Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti
i Zdroj: Mall
Hardware Článek Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti

Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

10. 11. 2022 12:10

Seznam kapitol

1. KLASICKY KOMPAKTNÍ ĎÁBLÍK 2. VÝKONNÝ RYCHLÍK

Trh s SSD disky se v uplynulých letech značně posunul všemi směry. Zatímco disky s menšími kapacitami šly cenovkou poměrně slušně dolu, výrobcům se daří neustále posouvat rychlosti vrcholných řad nahoru. V redakci jsme už v dubnu tohoto roku testovali disk SN850, přičemž výrobce tento vrcholný kousek opět vylepšil.

Reklama

VÝKONNÝ RYCHLÍK

Jak už jsme nahoře naznačili, WD_BLACK se opět chce vyrovnat či překonat konkurenční poskok v rychlostech. S novým modelem SN850X tak slibuje masivní přenosové rychlosti 7300 MB/s při čtení a 6600 MB/s při zápisu. Jak už bylo zmíněno, takové rychlosti jsou na moderní počítačové rychlosti možná až moc velké, ale rozhodně vám zajistí extrémně rychlé načtení systému, bezproblémový chod her nebo přenos a práci s velkými soubory, jako jsou třeba videa. 

Nejdříve se podíváme na rychlosti v testu CrystalDiskMark. Zajímavé je, že rychlosti v našem případě nedosahují maximálních papírových – i když jsou stále extrémně vysoké. V základním testu hovoříme o rychlosti 6881 MB/s při čteni a 6648 při zápisu.

Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti
i Zdroj: Hrej.cz

Rychlosti jsou to na dnešní dobu stále masivní, ale lehce zaostávají za svým papírovým tvrzením. Je ale možné, že takové rychlosti jsou omezované už dalšími hardwarovými prvky, energetickým nastavením či dalšími, pro nás neznámými důvody. Zatímco v některým zahraničních testech se dosahují podobné rychlosti jako v našem testu, jinde redaktoři skutečně vytáhli z disku papírové maximum, jako zde, u magazínu PCMag.

Recenze WD_BLACK SN850X, M.2 disku do budoucnosti
i Zdroj: PCMag

ZÁVĚR

Jak už jsme zmínili, tyto rychlosti jsou pro běžné používání možná až příliš vysoké, respektive se pro běžné uživatele nevyplatí. Pokud ale i tací hledají to nejlepší, co si mohou v tuto chvíli koupit, a to i na roky dopředu, je SN850X rozhodně dobrou volnou. Disk totiž slibuje odolnost 1200 TBW, tedy zapsaných terabytů dat. 

To je i pro profesionální tvůrce, kteří by disk potřebovali pro práci s videi, grafikou nebo virtuální realitou dostatečná záruka, a právě v tomto případě, kdy skutečně chcete využít plnou přenosovou rychlost, se tento extrémní kousek z dílen WD_BLACK vyplatí nejvíce. Cena totiž skutečně vysoká – za 2 TB zaplatíte v obchodě okolo sedmi tisíc korun. 

Když si ale vezmeme do srovnání disk od stejné značky, kupříkladu WD Blue SN570, kde sice za 2 TB zaplatíme 4 tisíce korun, ale dostaneme za to přenosovou rychlost 3500/3000 MB/s, je jasné, kde se přidaná cena vzala. Osobně tak musím říct, že SN850X je opravdu jeden z nejlepších SSD disků na trhu a pokud hledáte to nejlepší, v tomto případě to rozhodně najdete.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama