přikláním k pesimistické variantě, která je založena na přesvědčení, že EA Sports FC se od stávajících FIFA her příliš lišit nebude. A jistě se všichni shodneme na tom, že by to byla velká škoda…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama