Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?
i Zdroj: EA
Komentáře Článek Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC?

Redakční názorový rozstřel - Jak podle nás (ne)změní virtuální fotbal EA Sports FC? | Kapitola 3

Miroslav Václavík Tadeáš Pepř Aleš Tihlařík

Miroslav Václavík, Tadeáš Pepř, Aleš Tihlařík

22. 7. 2022 14:00

Seznam kapitol

1. MÍRA - REVOLUCE NEPŘIJDE 2. ALEŠ - KLOUZÁNÍ PO POVRCHU 3. TADEÁŠ - AŽ PŘIJDE HUB

Po třiceti letech končí obrovsky lukrativní partnerství EA a asociace FIFA. Byl oznámen poslední ročník FIFA 23 a nově přejmenovaná série EA Sports FC od příštího roku slibuje fotbalovou revoluci, my tomu ale moc nevěříme. Jak se podle nás změna projeví na hře samotné?

Reklama

Podobně jako kolegové zastávám názor, že tvrzení o omezování tvůrčí svobody ze strany FIFA bude spíše laciná výmluva EA Sports. Na druhou stranu pokud skutečně příliš zkostnatělý přístup asociace nějakým způsobem bránil studiu v implementaci zajímavějších novinek, je pro hráče jen dobře, že k odloučení došlo.

Ať už je pravda jakákoliv, s budoucími generacemi herního fotbalu čekám pár zásadních změn, které však nejsou vyloženě revoluční. Stojím si za tím, že se studiu Visual Concepts povedlo najít univerzální recept na úspěch, kterým se dříve nebo později musí vydat všechna studia a i EA Sports FC v blízkých letech vsadí na efekt “hero avatar”. Hráči NBA 2K moc dobře vědí, oč běží, a stejným směrem už kráčí třeba i MLB The Show. Věřím, že když  ne příští rok, tak o něco později budeme pobíhat po fotbalově laděném světě s konkrétním vytvořeným borcem, a i když není fotbal tak silně individualistický sport, jako basketbal nebo baseball, centrální hub prostě fungovat bude. Proč by si proboha v EA nechali ujít tu krásnou možnost do balíčků s kartičkami nastrkat nové, s tričky, kopačkami, tetovačkami a, co já vím, longboardy?

Na jednu stranu jde o věc, kterou hlasitější menšina hráčů opakovaně tvrdě kritizuje, na tu druhou jde o věc, kterou mlčící většina hráčů intenzivně využívá a třeba z NBA 2K dělá jednu z nejvýdělečnějších her na trhu. Svým způsobem je navíc tenhle systém zábavný i pro méně utrácejícího hráče, když se oprostí od reklamního balastu tekoucího doslova ze všech stran. Zmíněné MLB pak funguje jako jakýsi mezikrok. Chybí mu centrální hub, protože je zde ještě větší důraz kladen na multiplayerové Diamond Dynasty, formát postupně vylepšovaného avatara už tu ale šlape druhým rokem.

Náznaky autorů hovoří o tom, že by mohl být prohlouben systém tvorby, některé mezery ve vyobrazení skutečného fotbalu lze třeba kompenzovat in-game editorem, ve kterém by si hráči mohli splácat prakticky cokoliv a následně své výtvory sdílet se světem.

Jako hráč zaměřený na offline režimy bych tu samozřejmě mohl propagovat kariéru, která docela logicky autory moc nezajímá. V souvislosti s výše zmíněným bych ale spíše čekal postupný rozvoj dlouho zanedbávaného Be a Pro s kreativnějším využitím i v online režimech. Z EA Sports FC se prostě postupně může stát mnohem sociálnější záležitost, a klidně by se tak i dal vytěžit nový název, který na členství v klubu přímo odkazuje.

Osobně bych také obrovsky ocenil nějaký hybrid Výkopu a Ultimate Teamu, tedy singleplayerový režim pro dva (a více) hráče na gauči

Kdybych měl vyloženě jmenovat inovativnější novinky, které by mohli autoři přinést, zmínil bych třeba historické kluby nebo historické eventy, návrat obchodu se “suvenýry”, tedy s možností nakoupit si za herní měnu nějaká zpestření. Osobně bych také obrovsky ocenil nějaký hybrid Výkopu a Ultimate Teamu, tedy singleplayerový režim pro dva (a více) hráče na gauči, kteří by si rychle nadraftovali hráče s nabídky a sváděli spolu líté bitvy bez závislosti na klasických mužstvech.

EA Sports slibují překotnou změnu, a ta prakticky jistě nepřijde. FIFA zase slibuje, že bude hra bez partnerství poloviční, což se také určitě nestane. Oželet musíme jen pro mě docela přitažlivý licencovaný světový šampionát. Ty nejzásadnější licence ale v EA mají a do budoucna se na tom nic moc měnit nebude.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama